20. května 2022 • 09:15

Čech mezi čtyřicátníky. Co říká na Chelsea a kdy se vrátí do branky?

Autor: mms
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Není to tak dávno, co sbíral nuly v Premier League a neustále posouval rekord v počtu zápasů za reprezentaci. V pátek Petr Čech slaví čtyřicetiny. Jak jeden z nejlepších gólmanů fotbalové historie žije? Coby manažer v Chelsea vyhlíží nového majitele, po covidové pauze se těší na svoji oblíbenou fotbalovou školu pro mladé talenty a chystá se na návrat do branky. Jen s nostalgií na něj nechoďte.



Když mu bylo deset, v rodné Plzni přestoupil na speciální fotbalovou školu a u televize hltal svého nového oblíbence, brankáře senzačních dánských mistrů Evropy Petera Schmeichela. Mimochodem, sousedem Petra Čecha na sídlišti v Lochotíně býval v osmdesátých letech pozdější trenér Miroslav Beránek, jenž mu dal první ligové minuty v Blšanech.

Když mu bylo dvacet, s koučem Beránkem vyhráli evropský šampionát jednadvacítek a Čech vyměnil Spartu za francouzské Rennes. Rok nato se oženil se spolužačkou z gymnázia Martinou.

Když mu bylo třicet, dal si stylový dárek: triumf v Lize mistrů, s Chelsea porazil Bayern Mnichov v jeho aréně. „Lepší oslava narozenin asi není. Po návratu do Londýna jsme měli jízdu otevřeným autobusem, přišlo půl milionu lidí,“ vzpomíná Čech v nahrávce pro agenturu Sport Invest, která ho zastupuje.

A ve čtyřiceti? Už nechytá, po epilogu v Arsenalu je poradcem sportovního a technického úseku Chelsea. „Oslava kulatin je v režii manželky, něco mi chystá. Nechám se překvapit,“ usměje se. „Čtyřicítku neberu nijak dramaticky a těším se, co mi přinese další dekáda. Nostalgii necítím, na to je čas do daleko vyšších let.“

Čechova Chelsea má za sebou zajímavou sezonu. „Získali jsme Superpohár, který nám chyběl ve sbírce, a pak jsme ještě přidali mistrovství světa klubů, čímž jsme zkompletovali všechny možné trofeje. Škoda, že jsme prohráli obě pohárová finále s Liverpoolem, navíc dost nešťastně na penalty,“ rekapituluje Čech. „Ale jsme zpátky v Lize mistrů a vyhráli jsme dvě důležité trofeje, což ukazuje, že tým odvedl skvělou práci.“

O víkendu končí Premier League, ovšem pro Čecha to hlavní začne. „Budeme chystat novou sezonu, následující týdny budou pracovní. Navíc měníme majitele,“ připomíná revoluci v Chelsea. Ruský miliardář Roman Abramovič se klubu po devatenácti letech kvůli situaci na Ukrajině vzdal a prodává ho skupině investorů v čele s americkým boháčem Toddem Boehlym. Cena ostře sledované transakce? Přes 122 miliard korun.

Na hladkém převzetí klubu závisí i Čechův příjezd na jeho tradiční fotbalovou školu, která se po pandemické pauze uskuteční zkraje července v Nymburku. „Pevně doufám, že se tam dostanu. Chybělo mi to, vždycky jsem se na děti těšil. Uvidíme, jak to v klubu půjde. Od toho se bude odvíjet, jestli budu moct přijet, nebo ne.“

Brzy po narozeninách se vrátí do branky, v které nestál osm měsíců. Dvanáctého června v Londýně odehraje zápas pro UNICEF. Třeba mu pomůže praxe z hokeje, pořád chytá čtvrtou anglickou ligu za Guildford Phoenix. „Tělo je na pohyb zvyklé a baví mě to. Potřebuju být fit, abych se cítil dobře,“ poví Čech.

A kde se vidí za deset let, až bude mít další kulatiny? „Na oslavě padesátých narozenin a doufejme, že pořád naživu.“

LIMBOVA ŠAJTLE: S Petrem Čechem mezi paneláky. A varování pro Slavii...
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud