14. prosince 2018 • 13:30

Brankáři v NHL chtějí dávat góly! Jak se připravují Rinne a další?

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už více než pět let se čeká na moment, kdy některý z gólmanů NHL znovu dá gól. Že střelecký apetit mužů s maskou klesl, ale není pravda. Trenéři jsou teď zvyklí odvolávat v závěru brankáře dříve, než tomu bývalo, a to jsou chvíle, kdy se těm, co střeží okupovanou bránu, rozsvěcí oči. „Myslím na to celou dobu co hrajeme power play," přiznává Pekka Rinne z Nashvillu, muž, který je posledním majitelem Vezina Trophy.



V historii soutěže bylo čtrnáct gólů přičteno brankářům. V sedmi případech dokázali strážci klece přestřelit hřiště, v dalších sedmi se dostaly kotouče do brány nešťastnou náhodou z holí soupeře. A ačkoliv se tahle statistika může pro gólmana zdát jako naprosto bezpředmětná, vstřelit gól je určitá známka prestiže.

Šance uspět je v posledních letech trochu vyšší. Když někdo například čtyři minuty před koncem prohrává o tři branky, jsou trenéři, kteří se nebojí pustit do rizika a svého brankáře klidně odvolají. Šance na zvrat je při vstřeleném gólu vyšší a prohra 4:1 nebo 5:1 už pak přece nic neřeší. Svou šanci v tento moment větří i netradiční predátor.

VIDEO: Posledním brankářským střelcem byl Smith

„Kdykoliv se odvolává gólman začnu na to myslet. I když vedeme jenom o jeden gól. Člověk musí rychle zareagovat, ale šance jsou," řekl Rinne pro NHL.com.

S brzkým odvoláváním brankáře začal před několika lety tehdejší trenér Colorada Patrick Roy. Jednou dokonce poslal gólmana na střídačku třináct minut před koncem utkání, a to proto, aby se jeho tým dostal do výhody 6 na 3. Od té doby tento způsob využívají i ostatní trenéři a brankáři se adaptovali.

Například Alex Stalock z Minnesoty má dokonce připravenou druhou hokejku na moment, že by se ke střelbě do prázdné brány mohl dostat. „Je to zahnuté přesně na prázdnou bránu," směje se americká dvojka Wild, která ví, že ke gólu a přehození všech před sebou potřebuje pořádný oblouk.

Prvním úspěšným brankářem byl v roce 1979 divočák Billy Smith z New York Islanders, který ale gól získal díky vlastnímu gólu obránce Roba Ramage z týmu Colorado Rockies. Prvním opravdickým střelcem byl o osm let později další ranař Ron Hextall z Philadelphie.

VIDEO: Takhle vypadal Hextallův gól

Brankářské legendy pak přesnou trefou následovali Chris Osgood, Martin Brodeur, Jose Theodore, Jevgenij Nabokov a naposledy Mike Smith. „Je to opravdu úzká skupina a každý gólman by chtěl být její součástí," myslí si Stalock.

Původ střeleckého umění pochází pravděpodobně z dob Hextalla, který byl jedním z prvních brankářů, kteří dokázali skutečně dobře zacházet s hokejkou. Následovali ho například Martin Brodeur či Marty Turco. I Dominik Hašek to s holí uměl, což kdysi během Utkání hvězd předvedl během jedné z dovednostních soutěží. Tehdy přes celé hřiště trefil malou skulinu v opačné bráně.

Takže všechno je to vlastně teď o čekání na šanci a ideální moment. „Nedávno jsem sledoval zápas mezi Ottawou a San Jose, skóre bylo 4:1 a pět minut před koncem se odvolával gólman. Úplně se mi rozsvítily oči a říkal jsem si jen ´Bože můj´," smál se Stalock.

Kdo bude dalším úspěšným střelcem? A za jak dlouho?

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud