Pavel Bárta
7. září 2012 • 19:30

Slzy i pro Vašíčka. Jaroslavl po roce opět uctila své mrtvé

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE | Nezapomeneme na vás! Přesně rok po letecké tragédii, při které zahynul prakticky celý tým Lokomotivu včetně tří Čechů Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka, se Jaroslavl opět ponořila do smutku. Průvodu k uctění památky 44 obětí havárie se zúčastnilo asi 15 tisíc lidí.



Od rána lidé přicházeli položit květiny k portrétům mrtvých hokejistů na zdi zimního stadionu Arena 2000. Na Leontěvském hřbitově v Jaroslavli odhalili památník obětí katastrofy.

V místní katedrále se sloužila zádušní mše. Městem procházel průvod nazvaný Pochod ticha. Podle odhadů se ho zúčastnilo až 15 000 lidí.

Fanoušci procházeli mlčky městem až ke stadionu. V 16:05 místního času (14:05 středoevropského), tedy přesně v době, kdy se startující letadlo zřítilo, vzlétly k nebi balónky a motoristé troubili na klaksony. Desetitisíce obyvatel Jaroslavle si opatřily nálepky na auta připomínající neštěstí.

„Vzpomínka na tým, který nás tragicky opustil, je bolestí nejen obyvatel Jaroslavle, ale i mnoha fanoušků v naší zemi a v cizině,“ prohlásil gubernátor oblasti Sergej Jastrebov.

Příští rok bude před arénou odhalen památník z 37 hokejek, symbolizujících počet členů týmu, kteří před rokem přišli o život v troskách Jaku-42.

Vzpomínka žije, řekl Messier

Připomínat je bude i pietní místo uvnitř haly. Na prostranství u řeky Tunošonka, kam letadlo spadlo, stojí pravoslavný kříž v proskleném oblouku.

V jeho podstavci je zabudován kus trupu letadla. U kamene s pamětní deskou lidé zanechali květiny, svíčky, ale i dresy, vlajky a šály Lokomotivu a taky jiných týmů.

V podstavci pravoslavného kříže na břehu řeky Tunošonky, kam spadlo letadlo, je zabudován kus jeho trupuFoto Profimedia.cz

Na městském hřbitově postavili pomník s fotografiemi všech tragicky zesnulých členů týmu.

Jeho odhalení proběhlo s vyloučením veřejnosti, aby se předešlo tlačenicím a nebylo narušeno soukromí příbuzných, kteří přijeli konvojem devíti autobusů po zádušní mši v katedrále Nanebevzetí Panny Marie. Čtrnáct obětí havárie je pochováno právě tady.

„Lidé nemohli uvěřit tomu, co se stalo, že tolik mladých chlapců zahynulo,“ vyjádřil se dvojnásobný olympijský šampion Vjačeslav Fetisov v televizi Rossija 24. „Vzpomínka žije na každém kluzišti po celém světě,“ uvedl Mark Messier, šestinásobný vítěz Stanleyova poháru.

Jaroslavlí prošel Pochod ticha. Zúčastnilo se ho na patnáct tisíc lidí
Jaroslavlí prošel Pochod ticha. Zúčastnilo se ho na patnáct tisíc lidí

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud