Jiří Vítek
28. října 2018 • 17:23

Třígólové svátky legend. První český hattrick v NHL dnes slaví 40 let

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Datum 28. října je spojeno především se vznikem Československa, na dnešní den však připadá také jedno hokejové jubileum. Přesně před čtyřiceti lety vstřelil Václav Nedomanský vůbec první český hattrick v NHL. A co víc, v roce 2006 na něj ve stejný den navázal Tomáš Kaberle, jediný český obránce, který v nejlepší lize světa nastřílel tři góly v jednom utkání.



V televizi či novinách nebyla ani zmínka. Jak by také mohla, vždyť jméno Václava Nedomanského bylo v zemi ovládané komunisty tabu. Jeho emigrace v roce 1974 způsobila, že se na osminásobného medailistu z mistrovství světa muselo zapomenout.

Nedomanský si však vybudoval jméno za oceánem a po třech sezonách ve WHA nakoukl jako druhý český hokejista do NHL. Ne nadarmo prohlásil Gordie Howe při Nedomanského přesunu mezi konkurenčními soutěžemi, že rodák z Hodonína může nastřílet klidně třicet gólů za sezonu.

Proroctví hokejové legendy naplnil Nedomanský hned dvakrát, v součtu s play off nasázel v NHL 125 branek, z toho čtyřikrát se radoval z hattricku.

První třígólový večer prožil 28. října 1978, v den šedesátého výročí od zrodu Československa. V detroitské hale Olympia tehdy Red Wings převálcovali Chicago 7:2 a hrdinou večera byl právě Nedomanský. Brankáře Tonyho Esposita tehdy zasypal pěti střelami, z nichž tři byly úspěšné.

Nejvíce hattricků v základní části NHL:

15 Jaromír Jágr
9 Miroslav Fryčer
8 Patrik Eliáš
7 Petr Nedvěd, Radim Vrbata
6 Petr Klíma, Martin Straka, Martin Havlát
5 Robert Reichel, Milan Hejduk

Tehdy 34letý útočník zastínil i hostujícího obránce Bobbyho Orra, který ve třetí třetině snižoval na 1:6. Zatímco Nedomanský nastřílel později přes stovku branek, pro osminásobného vítěze Norris Trophy to byl poslední gól v kariéře. Orr po prohře v Detroitu sehrál ještě dva zápasy proti Montrealu a Vancouveru, než definitivně ukončil kariéru pro své problémy s koleny.

Ale zpět k Nedomanskému. Jeho první hattrick mohl přijít dříve, k emigraci se však odhodlal až ve svých třiceti letech. Čtyřnásobný nejlepší střelec československé ligy však své relativně pozdní emigrace nelitoval. „Nikdy jsem nepochyboval o svém rozhodnutí. Věřil jsem, že to bude dobré pro mě i pro rodinu. Ale nikdy jsem nepřemýšlel nad tím, že by bylo lepší, kdybych odešel v mladším věku,“ přiznal později.

Svůj počin pak ještě třikrát zopakoval, než na něj navázal Miroslav Fryčer. K dnešnímu dni dosáhlo hattricku v NHL celkem 47 českých hokejistů, z toho jediný obránce.

Symbolicky ve stejný den jako Nedomanskému, jen o 28 let později, se to povedlo Tomáši Kaberlemu. První a dosud poslední český bek, který nastřílel hattrick, odstartoval sezonu 2006-07 jedenácti zápasy bez vstřelené branky, na kontě měl pouze dvě asistence.

Na kritiku, která se na něj začala hrnout, odpověděl 28. října 2006 tím nejlepším možným způsobem. V duelu s Montrealem nastřílel tři góly, přidal k nim jednu asistenci a zařídil Torontu výhru 5:4 po samostatných nájezdech. Mimochodem, v nájezdech byl Kaberle první, na koho trenér Paul Maurice ukázal. A český zadák nezklamal.

Navzdory mimořádnému počinu byl vyhlášen až třetí hvězdou večera, pochvalné komentáře spoluhráčů mu ale vše vynahradily. „Co k tomu říct,“ usmíval se pak v kabině nad záplavou mikrofonů. „Těší mě to, ale hattricky nejsou moje práce. Na mně je, abych dobře bránil a dával dobré přihrávky.“

Kaberle dodnes zůstává nejen jediným českým zadákem, který v NHL nastřílel tři góly v jednom utkání, ale také posledním obráncem v historii Maple Leafs, jemuž se to povedlo.

Hattrick kladenského rodáka měl z hlediska českého hokeje pořadové číslo 97, v dubnu následujícího roku to Milan Hejduk dostáhl na stovku. Poslední český hattrick v NHL, s pořadovým číslem 135, pak zaznamenal před dvěma týdny David Pastrňák.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud