Martin Tomaides
7. ledna 2015 • 09:01

Eliáš míří do Síně slávy, chválil šéf. Patty, Patty, křičeli diváci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

OHLASY | Nejlepší zápas sezony. Bezpochyb. Patrik Eliáš zažil v úterý proti Buffalu (4:1) velký večer. Stal se teprve druhým Čechem a dvaaosmdesátým hokejistou celkově, který kdy v NHL překonal magickou hranici tisíce bodů. Jeho gól a dvě nahrávky navíc New Jersey přihrály dva body.



Patrik Eliáš není troškař. Proč v zápase překonávat jeden milník, když může zvládnout rovnou dva. Jeho první gólová nahrávka v utkání, ze které v patnácté minutě zvýšil Travis Zajac na 3:0, totiž znamenala asistenci číslo 600 v kariéře. I tuhle hranici před ním z českých hokejistů dokázal překonat pouze Jaromír Jágr.

Historicky nejproduktivnější útočník Devils tak trochu tušil, že se blíží jeho velký večer. "Před utkáním jsem dostal textovku od Zacha Pariseho, který předpovídal, že dneska sesbírám tři body," culil se po zápase Eliáš, který s hvězdou Minnesoty odehrál několik sezon.

VIDEO: Sestřih utkání New Jersey - Buffalo

Když v 57. minutě uzavřel Mike Cammalleri skóre trefou do prázdné brány, přišla i chvíle tisícího bodu pro Eliáše. A publikum si výkonu svého miláčka okamžitě všimlo "Patty, Patty", ozývalo se z tribun. Český útočník se totiž stal vůbec prvním hráčem v historii Devils, který dokázal nasbírat tisíc bodů pouze v barvách mužstva.

"Rozhodně jde o speciální moment. Není lehké odehrát tisíc utkání v jednom klubu a k tomu navíc ještě sbírat body. Ale já jsem tu možnost měl a jsem na to pyšný," řekl spokojený Eliáš pro northjersey.com.

Patrik Eliáš byl v zvolen první hvězdou utkání.Foto AP Photo

Rodák z Třebíče působí v organizaci Devils od počátku své kariéry. Klubem byl v roce 1994 draftován a první zápas za něj odehrál v roce 1995 ve svých devatenácti letech. "Patrik byl vždy oddaným Ďáblem. Několikrát byl volným hráčem a mohl odejít, ale vždycky zůstal. Je skvělé, že ho máme, myslím si, že po kariéře bude putovat do Síně slávy," pochválil svého dlouholetého svěřence generální manažer Lou Lamoriello.

Chvála se na českého hokejistu, který odehrál přvní tříbodový zápas sezony, hrnula ze všech stran. Přidal se i litevský útočník Dainius Zubrus, který v klubu hraje svůj osmý ročník. "Patrikovou obrovskou výhodou je, že je vynikající na obou stranách kluziště. Je jedno jaký je stav, dvě-tři minuty před koncem zápasu je prostě vždycky na ledě. Na křídle, na centru, je to jedno, on zvládne všechno," vysekl mu poklonu šestatřicetiletý útočník.

Dalším, kdo ocenil kvality klubové ikony, byl útočník Travis Zajac. Tomu Eliáš v zápase přihrál na šestý gól sezony. "Patrikova jubilea mě těší. Je to tak dobrý hráč a ne vždycky se mu dostává té pozornosti, kterou by si za to všechno co umí zasloužil," řekl kanadský hokejista a také vyzdvihl především spoluhráčovu všestrannost.

Češi, kteří v NHL nasbírali 1000 bodů:
1. Jaromír Jágr -  1514 utkání / 1780 bodů (714+1066)
2. Patrik Eliáš - 1187 utkání / 1000 bodů (399+601)

Letošní ročník zatím Eliášovi tolik nevycházel, přes prosinec ho navíc zbrzdily příšunice. Od té doby jako kdyby v sobě našel novou sílu. Skóroval čtyřikrát v posledních sedmi utkáních a ovace ho brzy čekají znovu. Do čtyřseti branek v kariéře mu totiž schází jediná trefa.

Tak možná už ve čtvrtek na ledě Bostonu.

MATCH OVERVIEW LEGACY
7. 1. • 01:00
New Jersey Devils
New Jersey Devils
4:1
ONLINE
7. ledna
01:00
Buffalo Sabres
Buffalo Sabres
Góly

Domácí: 03:44. Eliáš, 09:49. Tootoo, 14:39. Zajac, 56:56. Cammalleri

Hosté: 26:40. Grigorenko

Sestavy

Domácí: Scheider (Kinkaid) – Greene, Larsson, Fraser, Židlický, Helgeson, Merrill – Henrique, Gomez, Jágr – Eliáš, Zajac, Cammalleri – Ruutu, Zubrus, Ryder – Bernier, Sestito, Tootoo.

Hosté: Enroth (Neuvirth) – Gorges, Myers, Zadorov, Ristolainen, Weber, Strachan – Moulson, Girgensons, Ennis – Flynn, Varone, Stewart – Hodgson, Grigorenko, Deslauriers – McCormick, Schaller, Kaleta.

Rozhodčí

Furlatt, Martell – Cherrey, Sericolo

Stadion

Prudential Center, Newark

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud