29. září 2014 • 21:15

Novotný o Jaroslavli: Všichni mi tu říkají, jak tu měli český kluky rádi

Autor: mir, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když hokejový tým Lev Praha v létě nečekaně ukončil své působení v KHL, rázem bylo více než 20 hokejistů bez práce. Kapitán Jiří Novotný si jako příští destinaci vybral Jaroslavl, město, kde se před třemi lety odehrála letecká tragédie, během které přišlo o život i trio Jan Marek, Karel Rachůnek, Josef Vašíček. "Každý mi tu říká, jak obrovsky tu měli český kluky rádi a jak velký dojem tu zanechali," vypráví český útočník, který v pondělním utkání s HK Soči (4:1) zaznamenal dvě asistence. 



Sotva pár týdnů poté, co se v novém působišti začal jedenatřicetiletý Novotný rozkoukávat, má jasno. Hokej je v Jaroslavli sportem číslo 1. I proto jsou vzpomínky na nešťastně ztracený hokejový tým stále živé.

"Každý den cestou na zimák míjíte fotografie všech hráčů, co v letadle zahynuli. Ale zdaleka nejde jen o tohle, na tu partu pořád všichni vzpomínají," řekl v rozhovoru pro deník Sport mistr světa z Německa z roku 2010.

Úplně nový tým Jaroslavle převzal po svých předchůdcích i šatnu a Novotný potvrzuje, že je složité, si na katastrofu z roku 2011 nevzpomenout. "Sedávám teď na místech, kde sedával Honzík Marků, můj největší kamarád, co jsem vůbec měl… Na to nejde zapomenout, výborně jsem se znal i s Pepíkem Vašíčkem a Karlem Rachůnkem. Ty kluky mám dennodenně na očích. Člověk se na tu katastrofu snaží nemyslet, ale ono to dost dobře nejde,“ vysvětloval muž, který má na kontě také 189 utkání v NHL.

Ani po nepříjemné události, která se tu před lety stala, se ale Novotný nebojí do letadla nastupovat. Hokejisté Jaroslavle se teď přepravují moderním, pouze rok starým strojem, stejným typem, do kterého nasedal jako hráč Lva Praha. "Během života jsem toho nalítal tolik, že jsem ten klasický strach, co má asi většina lidí, dokázal potlačit a do letadla nastupuju celkem bez obav," popisoval zkušený centr.

A když Novotný spolkl rychlý konec Lva, zjistil, že v Jaroslavli se bude mít dobře. "Město se mi moc líbí, až jsem byl překvapenej, jak vypadá útulně. Žádná velká metropole, ani malá, něco mezi. A hlavně nikde žádné zácpy, autem se dostanete, kam potřebujete, vždycky včas. K dispozici jsem dostal super byt. Zkrátka, příjemné prostředí po všech stránkách.“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud