22. června 2012 • 11:45

Jakupov má být jedničkou draftu. Protože po NHL touží

Autor: lah
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vykašlal se na ruskou chloubu jménem KHL. Hokejový útočník Nail Jakupov odešel do zámoří. S jediným cílem – prosadit se v NHL. A vyplatilo se, s velkou pravděpodobností se stane jedničkou draftu. Právě kvůli svému odhodlání hrát nejslavnější soutěž světa.



Pryč je doba, kdy NHL brala, co chtěla. Dnes se občas musí sklonit, čekat na své vyhlédnuté talenty. Stále častěji zůstávají rok dva v Evropě, než se přesunou do záře severoamerické soutěže. A to se klubům nelíbí. Chtějí mít své jisté. Rychle, pokud možno hned.

Autor božského gólu z loňského šampionátu Mikael Granlund před rokem zůstal ve Finsku kvůli vojně. Supertalent Jevgenij Kuzněcov oznámil před pár dny, že chce ještě minimálně rok pokračovat v KHL. V obou případech to znamenalo smutek týmů, které je draftovaly do NHL.

I proto má nyní velkou šanci na první místo v draftu Jakupov. Ukázal své odhodlání prosadit se mezi nejlepší co možná nejrychleji. KHL dal sbohem, vydal se do zámořské juniorky a předváděl se před skauty. Úspěšně.

„Dělám, co cítím ve svém nitru. A tam cítím, že chci hrát NHL. Ne KHL,“ tvrdí do omrzení osmnáctiletý mladíček. Brousí svou angličtinu, připravuje se na svou misi. Jinak než jeho krajané, jinak než jeho evropští vrstevníci.

„Není moje starost, jestli mi někdo věří, nebo nevěří. Já chci hrát NHL,“ opakuje zarytě. Šanci má velkou.

„Bylo by pro mě velkou poctou být jedničkou draftu. Ale i kdybych šel na řadu v šestém kole, nic se nezmění. Chci dostat svou šanci ukázat se na ledě a porvat se o své místo,“ říká Jakupov. „Ať to bude kdekoliv.“

První volba draftu náleží Edmontonu. A měl by si vybrat tento klenot. Pravý křídelník je skvělý hokejista a navíc je odhodlaný naskočit mezi hvězdy hned. A to není každý z jeho vrstevníků.

Právě fakt, že ještě zůstane v Evropě, může uškodit například Čechovi Tomáši Hertlovi. Podle odhadů by měl být tažený v prvním kole, ale má ještě dva roky platnou smlouvu ve Slavii. A to je překážka.

Pokud by ho klub chtěl do NHL, musí se s Pražany dohodnout na nefinanční kompenzaci. To nemusí být jednoduché. V době, kdy v zámoří platí, že „lepší vrabec v hrsti, nežli holub na střeše,“ může tento fakt hrát nezanedbatelnou roli.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud