20. září 2023 • 17:59

Stadion v Brně bude jinde. Lužánky čeká demolice, Švancara reagoval

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je na obzoru zásadní posun? Nový fotbalový stadion by v Brně mohl vzniknout na místě dnešního velodromu v areálu výstaviště. Možné lokality pro jeho vybudování zkoumala Kancelář architekta města Brna (KAM). Místo současného velodromu vzešlo jako nejvýhodnější. Vedení města se na něm shodlo také se zástupci fotbalistů a cyklistů, pro které by vznikl nový ovál zkombinovaný s atletickou halou, řekla novinářům primátorka Markéta Vaňková (ODS). Stadion za Lužánkami bude nutné zbourat, vyplynulo z průzkumu.



Kancelář architekta města prověřovala devět vytipovaných lokalit na pozemcích města, které co nejvíce odpovídají návrhu nového územního plánu. O výběru dnešního velodromu rozhodlo několik faktorů.

„Díky sousedící multifunkční hale, jejíž výstavba začala, bude možné využít budovanou a rozšiřovanou infrastrukturu. Místo je dostupné městskou hromadnou dopravou, odpovídá i kapacita pro individuální automobilovou dopravu včetně parkování. Lokalita je poblíž centra města, přesto mimo obydlené území,“ uvedl radní pro sport Tomáš Aberl (TOP 09).

Záměr podporují i oba brněnské cyklistické oddíly, tedy Favorit Brno a Dukla Brno, které mají na velodromu zázemí. Pro ně by mohl vzniknout nový velodrom, který by sloužil současně jako atletická hala. O jeho umístění se uvažuje v blízkosti plaveckého stadionu Lužánky.

Město nyní připraví investiční záměr, v příštích třech letech chce dospět ke stavebnímu povolení. Podoba každého z uvažovaných stadionů by měla vzejít z architektonické soutěže, zatím nejsou známy bližší detaily či odhadované náklady. Podle Vaňkové však ani navzdory stavbě multifunkční haly, která může stát téměř šest miliard korun, nejde o nereálné investice pro městský rozpočet.

Lužánky k zemi? Času není mnoho

Stav fotbalového areálu za Lužánkami zhodnotili odborníci z Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně (VUT). Průzkum ukázal celkovou materiálovou degradaci železobetonových konstrukcí a v podstatných detailech i kritických plochách masivní nevratné poškození. Beton ztrácí své pevnostní parametry a tento proces nelze zastavit.

„Statické výpočty prokázaly nevyhovující mechanickou odolnost konstrukčních prvků a celků. Vzhledem k závažným nálezům jsou případné úvahy o sanaci, dodatečném statickém zajištění a revitalizaci finančně neefektivní. A nejen to, stávající stadion je třeba odstranit a času nemáme mnoho. Objekt v jistých částech ohrožuje zdraví a životy lidí,“ sdělil Pavel Schmid z VUT.

Podle radního Aberla bude další postup znám v půli října. „Posudek je nelítostný. Stadion začíná být nebezpečný a v blízké budoucnosti nás čeká jeho demolice. Důležité je zbourat západní tribunu, která je v havarijním stavu, jak přesně ale budeme postupovat zatím není jasné,“ řekl.

Vaňková poznamenala, že může dojít k demolici pouze nejnebezpečnější části. Budoucnost celého území bude město nicméně dále řešit. Nechá si zpracovat studii a podle toho se uvidí, co vše by tam mohlo vzniknout.

„Rozumím tomu, že původní záměr zachovat fotbal za Lužánkami je kvůli všem komplikacím prakticky nemožný. Vítám snahu města stavět tam, kde je to reálné,“ dodal bývaly fotbalista Petr Švancara, který o záchranu stadionu usiloval.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud