Pavel Bárta
10. července 2012 • 11:30

Omsk loví Jelínka! Převezme finalisty KHL český trenér?

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

Necelý týden před zahájením přípravy zůstali v Omsku bez trenéra. Marian Jelínek patří podle informací Sportu mezi žhavé kandidáty na místo kouče sibiřského klubu, který zhruba týden před zahájením přípravy nečekaně opustil finský kouč Raimo Summanen. O vládce střídačky tak teď může přijít extraligový Liberec.



Finský podivín znovu šokoval. Z dovolené v Chorvatsku požádal klubové bossy o předčasné ukončení smlouvy s Omskem. Tam teď za Raimo Summanena narychlo shání náhradu. Podle ruských médií se v okruhu kandidátů objevili i dva čeští trenéři.

Vedle Mariana Jelínka měli na Sibiři údajně zálusk i na reprezentačního kouče Aloise Hadamczika. „Nesmysl, jsou to spekulace ruských médií.

Uzavřel jsem tříletou smlouvu a nic jiného mě nezajímá,“ odmítl dohady trenér národního týmu, jemuž ještě před mistrovstvím světa prodloužil svaz funkční období až do roku 2015.

„Jednou jsem dal slovo, mám před sebou spoustu práce. Uvažovat o jiném angažmá by mě ani nenapadlo. Možná se na mě poptávali, ale se mnou nikdo z Omsku nemluvil,“ dodal Hadamczik.

Mnohem konkrétnější je zato zájem o Mariana Jelínka, který do Liberce přišel po sezoně z Plzně. Podle některých zdrojů dokonce patří 48letý kouč mezi poslední dva kandidáty na volné místo v Omsku. Jenže s Bílými tygry má platnou smlouvu, bude tedy záležet, zda a za jakých podmínek by ho vedení severočeského klubu uvolnilo.

Nabídka vést špičkový ruský tým zní lákavě, nicméně podstatné slovo má v Jelínkově případě Liberec. Pokud jeho angažmá zamítne, vše poběží jako dosud. V případě, že by odchod posvětil, mohl by počítat s finanční náhradou jako za hráče.

Klub se však zatím k záležitosti nechtěl vyjadřovat.
Kvůli KHL přišel Liberec před novou sezonou už o Jiřího Kalouse, jenž kývl na nabídku HC Lev.

Jelínek jako trenér hokejové PlzněFoto Pavel Mazáč (Sport)

Nahradit ho má právě Marian Jelínek. Čeští trenéři nemají v Omsku tak velkou tradici jako čeští hráči, nicméně už v letech 2002 až 2003 stáli na jeho střídačce Ivan Hlinka s asistentem Radimem Rulíkem.

Po prvním dramatickém odchodu Raimo Summanena při play off 2011 najal tým před začátkem minulé sezony Rostislava Čadu. Toho však v prosinci opět vystřídal nevyzpytatelný Fin.

Ani tentokrát tedy nevydržel tenhle nečitelný podivín dlouho, ačkoli už se choval k hráčům uctivěji než při své předchozí štaci, kdy chtěl dokonce napadnout Jaromíra Jágra.

Zklidnil se, dovedl Avangard do finále play off . Jenže za dost nejasných okolností najednou zrušil kontrakt, který podepsal po dvouměsíčním vyjednávání teprve 12.června…

Sám se ke své rezignaci nevyjádřil, nejspíš měl ale spory ohledně hráčské politiky a necítil dostatečnou podporu nového vedení klubu.

Podle ruských médií mezi možné nástupce patřil i bývalý trenér ruské sborné Vjačeslav Bykov a Andrej Chomutov, zástupci Omsku lovili taky ve Finsku.

Spekulovalo se o Petrim Matikainenenovi, jenž naposledy vedl IFK Helsinky a minulou sezonu působil jako asistent u finské reprezentace.

Pokud by Omsk nového trenéra nenašel včas, povede přípravu někdejší trenér běloruské reprezentace a dosavadní asistent Eduard Zankovec.

Marian Jelínek na lavičce Plzně v prvním zápase čtvrtfinálové série se Zlínem
Marian Jelínek na lavičce Plzně v prvním zápase čtvrtfinálové série se Zlínem

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud