14. března 2013 • 17:40

V NHL je letos 6 nových českých tváří. Mezi nováčky je i vousáč

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ono to půjde. Po slabších letech do NHL zase začínají nakukovat čeští dravci. Na Romana Horáka s Tomášem Vincourem, kteří se stále perou na pomezí farmy a prvních týmů, v tomhle ročníku navázali další, naposledy v noci na středu zažil premiéru řízný bek Radko Gudas. Mladí krajánci zatím spíš vyplňují mezery, ale jejich čas brzy přijde…



Tomáš Kundrátek

obránce 23 let, Washington

AHL: 41 zápasů, 26 (13+13) / NHL: 24 zápasů, 7 (1+6)

Na druhý pokus se vtěsnal mezi stálice obrany Capitals, z čerstvých českých tváří si vede zatím nejlépe. Farmu opouštěl jako třetí nejproduktivnější hráč týmu Hershey. I mezi elitou zvládá na ledě slušnou porci minut, v NHL patří mezi nejvytíženější české zadáky. A to má pořád status nováčka. Dostává se i na přesilovky, začátkem března vsítil proti Bostonu svůj premiérový gól.

Petr Mrázek

brankář 21 let, Detroit

AHL: 31 zápasů, 2,25 91,9 % / NHL: 2 zápasy, 2,02 92,2 %

Kamkoliv přišel, tam oslnil. Kluk s vítěznou náturou, který umí bezvadně chytat – a moc dobře to ví. Svou první sezonu mezi profesionály začal až na druhé farmě, ale v klubu rychle pochopili, že tam je ho škoda, a putoval výš. Patří mezi hvězdy AHL, v únoru se právem dočkal první zkoušky v prvním týmu. První zápas senzačně vychytal, ve druhém nezklamal. Roste pro úlohu jedničky.

Radko Gudas

obránce 22 let, Tampa Bay

AHL: 57 zápasů, 20 (4+16) / NHL: 1 zápas, 0

Vousáč z Berouna při debutu proti Floridě předvedl pár ukázkových střetů a odrovnal útočníka Versteega. Ale nezůstávají po něm jen podlitiny. Tampě v něm roste kvalitní bek. Platí za siláka, ale s 32 plusovými body byl zároveň nejlepším hráčem nižší soutěže AHL v hodnocení +/- . Účastník Utkání hvězd AHL a vítěz posledního Calder Cupu se dočkal po téměř třech sezonách na farmě.

Ondřej Palát

útočník 21 let, Tampa Bay

AHL: 49 zápasů, 44 (11+33) / NHL: 5 zápasů, 2 (0+2)

Povolávací rozkaz do NHL ho zastihl začátkem března na tripu. Třetí nejproduktivnější hráč farmy v Syracuse si pořídil oblek a vyrazil na zápas do Pittsburghu. Hned si připsal nahrávku, druhý den v New Jersey další. Vítěz Calder Cupu z minulé sezony vystřídal v týmu slovenského vrstevníka Richarda Pánika. Stejně jako on nedostal moc prostoru, ale jeho dravosti si v týmu cení.

Michal Jordán

obránce 22 let, Carolina

AHL: 54 zápasů, 16 (6+10) / NHL: 5 zápasů, 0

Nevěřili mu, zlínský poctivec měl v zámoří zapadnout a s nepořízenou se vrátit domů. Jenže on si umanul, že svůj sen o NHL dotáhne do konce. Postupně se vypracoval v jednoho z nejspolehlivějších beků farmářské soutěže, v Charlotte, záložním týmu Caroliny, už je váženou osobností. Pozornost už zdaleka nepoutá jen tím, že se jeho jméno v Americe píše jako to legendárního basketbalisty.

Roman Červenka

útočník 27 let, Calgary

AHL: – / NHL: 20 zápasů, 8 (3+5)

Vzal to jinudy než ostatní. Podmanil si extraligu, zaujal v národním týmu a dva roky válel v KHL, než si vysloužil zájem ze zámoří. U Flames zatím doplácí na bídné výkony celého mužstva, střídavě dostává důvěru, nebo končí ve čtvrté formaci, jednou se ani nevešel do sestavy. Přesto se s novým stylem hokeje pere zdatně, hlavně na začátku zkráceného ročníku kouzlili s kolegou Hudlerem.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud