Pavel Bárta
22. dubna 2011 • 14:01

Omsk touží po Čadovi, dohoda je blízko

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hledání nového trenéra do Jágrova klubu spěje ke konci. Po Růžičkovi, Hadamczikovi či Jelínkovi se v hledáčku Omsku objevil další český trenér Rostislav Čada. A podle informací Sportu je sibiřský klub připraven dohodnout se právě s ním.



Tajný favorit volby Avangardu dosud sklízel úspěchy v cizině, kde strávil většinu kariéry. V této sezoně pomohl Košicím podruhé k titulu.

Ještě týden a konec. Kontroverzní Raimo Summanen zůstane formálně trenérem Omsku už jen do konce dubna. Nicméně klub už dávno rozhodil sítě a začal vábit Finovy možné nástupce. Jméno nového kouče má oznámit začátkem května. Podle zdrojů Sportu je vysoká pravděpodobnost, že se jejich žolíkem stane právě 56letý trenér původem z Brna.

„Sám nic konkrétního neznám, nic nepřišlo a veškeré informace, které mám, pocházejí z Ruska,“ řekl Sportu včera Rostislav Čada. „Je jedním z několika kandidátů, přesná nabídka nepřišla.

Trenér Čada má smlouvu s Košicemi platnou ještě na jeden rok. Byl jsem osloven, abych ho zastupoval, ale k ničemu zatím nedošlo. Jestli se něco bude dít, musíme to řešit i se slovenským klubem,“ tvrdí agent Jiří Hamal, který Čadovi zprostředkovával i jeho angažmá v Košicích.

Po odchodu Josefa Jandače se objevil i mezi kandidáty na místo v Pardubicích, ale na Slovensku nebo v e Švýcarsku o něm vědí rozhodně víc než v Česku.


Kdo vlastně je Rostislav Čada? Bývalý útočník Brna a Jihlavy trénoval v extralize krátce Plzeň, vedl „rodnou“ Kometu, objevil se i v prvoligové Třebíči. Tam zamířil po dlouholetém angažmá ve švýcarské AmbriPiottě, kde se od mládeže dopracoval k pozici hlavního kouče u prvního týmu.

Poté vyvedl mužstvo do vyšších pater švýcarské ligy. „Vzpomínám na něj hrozně rád. Kdybych sám později nedostal nabídku z Omsku, zůstal bych tam. Dřív Ambri hrávalo o udržení, pak jsme skončili čtvrtí. Trenér Čada je maximalista v dobrém slova smyslu. Vyžaduje to od hráčů, ale sám do toho taky dává všechno. Hokeji rozumí, určitě není náhoda, že si ho v Omsku vyhlédli,“ soudí plzeňský útočník Tomáš Vlasák, jenž ve švýcarském klubu hrál v sezoně 2001/02.

V Omsku to mají trenéři těžké a těžké to má i Omsk s trenéry. Ten poslední, Raimo Summanen, se v posledním play off choval jak šílenec. Jeho předchůdce a zároveň prozatímní nástupce Igor Nikitin byl prý zase příliš měkký.

„Čada není Summanen. Taky jsem ho zažil rozčíleného, když se třeba nedařilo nebo někdo neplnil, co měl. Ale nikdy hráče nesrážel, měl k nim respekt a oni k němu. Hokejem žije, jako trenéra ho uznávám. Proto myslím, že to v Omsku fungovat bude. On ví, na kom to tam stojí. Je to zkušený trenér, který ví, co a jak,“ míní Vlasák.

Omsk projevil podle ruských médií zájem i o Švéda Bengta Gustafssona. Ovšem superhvězda týmu Jaromír Jágr připustil, že přednost dostane český trenér, který se domluví rusky.

Vladimír Růžička odmítl, Alois Hadamczik o nabídce prý ani neslyšel, Marian Jelínek avizoval odmítnutí. Co přivedlo bosse ruského klubu Anatolije Bardina na Čadu, který v české extralize působil všehovšudy jen něco přes dvě sezony? Především respekt, jaký si získal v zahraničí.

Čada měl výsledky ve Švýcarsku, po nástupu do Košic získal s týmem poslední dva tituly. „Slovenská liga nepatří k nejtěžším v Evropě, ale možná v něm Avangard hledá nového Říhu,“ napsal ruský deník Sport-Express.

Miloš Říha svého času slavil dvakrát titul se Slovanem Bratislava, letos se stal žolíkem Mytišči, které dovedl až do finále Gagarinova poháru. Rostislav Čada podle všeho dostane v Omsku stejnou šanci.

KDO JE ROSTISLAV ČADA
Narodil se 31. května 1954 v Brně.

Jako hráč působil v Brně a Jihlavě, končil ve Žďáru nad Sázavou.

Trénoval mládež v Brně, v sezoně 1989/90 působil u prvního týmu. Na střídačku Brna se vrátil ještě dvakrát, naposledy tým vedl v sezoně 2007/08, trénoval ještě v Třebíči a část ročníku 2003/04 vedl extraligovou Plzeň.
V roce 1990 zamířil do Švýcarska, po pěti letech v Asconě zamířil do Ambri-Piotty, kde v letech 19972003 vedl ligový tým, k němuž se vrátil ještě před třemi lety.

V slovenské extralize trénoval Slovan Bratislava a Košice, s nimiž v posledních dvou sezonách získal mistrovský titul. Jeho bratr Miroslav Čada je volejbalový trenér, v současné době vede ženy Prostějova.


ČEŠTÍ TRENÉŘI V RUSKU
VLADIMÍR VŮJTEK
Jaroslavl (2001-03, 2010-11) Kazaň (2003-04) Dynamo Moskva (2007-09)

MAREK SÝKORA
Magnitogorsk (2003-05) Jekatěrinburg (2009-10) Dinamo Minsk (2010-?)

MILOŠ ŘÍHA
Chimik MO (2005-06) Spartak Moskva (2007-10) Atlant Mytišči (2010-?) IVAN HLINKA Omsk (2002-03)

RADIM RULÍK
Omsk (2002-03)

VÁCLAV SÝKORA Petrohrad (2010-11)
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud