Adam Lacek
29. listopadu 2017 • 15:18

V Dallasu žasli nad Faksou. Brankář po hattricku chválil 2 góly za 8 sekund

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do úterka nezažil v NHL ani dvougólový večer. Nyní už český útočník Radek Faksa ví, jak v nejlepší lize světa chutná hattrick. A ne ledajaký! Opavský rodák řídil výhru Dallasu nad Vegas (3:0), v utkání byl jediným střelcem. Tři góly zvládl nasázet během 6 minut a 46 sekund, poslední dvě branky dělilo jen osm vteřin. S oběma ciframi se zařadil na druhé místo historických klubových statistik. „Byly to pro nás velké góly,“ usmíval se po utkání.



Faksa nepatří mezi kanonýry, v podstatě nikdy jím ani nebyl. Do zápasu proti Vegas nezaznamenal během 146 zápasů v zámořské soutěži ani jeden dvougólový večer. V hvězdami nabitém útoku Dallasu nastupuje převážně na centru třetí formace. Má tedy spíše defenzivnější úkoly. Od střílení gólů mají Stars v týmu borce jako Tyler Seguin, Jamie Benn nebo Alexandr Radulov.

Jenže úterní večer ve Vegas patřil Faksovi. Prvním gólem v 33. minutě otevřel skóre, v závěru prostředního dějství pak vstřelil dva góly během pouhých osmi vteřin. A čistý hattrick za 6:46 minut byl na světě. „Samozřejmě jsem za góly šťastný, ale nejdůležitější věcí je vítězství týmu,“ nebral 23letý útočník výhru jen na sebe.

VIDEO | Faksův hattrick proti Vegas

Chvála na Faksovu adresu se snesla ze všech stran. „Byl skvělý. Ty dva góly v poslední minutě druhé třetiny byly ohromné,“ prohlásil pro NHL.com brankář Ben Bishop, který v utkání zastavil všech 34 střel Golden Knights a připsal si druhé čisté konto v sezoně.

Radost z úspěchu českého pracanta měl i kapitán Jamie Benn. „Je celkem pěkné vidět takového hráče, který tvrdě pracuje a vede hru správným směrem, aby získal nějaký úspěch. Je to určitě zvláštní, ale dobrý pocit,“ prohlásil kanadský útočník.

S čistým hattrickem za 6:46 i s dvěma brankami během osmi vteřin se Faksa zařadil na druhé místo historických klubových statistik. V obou případech je před ním bývalý útočník Bill Goldsworthy, který řádil v 70. letech za tehdejší Minnesotu North Stars.

Goldsworthy zapsal oba rekordy proti Los Angeles Kings. Nejednalo se však o tentýž zápas, jak by se dalo očekávat. Nejdříve v listopadu 1971 vstřelil dvě branky během sedmi vteřin, v prosinci 1973 pak zvládl čistý hattrick za 5:32 minut.

Faksa se stal druhým Čechem v aktuální sezoně NHL, který vstřelil hattrick. Jako prvnímu se to na konci října povedlo floridskému útočníkovi Radimu Vrbatovi proti Anaheimu (8:3). Celkem už to byl 27. třígólový zápis probíhající sezony.

Marně se natahoval brankář Malcolm Subban, český útočník Radek Faksa ho právě překonal i potřetí
Marně se natahoval brankář Malcolm Subban, český útočník Radek Faksa ho právě překonal i potřetí

Góly

Domácí:

Hosté: 32:55. Faksa, 39:34. Faksa, 39:41. Faksa

Sestavy

Domácí: M. Subban (Lagacé) – Theodore, Engelland, McNabb, Schmidt, C. Miller, Hunt – Leipsic, Haula, Neal – Marchessault, W. Karlsson, R. Smith – Nosek, Eakin, Tuch – O. Lindberg, Bellemare, Matteau.

Hosté: Bishop (Lehtonen) – Lindell, J. Klingberg, Hamhuis, Pateryn, Johns, Honka – D. Shore, Ja. Benn, Radulov – Janmark, Seguin, Spezza – Roussel, Faksa, Pitlick – G. Smith, Hanzal, B. Ritchie.

Rozhodčí

Meier, Hebert , Gawryletz, Brisebois

Stadion

T-Mobile Arena, Las Vegas

Návštěva

17 579 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud