22. září 2022 • 12:40

Přísné tresty v kauze napadený sudí: Chodov bez domova i bez šéfa!

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Disciplinární komise Pražského fotbalového svazu (PFS) vynesla první tresty za napadení rozhodčího po zápase pražské B třídy Chodov - Klánovice. Pořádající klub dostal pokutu 80 tisíc a šest zápasů nesmí hrát na domácím hřišti, předseda Chodova Miroslav Holinka pak zaplatí 20 tisíc a osm měsíců nesmí vykonávat svou funkci. Hlavní pořadatel Tomáš Horálek dostal pokutu 25 tisíc a zákaz činnosti vyfasoval dokonce na 24 měsíců.



Mladý hlavní rozhodčí Matyáš Hanzlík si na hřišti vyslechl leccos, všechno ale vyvrcholilo po zápase, který hosté vyhráli jasně 6:1. Sudí verbálně i fyzicky napadli domácí fanoušci, ale také předseda Chodova, před kterým se radši zamkli v šatně. K lynči se pak přidal i hlavní pořadatel. Jak rozhodčí incident popsal v zápise, si můžete přečíst zde >>>

Pražská disciplinárka shromáždila dostupné důkazy, včetně videa, kterým se chtěl hájit domácí Chodov. „Události, které se staly při a po tomto utkání, považujeme za velmi závažné,“ uvedl šéf komise Richard Beneš pro web fotbalpraha.cz.

„V případě samotného tělesného napadení pak úzce spolupracujeme s orgány činnými v trestním řízení a k projednávání těchto přestupků se vrátíme po skončení trestního řízení, nebo po získání informací ze spisového materiálu Policie České republiky,“ upřesnil.

Zpráva rozhodčího o zápasu Chodov - Klánovice
Zpráva rozhodčího o zápasu Chodov - Klánovice

Tresty padly v téměř maximální výši, jakou dovolal disciplinární řád. Pořádající klub JM Chodov musí zaplatit pokutu 80 tisíc a šest zápasů má zavřené domácí hřiště, duely navíc musí sehrát mimo území Prahy 4, 9 a 10. „Když jsme posoudili závažnost, dostali jsme se skoro na samou hranici maximálního možného trestu,“ okomentoval rozhodnutí Beneš. Stropem přitom byla pokuta 100 tisíc.

Předseda klubu Miroslav Holinka dostal pokutu 20 tisíc (maximum je 25) a zákaz činnosti na osm měsíců (maximum je devět). „Hrubým způsobem urážel delegované osoby a vyhrožoval jim, proto tento trest,“ řekl šéf disciplinárky na fotbalpraha.cz.

Maximální možný trest (25 tisíc pokuta a dva roky zákaz činnosti) pak komise udělila hlavnímu pořadateli Tomáši Horálkovi. „Nese na celém incidentu největší zavinění, protože byl klubem určen, aby chránil delegované osoby a zajišťoval pořádek, ale i podle přiloženého videozáznamu navedl rozhodčí a delegáta utkání do hloučku diváků,“ popsal Beneš s tím, že vyloučení z FAČR, o kterém také uvažovali, není v jejich pravomoci.

Zmíněné video měl dodat Chodov, který tvrdil, že se věci odehrály jinak, než popisoval napadený sudí. „Můžu říct, že záznam neprokazuje vůbec nic z toho, co tvrdil klub JM Chodov, vyjma toho, že hlasové projevy na záznamu potvrdily, že došlo k fyzickému násilí. Útočníky jsme ale nebyli schopní identifikovat,“ uvedl předseda disciplinární komise a doplnil, že další tresty pro případné členy FAČR mohou vzejít i z policejního šetření. Incident důrazně odsoudil i výkonný výbor PFS.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud