Pavel Bárta
18. října 2017 • 11:33

Řezník Butcher: Objev v obraně Devils, který zatápí pod kotlem

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je prvním hráčem Devils, který si při svém debutu v NHL připsal tři body. Po šesti utkáních jich měl celkem už devět, všechno za asistence. Stal se prvním obráncem v historii ligy, jemuž se to povedlo. Will Butcher patří k nováčkům, kteří v nové sezoně zatápějí pod kotlem. V New Jersey mají na takové objevy štěstí. Jestliže však švédský útočník Jesper Bratt patří v úvodu sezony spíš k překvapením, v případě 22letého ofenzivního beka přál osud Devils rovněž v tom, že si je vybral on sám.



Zájem o vítěze Hobey Baker Award pro nejlepšího hráče univerzitních soutěží byl obrovský. Jakmile se v létě otevřel trh s volnými agenty, hned první den ho kontaktovalo pět klubů. Odmítl podepsat do Colorada, které ho draftovalo už před čtyřmi lety v pátém kole. K dalším zájemcům o 22letého zadáka týmu Denverské univerzity patřily Buffalo, Vegas, Columbus a New Jersey. V dalších dnech se přidaly Chicago, Toronto, Detroit, San Jose...

Zvažoval, kam by se asi tak nejvíc hodil a kam by mohl nejlíp zapadnout. Měl výhodu, že jako volný hráč si mohl vybírat podle libosti. „Spousta lidí se ptala, proč jsem zvolil zrovna New Jersey. Vyhovuje nejlíp mému stylu hry. Mladí kluci, hokej ve vysokém tempu. V takovém týmu mě baví hrát“ vysvětloval Butcher.

Obránce New Jersey Will Butcher sbírá v úvodu sezony asistence jako na běžícím pásu
Obránce New Jersey Will Butcher sbírá v úvodu sezony asistence jako na běžícím pásu

Měl ovšem i několik dalších důvodů, proč jít zrovna k Devils. Radil se o tom dokonce s jejich zkušeným zadákem Andym Greenem. Nejpodstatnější z toho všeho byl příslib, že dostane příležitost, jakou potřebuje, aby se mohl prosadit. Tak se taky stalo. A on sám z téhle přízně vytěžil maximum.

Jako spousta jemu podobných se musí vyrovnávat s přechodem do NHL. Obzvlášť pro beky to bývá těžké. Najednou čelí náporu větších, silnějších a šikovnějších útočníků, všechno je rychlejší a taky přesnější. „Hráči v téhle lize jsou strašně chytří a zruční. Vědí, kde by měl být puk. Ale když člověk na druhou stranu  nastupuje s tak skvělými hokejisty jako Hall a Palmieri, strašně moc se od nich může naučit,“ přiznal Butcher po zhruba týdnu v akci.

V Devils se snaží z něj vytěžit to nejlepší a zároveň neriskovat, že v obraně vyhoří. Zatímco za rovnovážného stavu ho kouč John Hynes nenasazuje na nejlepší formace soupeřů, vsadil na něj v přesilovkách. Butcher dostal prostor sbírat body, přitom není vystavován tak velkému riziku. Navíc od zkušených opor útoku jako Taylor Hall a Kyle Palmieri může hodně pochytit a zvykat si rychleji.

„Když přijde mladší kluk jako já, musí mít štěstí, aby se prosadil do týmu. Mně navíc moc pomáhají. Postavili mě do pozice, kde můžu být úspěšný a zároveň mě nehodili rovnou do ohně,“ ocenil Butcher. V překladu jeho příjmení znamená Řezník. V druhé vlně Devils soupeře sám slušně masakruje.

VIDEO: Sestřih víkendového zápasu Devils proti Rangers, ve kterém Butcher bral dvě asistence

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud