Adam Sušovský
27. listopadu 2016 • 10:11

Zachův první rok v zámoří! Neměl na jídlo, teď jezdí drahým autem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z NEW JERSEY | Během jednoho léta se mu převrátil život naruby. Z mladého juniora se stala celebrita, která si přijde na docela dost peněz. Útočník Pavel Zacha (19) prohání ulicemi Newarku rychlý sporťák a konečně hraje NHL. Jenže premiérová sezona bývá vrtkavá. Třeba jako zápas s Detroitem (4:5 po sn), ve kterém vstřelil gól, jenže taky byl na ledě třikrát u toho, když jeho tým inkasoval. Ve včerejším utkání si proti Pittsburghu (3:4 po sn) připsal asistenci, když nahrál Michaleu Cammallerimu na gól, který poslal New Jersey do vedení. O místo v prvním týmu však musí pořád bojovat.



U sochy klubové legendy Martina Brodeura před domovskou arénou New Jersey zastavil s luxusním sporťákem, jehož motory šrouboval do otáček už při výjezdu z garáží. Ve výfucích to jen zapráskalo. Mít takové super fáro, to je sen každého chlapa.

Pavel Zacha si takový splnil už v devatenácti letech a teď si bude kupovat nové, větší a silnější. Aby mohl i v zimě na zasněžených silnicích bezpečně dojíždět do více než dvě stě mil vzdáleného Bostonu za přítelkyní. Do toho teď jako hráč NHL shání byt v sousedství Taylora Halla a dalších hvězd, nejlépe s výhledem na New York. Komu by se z toho neprotočily panenky? Devatenáctiletý mladík skromně přiznává, že se mu přes léto život hodně změnil.

„Ještě loni jsem v juniorce v Kanadě dostával jen 450 dolarů na jídlo. Všichni v týmu jsme dostávali stejně, na večeře to stačilo. Pak si člověk ale koupil oblečení a na jídlo už neměl, i to se mi párkrát stalo. Hrát v NHL je obrovský rozdíl. Herní a samozřejmě i finanční. Vydělávám pěkné peníze a můžu se zabezpečit. Sám jsem nečekal, že by to mohlo přijít takhle brzy,“ říká Zacha.

VIDEO: Podívejte se na Zachovu asistenci v utkání s Pittsburghem:

V týmu přitom pořád patří mezi ty nejchudší. Jako nováček si vydělá za sezonu 925 tisíc dolarů (cca 24 milionů korun). Zhruba polovinu toho zdaní, má i hokejové náklady.

„Už minulý rok jsem dostal podpisový bonus, to mi tehdy strašně pomohlo. Jen díky němu jsem si mohl zaplatit v Česku kvalitní kondiční přípravu a chodit celé léto na led. Teď je to zase o něčem jiném, ale pořád musím makat naplno,“ říká devatenáctiletý hráč, který má ještě jeden nevyřešený problém.

V New Jersey je od léta, ale stále bydlí v hotelu. A tak teď každý den s manažery řeší nové bydlení.

„Příští týden bych ho snad mohl mít. Chtějí po mně, abych bydlel v blízkosti ostatních hráčů. Všichni mají apartmány v Jersey City asi pět minut vlakem od arény, je to klidná a hezká lokalita s výhledem na New York, kde bydlí všichni. Třeba i Talylor Hall. Bylo by to super, mohl bych si s klukama občas zajít na večeři. Ale hlavně, abych už z mizel z hotelu…“ vyprávěl Zacha.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud