20. listopadu 2020 • 11:55

Nejvýše postavený černoch v NHL. Raskův agent, na škole jako štístko

Autor: mas
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do NHL se coby hráč nikdy nepodíval, ale jako hráčský agent Brett Peterson zastupoval třeba finského brankáře Tuukku Raska. Nyní se stal prvním asistentem manažera tmavé pleti v nejslavnější lize světa u Floridy Panthers. Jeho hokejové začátky i první týmový úspěch jsou spjaty s univerzitním prostředím. Součástí honoráře jeho matky na univerzitě v Troy totiž bylo, aby naučili jejího hyperaktivního syna hrát hokej.



„Brettův životopis je skvělý. Pracoval jsem s nim a poznal jeho povahu. Panthers mají štěstí, že ho získali,“ řekl na adresu svého nového asistenta GM Floridy Bill Zito.

Peterson se poprvé postavil na brusle už ve dvou letech na univerzitě v Troy, kde jeho matka doučovala hráče místního hokejového týmu. Jako součást honoráře požadovala, aby jejího syna postavili na led a naučili ho hrát hokej.

Coby dospívající hokejista měl za vzory tehdejší hráče černé pleti v NHL Ansona Cartera a Mike Griera, kteří prošli řadou klubů. Oba však prožili nejlepší část kariéry v Edmontonu.

Jeho největší hráčský úspěch přišel během studia na univerzitě v Bostonu, kde hrál obránce za místní  Eagles. Během tohoto období našel řadu přátel a získal kontakty, které mu později pomohly v jeho kariéře agenta.

V roce 2001 pomohl Eagles k vítězství v prestižním šampionátu NCAA Frozen Four. Boston College na tomto turnaji uspěla teprve po druhé v historii po dlouhých 52 letech. Od té doby Eagles slavili třikrát v letech 2008, 2010 a 2012.

MasterStaša: V hokeji lepší než Voráček, přesto skončil. Co říká o Pavlínce?
Video se připravuje ...

Jeho spoluhráči a strůjci vítězství nad Severní Dakotou byli i budoucí hráči NHL útočníci Brian Gionta a Chuck Kobasew, obránci Brooks Orpik a Rob Scuderi či brankář Scott Clemmensen. Dalším spoluhráčem, který sice neodehrál jediný zápas v NHL, ale pro Petersona se stal důležitým „kontaktem“ v hokejovém prostředí, byl Ben Eaves. A také jeho mladší bratr Patrick, který s nimi za Boston College hrál až od roku 2002.

Petersonova hráčská kariéra nebyla příliš zářivá s ohledem na to, že podobně jako každý snil o NHL. Draftovaný nebyl a většinu kariéry odehrál v nižší ECHL. Nejvíce se přiblížil 22 odehranými zápasy ve farmářské AHL za Albany River Rats a Grand Rapids Griffins. Smlouvu z vysněné soutěže a povolávací rozkaz „nahoru“ nikdy nedostal.

Seznámení se současným GM Panthers

Právě Ben Eaves a v NHL úspěšnější bratr Patrick ho seznámili se současným generální manažerem Floridy Billem Zitem, jehož letních hráčských kempů se účastnili. „Tak trošku mě vláčeli s sebou. Bylo to vtipné, oni měli předpoklady hrát NHL a já se s nimi svezl,“ vzpomínal pro Boston Globe Peterson, kterého Ben a Patrick představili jako společenského člověka, který má předpoklady být skvělým agentem.

V 27 letech Peterson ukončil hráčskou kariéru a naplno se začal věnovat práci agenta, během které zastupoval i bostonskou brankářskou hvězdu Tuukku Raska. Na téhle práci si nejvíce cenil napomáhání rozvoji mladých hráčů a nyní je natěšený na rozvoj celé organizace Panthers. „Je to jeden z těch, jejichž energie a osobnost je nakažlivá - je to téměř dovednost,“ dodává na adresu Petersona GM Zito.

Dalším, kdo by mohl jít ve stopách Petersona, je bývalý útočník tmavé pleti Joel Ward, který největší část kariéry v NHL odehrál ve Washingtonu Capitals a San Jose Sharks. Ten by se měl stát asistentem manažera v Henderson Silver Knights, farmě Las Vegas, která bude od sezony 2020/2021 působit v AHL.

Stane se některý z nich vůbec prvním generálním manažerem tmavé pleti v NHL? Našlápnuto mají slušně…

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud