Adam Lacek
18. listopadu 2018 • 11:30

Big Save Dave! Rittich si zaklel a lapil Draisaitla. Je nejlepší dvojkou v NHL

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co spojuje finskou hvězdu Pekku Rinneho a českého brankáře Davida Ritticha? Jedná se o jediné dva brankáře, kteří v NHL aktuálně drží gólový průměr pod číslem dva. Jihlavský rodák si čím dál více podmaňuje nejlepší ligu světa, je nejlepší dvojkou v soutěži. V sedmi zápasech, ve kterých startoval, vychytal šest výher. V noci výrazně pomohl Flames otočit tradiční bitvu o Albertu proti Edmontonu. Na výhře 4:2 se podílel 24 zákroky a byl vyhlášen druhou hvězdou utkání.



Když před čtyřmi lety načal extraligovou kariéru v Mladé Boleslavi, nikdo v tu chvíli asi nečekal, že by jednou mohl vůbec chytat NHL. V té době měl Rittich nestabilní výkonnost, nebyl ještě vyzrálý. Ve 23 zápasech měl úspěšnost zákroků pod 90 procenty, průměr obdržených gólů 3,15. Konec sezony strávil na hostování v prvoligové Jihlavě, v Boleslavi dochytal sezonu Martin Růžička.

Jenže obrovskou pílí a nezdolností v tréninku se Rittich vyšvihl až na výsluní. V dalším ročníku už byl obrovskou oporou Bruslařského klubu, který zažil historický úspěch v podobě postupu do semifinále. Rittich si řekl o smlouvu v NHL, v létě podepsal s Calgary.

První rok se oťukával se zámořím na farmě v AHL, ve druhé sezoně už zaujal místo dvojky za Mikem Smithem v prvním týmu. V aktuální sezoně už by kanadského veterána klidně mohl odsunout z pozice jedničky, v Calgary si vysloužil přezdívku Big Save Dave a posunul se do role nejlepšího českého brankáře v NHL.

David Rittich v sezoně:
Zápasy od začátku: 7 (37. v NHL)
Výhry: 6 (18. v NHL)
Úspěšnost zákroků: 93,3 % (4. v NHL)
Průměr obdržených gólů: 1,92 (2. v NHL)
Čistá konta: 1 (7. v NHL)

Výbornou výkonnost potvrdil Rittich i v sobotním derby proti Edmontonu. Flames sice nevstoupili do utkání dobře, ve 24. minutě prohrávali 0:2, když obě branky inkasoval český brankář z přečíslení. Při prvním gólu ho ve vlastním oslabení překonal Alex Chiasson kličkou do bekhendu, u druhé trefy neměl nárok po skvěle sehraném přečíslení, které gólem zakončil Connor McDavid.

Ani to však Ritticha nezlomilo. Naopak spíš nakoplo! Za nepříznivého stavu vychytal další tři samostatné úniky hráčů Oilers a vyhecoval tím spoluhráče k velkému obratu. Dvakrát si na něm vylámal zuby Leon Draisaitl, jednou Jujhara Khairu. „Jakmile se na mě řítili, zaklel jsem si. Ale když jsem to chytil, cítil jsem se skvěle,“ řekl Rittich.

O minutu a čtyři vteřiny později vstřelil kontaktní branku Derek Ryan. Zápas na svou stranu překlopili Flames ve třetí třetině třemi brankami. Nejdříve vyrovnal Sean Monahan, pak se dvakrát trefil Elias Lindholm. Draisaitla mrzeli právě nevyužité příležitosti. „Pokud bychom využili ty nájezdy, byl by to jiný zápas. Ale nepovedlo se.“

Rittich zatím naskočil do devíti zápasů, z toho sedmi od začátku, a vychytal šest výher. S úspěšností zákroků 93,3 % je čtvrtý mezi všemi brankáři, s průměrem 1,92 dokonce druhý nejlepší za zmiňovaným Rinnem. K tomu vychytal i jedno čisté konto.

VIDEO | Sestřih utkání Calgary - Edmonton

Hokejisté Calgary dotáhli proti Edmontonu velký obrat, na čemž se výraznou měrou podílel i brankář David Rittich
Hokejisté Calgary dotáhli proti Edmontonu velký obrat, na čemž se výraznou měrou podílel i brankář David Rittich

Góly

Domácí: 36:23. D. Ryan, 42:40. Monahan, 49:10. E. Lindholm, 59:18. E. Lindholm

Hosté: 02:29. Chiasson, 23:49. McDavid

Sestavy

Domácí: Rittich (M. Smith) – Brodie, Giordano, Hanifin, Hamonic, Välimäki, R. Andersson – J. Gaudreau, Monahan, E. Lindholm – Tkachuk, Backlund, S. Bennett – Dubé, Jankowski, Neal – Frolík, D. Ryan, Hathaway.

Hosté: Koskinen (Talbot) – Klefbom, A. Larsson, Nurse, Benning, Russell, Gravel – Caggiula, McDavid, Draisaitl – Spooner, Nugent-Hopkins, Rattie – Lucic, Marody, Chiasson – Russell, Khaira, Kassian.

Rozhodčí

McCauley, Chmielewski – Gawryletz, Gibbons

Stadion

Scotiabank Saddledome, Calgary

Návštěva

19 289 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud