8. února 2010 • 17:09

Jsi vysoký? Fauloval jsi, tvrdí výzkumy vědců

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyšší fotbalisté jsou u rozhodčích v nevýhodě. Tvrdí to alespoň vědci z rotterdamské univerzity, kteří zkoumali to, jak ovlivňuje výška fotbalisty posuzování faulů. A výsledek je prý jednoznačný - pokud prý je v souboji dvou hráčů jeden výrazně vyšší, bývá faul obvykle přisouzen jemu.



Výzkum rotterdamské univerzity proběhl v první fázi na velkém množství televizních záznamů z různých soutěží, nejčastěji z reprezentačních zápasů, Ligy mistrů a německé bundesligy.

Akademici konfrontovali se zpomaleným televizním záznamem přes 100 tisíc verdiktů a nakonec dospěli k jednoznačnému závěru - pokud byl mezi hráči výškový rozdíl šest až deset centimetrů, ve zhruba 60 procentech případů byl faul připsán většímu z nich.

"Určitě má nepřesnosti rozhodčích na svědomí mnoho dalších faktorů, ale výška má evidentně také vliv. Jak silný, to zatím říct nedokážeme," uvedl spoluautor výzkumu Steffen Giessner.

Ve druhé fázi předložili výzkumníci náhodně vybrané fotografie ze soubojů mezi různě vysokými hráči fanouškům. Výsledek byl opět stejný, menší hráči byli považováni za oběť výrazně častěji.

Námitka, že by příčinou mohlo být i to, že fyzicky disponovaní bývají častěji obránci, kteří mají tendenci spíše faulovat, prý byla poměrně záhy vyvrácena; nejčastěji se totiž jev projevoval v soubojích mezi záložníky.

Jednou z příčin jsou prý stereotypy, jimiž se lidské vnímání řídí. Fyzicky mohutnějším lidem připisují třeba sílu či agresivitu, zatímco menší budí soucit. "Během zápasu je spousta momentů, které nejsou jednoznačné a přitom se v nich rozhodčí musí rychle rozhodnout. A právě tehdy mohou tato očekávání hrát významnou roli," uvedl Giessner. Podobný efekt prý lze vypozorovat i v basketbalu, kde se menším hráčům také píská méně faulů.

Pokud je závěr studie opravdu pravdivý, mohl by být velmi zajímavý pro trenéry. A tak i německý rodák Giessner během prezentace výzkumu začal radit trenérovi reprezentace Joachimu Löwovi.

"Podívejte se třeba na maličkého Philippa Lahma. Agresivní hráč, přitom se mu píská minimum faulů. Kdybych Löw, zkoušel bych ho dostat co nejvíc do soupeřova vápna a byl bych hodně zvědavý, co se stane," uzavřel Giessner.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud