9. července 2022 • 04:30

S Realem slavil trofeje, ale snil o moři. Můj život je rybaření, říká po kariéře

Autor: Vladimír Formánek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oblékal dres Realu Madrid, se kterým dvakrát ovládl Ligu mistrů. Portugalsko reprezentoval na mistrovství světa i Evropy. Přesto si největší sen splnil až po ukončení kariéry. Fábio Coentrao odmala věděl, že jeho osudem nejsou fotbalové trávníky, ale rozbouřené vody. Už během hráčské etapy si koupil první loď. Nyní vlastní flotilu tří a rybářský byznys se mu rozrůstá. „Život na moři není ostuda, jak si spousta lidí myslí,“ říká 34letý bývalý vynikající levý bek.



Vyhrát Ligu mistrů? Touha každého malého fotbalisty. Výjimečná meta, na kterou spousta hvězd nedosáhla. Namátkou Eric Cantona, Zlatan Ibrahimovic, Gianluigi Buffon, Dennis Bergkamp či Roberto Baggio.

Těm všem a mnohým dalším se nikdy nepoštěstilo ovládnout nejprestižnější klubovou trofej. Fábio Coentrao potěžkal v rukou ušatý pohár dvakrát. Splněný sen? Kdepak. „Už jako malý kluk jsem se viděl na moři,“ vysvětluje bez ostychu, proč se stal rybářem. „Je to práce jako každá jiná.“

Zatímco jeho dobrý kamarád Cristiano Ronaldo v sedmatřiceti stále trhá střelecké rekordy a posouvá hranice nemožného, on se plaví po moři a loví ryby. První loď si koupil, když hrál ještě fotbal. S tím sekl před rokem. Od té doby se věnuje svému rybářskému byznysu. Jeho flotila se rozrostla o další dvě lodě. „A plánuju, že koupím další,“ podotýká.

Peněz má dost. Jako fotbalista se živil úspěšně. Začínal v Rio Ave, poté se přesunul do Benfiky, kde mu chvíli trvalo, než se prosadil. Mezitím cestoval po různých hostováních. Zlomový pro něj byl světový šampionát v roce 2010.

Ačkoli Portugalsko vypadlo už v osmifinále, Coentrao podával nadstandardní výkony, kterými upoutal pozornost. O rok později ho za 30 milionů eur koupil Real Madrid, kde pod vedením Josého Mourinha rozšířil portugalskou kolonii (Pepe, Ricardo Carvalho, Pedro Mendes a Cristiano Ronaldo).

Bývalý fotbalista Fábio Coentrao (uprostřed) má rybářskou firmu
Bývalý fotbalista Fábio Coentrao (uprostřed) má rybářskou firmu

V dresu Bílého baletu odkopal Coentrao 106 zápasů, ve kterých se jednou prosadil a jedenáctkrát asistoval. Kromě dvou triumfů v Lize mistrů mu v životopise svítí i dva španělské tituly, jeden španělský pohár, dva superpoháry a třikrát slavil prvenství na mistrovství světa klubů.

Kariéru zabalil ve 33 letech. Fotbal už jej nenaplňoval, viděl se na moři. Tam, kam ho to vždy táhlo. Tohle byl jeho pravý sen. „Věděl jsem, že s fotbalem jednou skončím a budu si muset najít nový směr v životě,“ vykládá dvaapadesátinásobný portugalský reprezentant.

„Nejšťastnější se cítím na lodi. To je život, jaký chci žít,“ dodává. Když se Coentrao rozpovídá o svém poslání, je ve svém živlu. Tenhle život miluje.

Zavzpomínal i na děsivý moment, kdy jeho posádka zachraňovala 15 námořníků z potápějící se lodi. „To byl adrenalin!“ rozzáří se.

Ani finále Ligy mistrů mu takhle nezvýšilo tepovou frekvenci.

„Lidé, kteří milují moře a chtějí ho zažít, musí jít za svým snem, tak jako já,“ nabádá a poznamenává: „Je to také práce pro budoucí generaci. Můj otec měl loď, na kterou mě jako dítě bral s sebou. Tohle byl a je můj život… Moře a rybaření.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud