5. září 2023 • 13:25

Šéf KHL brání trestaného Fedotova: Trváme na tom, že může chytat

Autor: mol
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Spor mezi KHL a Mezinárodní hokejovou federací ohledně porušení startu Ivana Fedotova pokračuje. Za stříbrného olympijského medailistu z Pekingu se postavil šéf soutěže Alexej Morozov. Hájí jeho nástup do zápasu za CSKA Moskva i přes zákaz, který od IIHF obdržel.



„KHL ani klub nesouhlasí s rozhodnutím IIHF, které porušuje ústavní práva ruského občana na práci. Na obranu hráče vystoupil ruský generální prokurátor, který zaslal zdejší hokejové federaci, klubu i lize zprávu o důsledcích porušení práva na práci. A trval na tom, aby Fedotovovi byla umožněna účast v soutěži,“ říká Morozov. Dále dodává, že jestli bude vítěz Gagarinova poháru pokračovat v klubu, záleží na rozhodnutí trenérského štábu.

Čtyřměsíční zákaz startů až do konce kalendářního roku dostal 26letý gólman kvůli tomu, že v červenci podepsal smlouvu s CSKA, i když měl stále platný kontrakt s Philadelphií Flyers. Ten se mu vzhledem k uplynulým událostem automaticky prodloužil.

Do zámořské soutěže měl totiž přestoupit již minulé léto, ale za údajné vyhýbání se vojenské službě byl v Petrohradě zatčen a odveden za polární kruh k ruskému námořnictvu. Tam strávil celý rok a vynechal tak kompletní sezonu. Trest neminul ani moskevský klub, kterému bylo zakázáno provádět mezinárodní transfery až do 10. srpna příštího roku.

I přes tyto prvotní sankce Fedotov nastoupil 1. září do zahajovacího zápasu KHL proti Kazani a připsal si první soutěžní start od 30. dubna 2022. Odchytal celý zápas, ale CSKA i přesto prohrálo 2:5. Následně Mezinárodní federace uvalila na klub i hráče další trest. Konkrétně to pro klub z Moskvy byla pokuta 5 tisíc švýcarských franků (zhruba 125 000 korun) a hráčův případ předala disciplinární komisi.

„Pokud bude Fedotov i nadále nastupovat bez platného přestupu, disciplinární komise IIHF bude mít pravomoc uplatnit další sankce vůči příslušným stranám, a to včetně Ivana Fedotova, CSKA a Ruské hokejové federace,“ dodává IIHF na svých webových stránkách.

V nedělním zápasu proti Vladivostoku sice Fedotov seděl na střídačce, i tak byl ovšem na soupisce svého týmu. Jak bude pokračovat tato kauza nadále, záleží na chování moskevského klubu a jeho brankáře. Každopádně až do této doby se NHL a KHL ohledně dodržování smluv respektovaly a platila dohoda, že si nebudou vzájemně přetahovat hráče pod platnými kontrakty.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud