17. února 2021 • 14:45

Policejní akce na Strahově. Dlouhý výslech Malíka, přítomný i šéf komise

Vstoupit do diskuse
15
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výslechy vrcholných představitelů českého fotbalu včetně předsedy Martina Malíka, zablokovaná patra v sídle asociace, zabavené počítače a stohy dokumentů. Tak vypadal středeční den na Strahově. Vyšetřovatelé z Národní centrály pro boj s organizovaným zločinem dorazili na fotbalové ministerstvo, kde zasahovali už v říjnu, kdy hromadných zatýkáním odšpuntovali korupční kauzu, která smetla Romana Berbra. Nyní se enormně zajímali o kauzu „dezinfekce“. „Ano, souvisí to s tímto případem,“ potvrdil informace Zdeněk Zlámal, první místopředseda FAČR.



Na Strahově bylo zase živo. V sídle Fotbalové asociace České republiky od středečních ranních hodin opět zasahovali policisté. „FAČR poskytuje zástupcům PČR standardně maximální součinnost tak, jak avizovala dopředu v podobných případech, tzn. že předáváme veškerou vyžádanou dokumentaci a spolupracujeme na všech dalších potřebných procedurách. Konkrétní detaily nebo další podrobnosti ale nemůžeme samozřejmě v tuto chvíli komentovat,“ uvedl v oficiálním prohlášení Michal Jurman, tiskový mluvčí asociace.

Co se tedy na strahovské hůrce dělo a proč?

Příčinou výjezdu Národní centrály pro boj s organizovaným zločinem je případ dezinfekcí kabin datující se do minulého roku, který byl velmi detailně popsaný v šokující zprávě Revizní a kontrolní komise FAČR, jejímž předsedou je Zdeněk Šimek.

V praxi šlo o následující: FAČR si v době stižené covidem objednal v devadesáti klubech napříč republikou vyčistění kabin za nestandardní částku necelých deset milionů korun (9,89). Práci zadal firmě Tymich, jejímž majitelem je bývalý dlouholetý hráč Bohemians, údajně bez výběrového řízení a proplatil faktury za práce, které se vůbec neuskutečnily. Dezinfekce byla provedena pouze v jednačtyřiceti klubech.

Zabavené počítače a dokumenty, zavřená dvě patra

V zákulisí se vypráví historky, jak po provalení průšvihu, na který jako první upozornil server Seznam Zprávy, do regionálních klubů volali lidé ze Strahova a vyptávali se, zda byly kabiny vyčištěny a kdy. Někde pochodili, jinde o dezinfekčním procesu slyšeli poprvé… Většinu částky asociace dostala zpět, neboť s dodavatelem uzavřela dohodu o narovnání. Za odvedené práce firmě Tymich zbylo téměř 700 tisíc korun.

Smlouvu mezi Tymichovou společností a FAČRem signoval předseda Martin Malík a dnes již bývalý místopředseda Roman Berbr. Právě nejvyššího muže českého fotbalu včera policisté z útvaru NCOZ podle zdrojů Sportu dlouze vyslýchali. Údajně dvě hodiny.

„Co mám informace, detektivové přišli vyslechnout některé osoby. Kromě Malíka také pány Kabelku a Lega. Souvisí to s případem dezinfekce kabin. Nejedná se však o zátah podobný říjnovému,“ řekl redakci Zdeněk Zlámal, první místopředseda asociace.

Proč zrovna je? A jaké jsou jejich role v případu?

Začněme u Jana Lega, ředitele právního oddělení, který celou smlouvu připravil. Ve zprávě Revizní a kontrolní komise FAČR je však smlouva tvrdě napadena jako diletantsky připravená. Libor Kabelka je zase finančním ředitelem, tok peněz asociace je plně v jeho gesci, faktury firmě Tymich schvaloval. Stejně tak Martin Malík. Indikátorem možných nepravostí je údajně fakt, že faktury byly Tymichově společnosti propláceny před splatností.

„Na fotbalové asociaci dnes nedošlo k žádnému zásahu ze strany Policie ČR. Asociace pouze policii poskytovala maximální součinnost v její další práci,“ uvedl ve středu odpoledne šéf asociace Martin Malík.

Na Strahově však ve středu nedošlo „jen“ na výslechy. Vyšetřovatelé uzavřeli dvě patra sídla, zabavili počítače a haldy dokumentů.

Paradoxní je, že během policejní razie nemohl prostory asociace opustit Vítor Manuel Melo Pereira, dočasný šéf komise rozhodčích, který přišel do Česka s pověřením UEFA a s jednoznačným zadáním přispět v zásadní funkci k odklizení špinavostí.

Detektivové z NCOZ se podle některých zdrojů též měli pídit po spolupráci s firmou ALEA, která v minulosti oblékala rozhodčí. V posledních letech však sudí mají dresy jiné značky.

Kriminalisté zasahovali v sídle asociace už vloni v říjnu, kdy odstartovala kauza údajné korupce a ovlivňování výsledků zápasů kolem bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra. Vlivný funkcionář po vypuknutí aféry postupně odstoupil ze všech pozic v asociaci. V lednu byl po téměř třech měsících propuštěn z vazby a jako další osoby v kauze je dál vyšetřován na svobodě. V aféře je obviněno celkem dvacet lidí.

Už v pátek vychází Sport Magazín věnovaný tomu, jaký odkaz fotbalu zanechal Roman Berbr

Co v něm najdete?

  • Podrobný rozbor kmotrovského systému, který spoluvytvořil
  • Ohniska moci ve fotbalové asociaci
  • Hlasy z amatérských klubů napříč fotbalem
  • Otevřenou zpověď sponzora, kterému vadí, jak to v českém fotbale funguje

Vstoupit do diskuse
15

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud