Pavel Bárta
11. října 2017 • 14:11

Z druhé ligy ke hvězdám. Švéd se stal senzací NHL, jako Pastrňák ale není

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zapsal se do dějin, stal se senzací nové sezony NHL. Jesper Bratt by pořád ještě mohl hrát za juniory, ale poté, co mu skvěle vyšel kemp, dali mu v New Jersey šanci. Odvděčil se brilantním výkonem při víkendovém debutu proti Coloradu, kdy si připsal gól a asistenci. Následně 19letý švédský útočník nasázel Buffalu dva góly, přidal nahrávku. Stal se prvním hráčem v historii Devils, který si v prvních dvou utkáních připsal pět bodů. Navíc jeho cesta do zámořské ligy nemá za posledních dvacet let obdoby.



„Je těžké se ubránit úsměvu,“ pravil po své premiéře. „Můj nejlepší zápas v životě,“ řekl po pondělním vítězství nad Buffalem 6:2 Bratt, který v minulé sezoně hrál švédskou druhou ligu za AIK Stockholm a taky za jeho juniorku. Nic oslnivého nepředvedl. S juniory AIK sice získal ligový bronz, ale nevzali ho na mistrovství světa dvacítek, ve 46 střetnutích Allsvenskan dal šest branek. Po prvních dvou zápasech kariéry v NHL má už tři a byl šestý v bodování ligy.

VIDEO: Podívejte se góly Jespera Bratta proti Buffalu

Jeho příběh je svým způsobem unikátní. Od sezony 1995/96 nedebutoval v NHL žádný junior, který byl draftovaný tak pozdě jako Bratt. New Jersey si ho vybralo v šesté rundě s pořadovým číslem 162. Byl zklamaný, počítal, že se vejde do prvních tří kol. Kluby si před ním rozebraly osmnáct Švédů, a když si šel ke stolu New Jersey pro dres a čepici a třásl si rukou s členy vedení a skauty, mísila se v něm úleva se zklamáním. Konečně to měl za sebou. Ale nečekal, že ho vyberou tak nízko.

„Byl jsem nervózní. Jedno kolo po druhém jsem jen seděl a čekal. Ovšem bylo pěkné, když jsem konečně zaslechl svoje jméno,“ popisoval Bratt pocity, jaké prožily desítky jiných. Pozice v draftu, jako byla ta jeho, však není předpokladem, že hráč dostane ve velké lize brzy šanci. Je to spíš zázrak. Už hodně dlouho nenaskočil v NHL v juniorském věku hráč draftovaný takhle pozdě. Před Brattem to byli naposledy Roman Vopat (172. v roce 1994) a Richard Zedník (249. v draftu 1994). První nastoupil za St. Louis, druhý za Washington. Od té doby uplynulo 21 let...

19letý švédský útočník Jesper Bratt nasázel Buffalu dva góly, přidal nahrávku.
19letý švédský útočník Jesper Bratt nasázel Buffalu dva góly, přidal nahrávku.

Rodák ze Stockholmu podepsal v květnu nováčkovskou smlouvu s Devils. Původní plán zněl, že půjde na farmu do Binghamptonu nebo ho pošlou do Londonu v OHL. Jenže prognózy jsou taky od toho, aby všechno dopadlo jinak. Bratt zazářil na letním turnaji Junior Summer Showcase v Michiganu. Oslnil rychlostí, sílou i šikovností, patřil k nejlepším hráčům ve švédském dresu. Ve čtyřech utkáních si připsal čtyři body. Bylo vidět, jaký udělal skok. I následný kemp se mu povedl náramně.

Jesperova cesta je nevídaná i proto, že pokud se někdo prosadil do NHL z druhé nejvyšší soutěže, byli to zpravidla hráči s hvězdným potenciálem, od kterých se předem hodně čekalo. Patrik Berglund, Mikael Backlund, Oliver Ekman Larsson, Filip Forsberg nebo David Pastrňák. Ti všichni byli víceméně považováni za supertalenty. A když z Leksandu odcházel před čtyřmi lety do Philadelphie rakouský útočník Michael Raffl, byl už starší hráč. Bratt se těmto příkladům vymyká, není jako Pastrňák. Předvedl však víc, než se u něj předpokládalo.

„Je opravdu dobrý hráč. Je tak mladý, přišel sem a je radost se na něj dívat,“ chválil krajan Marcus Johansson, který přišel do New Jersey z Washingtonu a v zápase s Buffalem pomohl Brattovi k jeho druhému gólu. Až proběhne „zkušební“ lhůta devíti utkání, Devils se budou rozhodovat, jestli ho poslat zpátky mezi juniory do OHL, nebo zda si ho ponechají. Po tom, jak se Bratt uvedl, to zatím vypadá na druhou variantu. Ale nepředbíhejme.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud