Pavel Ryšavý
18. července 2016 • 20:38

Finská hvězdička Laine: Do 12 let chytal. Ale ze střel měl nahnáno

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve Winnipegu propuká finská mánie. Klub na draftu sáhl po osmnáctiletém tajfunu z Tampere, útočník Patrik Laine má být symbolem slavné budoucnosti Jets. Jenom na ledě se zatím nepředstavil, na nováčkovském kempu brusle nenatáhl, po mistrovství světa šel na operaci s kolenem. Za to ho jsou plné noviny. Teď se naposledy se vyznal z toho, jak do dvanácti let stál v bráně.



Fanoušci jsou z mladého Fina paf. Při rozhovoru, který pro ně klub zprostředkoval přes sociální sítě, se ho ptali i na to, jaký je jeho nejoblíbenější dinosaurus a jestli je podle něj hotdog pořád ještě sendvič. On na všechny šílenosti trpělivě odpovídal, umí si užít zájem. Když přiletěl na začátku července do Winnipegu podepsat smlouvu, čekal na něj dav, kterému se podepisoval zhruba 40 minut. „On se nás ptal, jak se jmenujeme a jak se to píše,“ nadšeně vykřikoval jedenáctiletý Thomas Kiesman.

„Bylo úžasné vidět, kolik sem kvůli mně přišlo lidí,“ nechal se slyšet Fin. Představit ho fanouškům zkusila i Kristina Rutheford, která dělá rozhovory s největšími hokejovými hvězdami pro server sportsnet.ca. Patrik Laine v něm popisuje, jak do 12 let chytal. Otec mu řekl, ať brankářskou výstroj zahodí, že takhle by to dál nešlo. „A jsem mu za to taky vděčný. Teď už bych tam nechtěl ani náhodou, mám strach z prudkých puků. Když ostatní začali střílet tvrdě, bál jsem se už tehdy.“

Rozumný tah, teď jde strach z něj.

Až když vylezl z branky, začal v rozích branky drtit plechovky při svém domácím tréninku. Postupně se z něj stalo jedno z nejzábavnějších a nejžádanějších mladých křídel na světě. „Jestli bych chtěl někdy hrát ve středu útoku? To ne, musel bych víc bránit... Ne, dělám si srandu. Třeba by mi to i šlo, ale nikdy jsem to nezkoušel,“ vykládá se svým klasickým sebevědomím.

Finský útočník Patrik Laine z Tappary Tampere zamířil z druhého místa na draftu do Winnipegu
Finský útočník Patrik Laine z Tappary Tampere zamířil z druhého místa na draftu do Winnipegu

V nové sezoně ho nečeká žádná farma, ale měl by naskočit v dresu Jets rovnou do NHL. A už plánuje jednu velkou odvetu. Jeho vzorem je odmala Alexandr Ovečkin , stylem hry si jsou docela podobní, oba se snaží často střílet, z gólů mají velkou radost. Na mistrovství světa si proti svému idolu Laine poprvé zahrál a bolelo ho to. Ruský střelec s ním třísknul o mantinel. Fin se pak po zápase culil, že dres nikdy nepůjde do pračky. Ovšem nedivá se na Ovečkina jako na svatý obrázek: „V příští sezoně ho zkusím na mantinel poslat zase já.“

Ve Winnipegu fans po draftu docela bláznili. Někteří si ani nechtěli připustit, že klub získal osmnáctiletého kluka a na diskuzních fórech nadšeně debatovali o Stanley Cupu. Laine si z velkého tlaku hlavu moc nedělá, do nového klubu se hlavně těší. „V zimě je tam pořádná kosa, ale na to jsem zvyklý z Finska, takže teploty pod nulou mi nevadí. Slyšel jsem, že to není úplně největší město, ale prý moc hezké a taky, že ve Winnipegu jsou nejlepší fanoušci v NHL. Jets navíc mají v kádru docela dost mladých hráčů,“ nemůže se dočkat, až konečně zase natáhne brusle.

Ostříhal se, teď nemá dlouhé lokny. Ty si nechává každý rok narůst vždycky až během sezony a pak na hlavu patlá všechny možné přípravky, které najde v koupelně po své matce a sestře. „Musíte vlasy kartáčovat a dělat všechny ty věci, co dělají holky. No, nebylo to nic příjemného,“ culil se. Ale asi do toho půjde zase. Klidně se z něj může stát nový hit NHL.

Mimochodem, jeho nejoblíbenějším dinosaurem je tyranosaurus rex a hotdog už sendvič není.

Patrik Laine
Narozen: 19. dubna 1998 (18 let)
Výška/váha: 194 cm/91 kg
Pozice: Útočník
Klub: Winnipeg Jets
Draft: 2. Winnipeg (2016)
Kariéra: Tappara (2012-2016), Leki (2014-2015)
Reprezentace: 12 zápasů/12 bodů (7+5)
Úspěchy: 2. místo MS (2016), zlato MS20 (2016), stříbro z MS18 (2015), vítěz finské ligy (2016), nejdůležitější hráč MS (2016), nejlepší hráč finského play off (2016)

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud