Ondřej Škvor
5. dubna 2023 • 13:20

Fousek uspěl, Čech ve vedení UEFA po 21 letech. Šéfem bude dál Čeferin

Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co se nepovedlo Ivanu Haškovi, dokázal Petr Fousek. Na příští čtyři roky se posadí do vlády evropského fotbalu. Celých 40 z 55 delegátů kongresu v Lisabonu ho zvolilo do výkonného výboru UEFA. „Je to největší úspěch v mé funkcionářské kariéře,“ říká šedesátiletý předseda Fotbalové asociace České republiky. 



Český fotbal si po jednadvaceti letech znovu sedne do výkonného výboru UEFA. V období 1996–2002 v této roli působil František Chvalovský. Ještě výš to dotáhl Václav Jíra, který mezi lety 1978 až 1992 působil jako místopředseda UEFA. Naopak, tehdejší předseda fotbalového svazu Ivan Hašek v roce 2011 neuspěl. 

Fousek neskrýval radost. „Je to největší úspěch v mé funkcionářské kariéře. Beru to nejen jako uznání a ocenění svých schopností, ale především jako obrovskou poctu i prestiž pro český fotbal. Silný mandát, který mi udělilo tolik fotbalových svazů z celé Evropy, těší i nesmírně zavazuje,“ připomněl český předseda také čtyřicet hlasů na svou podporu.

Mimochodem, jenom dva uchazeči dostali více. Fousek získal důležitou podporu v únoru od skupiny středoevropských asociací, kam se FAČR regionálně řadí. „UEFA i zahraniční asociace také silně vnímají a oceňují změny, práci a projekty, které jsme v českém fotbale za dva roky udělali a ve kterých chceme pokračovat. Moje zvolení je krokem, který pomůže českému fotbalu se zase posunout o kus dál,“ říká na konto své slušné podpory.

Čeferin znovu předsedou s plným počtem hlasů

Fousek, který stojí v čele českého fotbalu téměř dva roky, se stal jedním z devíti nových členů výkonného výboru, který čítá celkem devatenáct osob.

A to včetně předsedy, kterým se stal už potřetí – poprvé v roce 2016 po Michelu Platinim – slovinský funkcionář Aleksander Čeferin, který neměl protikandidáta. Získal plných 55 hlasů a navrch se dočkal potlesku vestoje. „Děkuji všem za podporu, znamená to pro mě opravdu hodně. Je to velká pocta, ale ještě větší zodpovědnost. Udělám maximum, abych vás ani celý fotbal nezklamal,“ prohlásil.

Ve svém projevu nezapomněl ani na varování před myšlenkou na založení Superligy, případné přímé konkurentky Ligy mistrů. Ta je totiž výkladní skříní UEFA a ve velmi neposlední řadě dodavatelkou podstatných příjmů do evropské fotbalové pokladny.

Fouskovo zvolení neznamená, že se bude měnit předseda českého fotbalu. „Předsednictví českého fotbalu v žádném případě neopouštím, přesně naopak. Ve vedení UEFA standardně zasedají prezidenti národních svazů, funkce jsou souběžné a z tohoto propojení těží jak národní asociace, tak evropský fotbal,“ vysvětluje funkcionář.

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud