13. listopadu 2023 • 20:40

Loučení s Charltonem (†86) v Anglii: průvod, tisíce fanoušků i legendy

Autor: ČTK, krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tisícovky fanoušků a fotbalových osobností dnes v Manchesteru spolu se členy rodiny vyprovodily na poslední cestu legendárního Bobbyho Charltona. Mistr světa, držitel Zlatého míče pro nejlepšího hráče Evropy z roku 1966 a ikona místních United zemřela 21. října v 86 letech.



„Mluvíme pravděpodobně o nejlepším anglickém fotbalistovi, jakého jsme kdy měli. A samozřejmě také to byl skvělý člověk. Pak pochopíte, proč tisíce fanoušků lemují ulice,“ řekl bývalý kapitán United Steve Bruce pro televizi Sky Sports.

Smuteční průvod začal na stadionu Old Trafford a cestou na bohoslužbu do katedrály minul řadu symbolických míst, například slavnou sochu United Trinity, která zvěčnila Charltona a další klubové hvězdy Denise Lawa a George Besta.

Poslední poctu Charltonovi přijelo do Manchesteru vzdát zhruba tisíc hostů, mezi nimi bývalý veleúspěšný kouč Alex Ferguson, prezident UEFA Aleksander Čeferin nebo současný reprezentační kouč Anglie Gareth Southgate.

Loučení s Charltonem navštívil i legendární Alex Ferguson
Loučení s Charltonem navštívil i legendární Alex Ferguson

V Manchesteru United strávil ofenzivní záložník téměř celou kariéru, odehrál za něj 758 zápasů. V roce 1958 přežil leteckou havárii v Mnichově, jež rozprášila nadějný tým „Busbyho dětí“, a o deset let později dovedl klub k premiérovému triumfu v Poháru mistrů evropských zemí. S Anglií vyhrál mistrovství světa doma v roce 1966.

Jeden z nejlepších fotbalistů historie Charlton trpěl v posledních letech demencí a zemřel po pádu v pečovatelském domě.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud