Pavel Bárta
15. července 2019 • 14:00

Binnington k arbitráži nemusí. Strůjce triumfu St. Louis dostane sedmkrát víc

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Žádná arbitráž se nekoná, Jordan Binnington se dohodl se St. Louis Blues ještě před stanoveným termínem. Hrdina bojů o Stanley Cup s klubem v sobotu podepsal dvouletou smlouvu, ročně si přijde na 4,4 milionu dolarů (asi 99 milionů korun). Jeho dosavadní plat činil 650 tisíc dolarů. Šampión v brance si polepšil zhruba sedminásobně.



Brankářský nováček v NHL Jordan Binnington prožil neuvěřitelný půlrok. Z odstrkovaného náhradníka, kterému v klubu třikrát po sobě nenabídli víc než skromný jednoroční kontrakt, se stal jedním ze strůjců senzačního tažení hokejistů St. Louis za Stanley Cupem. Sobě ani týmu víc pomoci nemohl. Teď ho klub ocenil taky finančně, je z něj milionář.

„Jsem šťastný, že se povedlo smlouvu se St. Louis Blues uzavřít. Jsem nadšený a mám velkou motivaci pokračovat ve své práci a pomáhat organizaci Blues k tomu, aby byla nadále úspěšná,“ řekl pro webové stránky klubu gólman, který ve čtvrtek oslavil 26. narozeniny.

Upřímně, těžko si představit, jak brankář, který Blues zachránil sezonu a dovedl je k historickému triumfu, sedí zkroušeně před smírčí komisí a musí poslouchat, že vlastně vůbec neumí chytat a za moc nestojí. Arbitrážní řízení bývá někdy až ponižující a hráči odcházejí s pocitem, jestli má cenu za klub ještě hrát, když si ho tam neváží. Binnington měl termín 20. července, nakonec podepsal v týdenním předstihu.

Ještě na začátku roku byl v týmové hierarchii čtvrtým gólmanem a údajně zvažoval možnosti v Evropě. Blues byli v NHL jednu dobu dokonce poslední, taky kvůli nevyrovnaným výkonům své jedničky Jakea Allena. Původně se z farmy chystali vytáhnout Fina Villeho Hussa. Jenže se zranil a volba padla na Binningtona. Svět už nebyl jako dřív. Blues se díky němu za pět měsíců vyhrabali z popelnice až ke stříbrnému křapáči.

Jordan Binnington během červnového předávání cen v Las Vegas
Jordan Binnington během červnového předávání cen v Las Vegas

Do té doby přitom Binnington strávil v brance při zápase NHL jen třináct minut – v lednu 2016, od Caroliny jednou inkasoval. V obnovené premiéře 7. ledna proti Philadelphii se uvedl čistým kontem a nastartoval tým k obratu, jaký nemá obdoby. Mužstvu razil cestu od vítězství k vítězství, hráči v kabině začali oslavovat za zvuků předělávky staré odrhovačky Gloria od Umberta Tozziho, kterou hrál místní DJ během komerční přestávky zrovna v den Binningtonova nástupu.

V základní části nastoupil rodák z Richmond Hillu v kanadském Ontariu do 32 zápasů, z celkem třiceti utkání, v nichž chytal od začátku, skončilo jen pět porážkou. Udržel si vůbec nejlepší brankový průměr 1,89 a úspěšnost zákroků 92,7 procenta. V pěti duelech uhájil nulu. V play off vychytal ve 26 zápasech 16 výher, čímž vytvořil nováčkovský rekord.

Už před sedmým finálem generální manažer Doug Armstrong připustil, že Binnigtonovi bude muset výrazně přidat. Kolik, o tom původně měla rozhodnout arbitráž. K dohodě však došlo dřív. „Jsme potěšení, že jsme Jordana podepsali na další dva roky,“ liboval si Armstrong. „Vedl si znamenitě a těšíme se, že zůstane i nadále velkou oporou našeho týmu.“ Spasitel Binnington taky nedostal málo, ale ani ho nepřeplatili. A dvě sezony jsou dost na to, aby měl možnost předvést, zda byl jen zábleskem na obloze, nebo bude stálou oporou týmu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud