28. března 2024 • 09:30

Z podceňovaného mezi nejlepší. Martínez pomáhá díky adidasu amatérům

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Léta patřil ke druhé, možná i třetí brankářské garnituře. Jakmile ale dostal šanci, chytil ji. A už nepustil. Naopak, z Emiliana Martíneze se stal fotbalový brankář světové úrovně. Z nechtěného náhradníka v Arsenalu argentinský spasitel na mistrovství světa v Kataru. Jak dokázal trnitou cestu urazit? Především díky skvělému zvládání tlaku, kterému se pro adidas věnuje studie firmy neuro11, jež chce za pomoci zkušeností profesionálů pomáhat i amatérům. „Musíte si věřit! Nesmíte dopustit, aby se vám soupeř dostal do hlavy,“ uvádí brankář.



Zápasy se vyhrávají v hlavě. Precedens, kterým se adidas řídí v nové studii, jež má sportovcům pomoct vypořádat se s extrémním tlakem. A nejen těm profesionálním, jedná se především o amatéry. Ti se podle zjištění neurovědců ze společnosti neuro11, která výzkum zpracovávala, vyrovnávají se srovnatelným tlakem až o 40% hůře.

adidas si ve spolupráci s neuro11 sezval profesionály ze světa golfu, basketbalu a fotbalu, aby s jejich pomocí zjistil, jak se s tlakem nejlépe vypořádat. „Společně s adidasem chceme pomoci obyčejným sportovcům využívat vlastní potenciál na maximum a zlepšit jejich výkon,“ přibližuje spoluzakladatel neuro11 Niklas Häusler. A pokud jde o sportovce, který v poslední době prokázal mimořádnou psychickou odolnost, je ve fotbalovém prostředí logickou volbou Emiliano Martínez, argentinský hrdina finále mistrovství světa.

Klíč ke zlatu

Rozhodující okamžiky vyvrcholení katarského šampionátu si gólman Aston Villy uzmul pro sebe. Ponechme na chvíli stranou jeho obscénní gesto při medailovém ceremoniálu. V závěru prodloužení svou zemi zachránil. Rozhodnout mohl Randal Kolo Muani. Za obranu propadl míč, který dokázal trefit hbitý forvard tvrdě i přesně směrem na bránu. Jenže Martínez včas vytrčil svou dolní končetinu a poslal zápas do penalt. „Spoléhám především na intuici, důvěra sama v sebe je klíčová. Nepřemýšlím, na jakou stranu míč kopne, já to vím,“ líčí sebevědomě.

Utkání dospělo do penalt, disciplíny, jež je dle studie chybně označována za loterii. Je to zkouška nervů, ve které stojí ve středu dění brankáři. „Pokutové kopy jsou ohromně stresující. Ale já je vnímám jako příležitost k tomu, abych využil toho tlaku ve svůj prospěch. Studie od adidasu a neuro11 ukázala, že pod tlakem jsem blíže optimální koncentraci, chytám tedy lépe,“ pokračuje Martínez.

V rozstřelu předvedl klíčový zákrok hned ve druhé sérii, když vychytal Kingsleyho Comana. „Musíte si věřit! Nesmíte dopustit, aby se vám soupeř dostal do hlavy. Můj přístup je jednoduchý: Vždy předpokládám, že minimálně jednu, dvě penalty chytím. A když se mi to podaří, máme vyhráno,“ vysvětloval hrdina nové kampaně adidasu v rozhovoru pro neuro11.

Výsledky studie

Během testů zároveň Martínez odhalil určité návyky exekutorů. „Pokud hráč střílí diagonálně, nakloní ruku o něco víc, než je běžné. Když ji naopak drží blíže u sebe, zpravidla míří na stranu, ze které se rozebíhá,“ přibližuje vnímání střelců.

Na základě studie neuro11 přináší adidas i několik tipů, jak penaltám čelit. Důležitá je znalost statistik, až pětina pokutových kopů je zahrávána doprostřed branky, není proto z pohledu brankáře vždy nutné, vybírat si jednu ze stran. Zároveň klade konkluze výzkumu důraz na pohyb, který jednak snižuje nahromaděný stres v těle, ale zároveň rozptyluje exekutory.

V neposlední řadě je důležité najít svůj „přepínač“. Martínez se ve vypjatých chvílích dokáže soustředit jen na sebe a svého soupeře. Výzkum nabádá, aby si takový stav dokázal najít každý. Prostřednictvím zkušeností profesionálů se adidas ve spojení s neuro11 snaží poskytovat podobná doporučení i v jiných sportech.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud