18. června 2015 • 23:17

Jízda králů. V Chicagu vítalo šampiony dva miliony fanoušků

Autor: ČTK, jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Důvod k oslavě? Údajně se najde vždycky, v Chicagu pro něj ale nemuseli chodit daleko. Třetí vyhraný Stanley Cup hokejových Blackhawks za posledních pět vyhnal do ulic více než dva milony fanoušků. V samotném městě přitom žije 2,7 millionu obyvatel. "Čtyři poháry jsou lepší než tři. Pojďme to vyhrát znovu!" neměl dost nejužitečnější hráč play off Duncan Keith.



Fanouškům Blackhawks jakoby se v poslední době vracela jejich věrnost, oddanost a trpělivost. Do roku 2010 čekali na vytoužený Stanley Cup dlouhých 49 let. Poté, co se dočkali, navázali "Jestřábi" dalšími dvěma triumfy v roce 2013 a letos. Mimořádný úspěch ale nikomu nezevšedněl, přes nepříliš vlídné počasí lidé znovu zaplnili ulice. Podle předpokladů jich mělo být přes dva miliony, tedy podobně jako před dvěma lety.

"Dvakrát už jsme tohle absolvovali, ale stejně nevíte, co čekat od další takové triumfální jízdy. Vždy je to adrenalin a těšíte se na to. Když přivezete Stanley Cup, lidé zaplaví ulice a chtějí vidět co nejvíce," řekl hvězdný útočník Patrick Kane, očividně unavenými dlouhými oslavami, které si hráči od pondělního večera užívají.

VIDEO: Podívejte se na bouřlivé oslavy v Chicagu po dobytí Stanley Cupu
 

"Máme ty nejlepší fanoušky, kterým moc děkujeme. Je super, že tentokrát jsme vyhráli doma," řekl kapitán Jonathan Toews. "Fanoušci nám neustále dodávali sebedůvěru a podporovali nás. I proto jsme si vždycky věřili, i když jsme v sérii třeba zrovna prohrávali," uvedl švédský zadák Niklas Hjalmarsson.

Velké zadostiučinění zažívá finský obránce Kimmo Timonen. Čtyřicetiletý veterán dlouho čekal na velký triumf, na začátku sezony nemohl dlouho hrát kvůli krevním sraženinám, ale teď si všechno vynahrazuje. "Je to nejlepší moment mého hokejového života, poslední dny byly neuvěřitelné. Dneska to bylo bláznivé a tady je to něco neskutečného," prohlásil Timonen.

Rozsíval mával fanouškům berlemi

K nadšeným davům, které každou chvíli dostávala do varu píseň skotské skupiny Fratellis "Chelsea Dagger", jež zní vždy po gólech Blackhawks v hale United Center, a také notoricky známá "We are the champions" od Queen, promluvil i kouč Joel Quenneville.

"Z roku 2010 si budu pamatovat kouzelníka Kanea a záhadu zmizelého puku. Rok 2013 mi bude připomínat obrat (v samém závěru posledního finále s Bostonem) během 17 sekund. A na rok 2015 budu vzpomínat, jak jsme vyhráli jako jeden skvělý tým," uvedl Quenneville.

Skandování a bouřlivého aplausu se dočkali i Rozsíval, který všem na pozdrav mával berlemi, a slovenský útočník Marián Hossa, považovaný za jednoho z nejlépe bránících útočníků NHL.

Již ve středu adresoval klubu svou gratulaci americký prezident Barack Obama, jehož domovským městem je právě Chicago. "Těším se, až vás zase přivítám v Bílém domě, abychom vaše vítězství oslavili," uvedl s připomínkou tradiční pocty, jíž se vítězům hlavních soutěží v USA dostává.

Hvězdy Chicaga na palubě dvoupatrových autobusů projíždí městem
Hvězdy Chicaga na palubě dvoupatrových autobusů projíždí městem

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud