27. března 2023 • 14:11

Derby rozhodla vnučka uprchlíka. Bojí se „babek“ a zve Jankta na kafe

Autor: vma, vmn
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

„To je moje dcera!“, nadšeně tweetoval Fred Chang pod fotky z nedělního ženského derby. Kvůli zápasu dorazil z jihu USA do Čech a zrovna „jeho“ Lauren ho jediným gólem rozhodla. Rodina Changových má za sebou velké cesty i posuny. A další zřejmě čekají i sparťanskou fotbalistku.



Do Prahy přišla Lauren Changová z Georgie na jihu USA, kořeny má ale rodina ještě jinde.  „Fredův otec kdysi jako teenager uprchl ze Severní Koreje a začal od úplné nuly žít v USA. Fredova dcera dneska rozhodla derby proti Slavii,“ vysvětlil na twitteru Lukáš Pečeně, novinář a do nedávna zaměstnanec klubu. 

Asimiliace ale proběhla evidentně bez problémů. Lauren totiž vynikala nejen jako fotbalistka, ale také jako studentka. Bakalářský titul má z politologie, magisterský z podnikatelské činnosti. Příští zastávka? Práva. „Jako malá jsem si říkala, že se stanu fotbalistkou nebo prezidentkou,“ řekla v rozhovoru pro expats.cz.

Na politické cíle má pár měsíců po 24. narozeninách času dost, teď si plní ty fotbalové. Vybrala si k tomu Česko, kde v neděli rozhodla nejslavnější tuzemský zápas. Díky dravosti nadvakrát vstřelila jedinou branku derby se Slavií a zajistila Spartě vítězství po základní části české ligy a výhodnou pozici do nadstavby.

SESTŘIH: Sparta - Slavia 1:0. Ženské derby rozhodla Američanka Changová
Video se připravuje ...

V Praze je přes rok a rychle si zvyká. I když rozdíly mezi Českem a Georgií jsou velké. Míň klubového personálu, menší nákupní centra a nedostatek dobrých mexických restaurací. Zato spousta kaváren a skvělá městská hromadná doprava. Jen při nakupování bývá občas malinko problém. „Naháněly mi strach ‚babky‘ v obchodě. Byla jsem blbá a ukazovala jsem jim na mobilu věty z překladače. A ony na to, ať uhnu a jdu jim z cesty,“ vypráví ve videu pro iSport.cz.

Velký ohlas nejen v Česku ale po celém světě nedávno vyvolal coming out Jakuba Jankta jako zatím nejznámějšího fotbalisty během aktivní kariéry. Zaujal i Lauren, která aktivně bojuje za práva sexuálních menšin.

„Kamarádi z Ameriky mi posílali jeho příspěvek na instagramu, jestli to není ten klub, ve kterém hraju. A já byla neskutečně hrdá, že Sparta je klub, ve kterém je v pohodě něco takového udělat. Zatím jsem s ním nemluvila, ale chodím na zápasy, tak na něj asi zakřičím, že jestli toho nemá moc, tak můžeme jít na kafe,“ směje se.  

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud