3. ledna 2022 • 06:30

Reichel má první gól v NHL! Nosek zapsal 1+1, Češi u přestřelky Penguins

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český hokejový útočník Kristian Reichel ve svém druhém startu v NHL vstřelil první gól a pomohl Winnipegu k výhře 5:4 v prodloužení na ledě Vegas. Tomáš Nosek pečetil svou třetí brankou v sezoně vítězství Bostonu 5:1 v Detroitu. Český útočník si připsal i asistenci a byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu. V nedělním programu nahrávali také útočníci Pittsburghu Dominik Simon a Radim Zohorna, kteří pomohli Penguins k výhře 8:5 nad San Jose.



Winnipeg na ledě Vegas prohrával po první třetině 0:2, po čtyřech minutách druhé části ale Jets stav utkání srovnali. Na 1:2 snížil Jansen Harkins a vyrovnání zařídil hostům o 20 sekund později Reichel. Litvínovský odchovanec si v pravém kruhu našel odražený puk a pohotovou střelou na bližší tyč nachytal brankáře Laurenta Brossoita. Třiadvacetiletý český útočník se prosadil hned ve svém druhém utkání v NHL, čímž překonal svého otce Roberta Reichela, jenž čekal na první trefu do třetího duelu.

„Vstřelit první gól v NHL je neuvěřitelný pocit. Musím poděkovat Adamu Lowrymu a Andrewu Coppovi, kteří odvedli výbornou práci u zadního mantinelu a vybojovali pro mě puk. Já už pak udělal jen to, co po mně trenéři a spoluhráči chtějí, vystřelil jsem na branku. Vybral jsem si roh, zavřel jsem oči a s trochou štěstí jsem prostřelil brankáře,“ popsal Reichel svou premiérovou branku v NHL.

Winnipegu vyšel i začátek třetí třetiny a díky dvěma gólům dokonal obrat na 4:2. Domácí Golden Knights se však do utkání dokázali vrátit a zásluhou druhé trefy Mattiase Janmarka devět sekund před závěrečnou sirénou srovnali na 4:4. O bodu navíc pro Winnipeg rozhodl v 63. minutě Kyle Connor.

Pastrňák čeká na gól devět zápasů

Detroit se v souboji s Bostonem ujal vedení díky Tyleru Bertuzzimu, ale v dalším průběhu zápasu už skórovali pouze hosté. Bruins utkání definitivně rozhodli třemi góly během pěti minut ve třetí třetině. Nosek se podílel na posledních dvou trefách hostů a poprvé v sezoně získal v utkání více než jeden kanadský bod. Ve 48. minutě asistoval u trefy Trenta Frederica na 4:1 a protrhl desetizápasové čekání na bod. V 51. minutě Nosek korunoval svůj výkon střelou mezi betony brankáře Alexe Nedeljkovice, kterou uzavřel skóre na konečných 5:1.

„Jsem rád, že se Tomáš (Nosek) trefil. Branka na 5:1 sice nebyla pro zápas zásadní, ale je skvělé, že byl za svou tvrdou práci konečně odměněn,“ radoval se z gólu českého centra kouč Bruce Cassidy.

Již devět zápasů čeká na přesný zásah kanonýr David Pastrňák. Delší gólový půst zažil naposledy na přelomu let 2017 a 2018, kdy se střelecky neprosadil desetkrát v řadě. Trenér Cassidy české křídlo podruhé za sebou odsunul do druhé formace a k Bradu Marchandovi a Patrici Bergeronevi dal Craiga Smithe, jenž proti Detroitu jednou asistoval a i podruhé v prvním útoku Bruins bodoval.

„Bergeron, Marchand i Pastrňák jsou skvělí hráči, kteří by letos byli jasnou volbou pro olympiádu. Když hrají spolu, zbytek týmu se o ně opírá. Když je ale rozdělíme, okysličíme tím trochu i hráče druhého sledu, kteří za normálních okolností tak často nebodují,“ komentoval svůj tah trenér Bostonu.

Dva hattricky Pittsburghu

Čeští útočníci Pittsburghu Simon a Zohorna se zapsali do statistik při výhře 8:5 v přestřelce se San Jose. Penguins vedli po první třetině 6:1 a zdálo se, že o vítězi není pochyb. Sharks se jim ale ve třetí třetině přiblížili až na rozdíl jedné branky (6:5). V posledních třech minutách zápasu zkompletovali hattrick Evan Rodrigues a Bryan Rust a rozhodli o vítězství domácích.

Rust a Rodrigues jsou od roku 2008 první dvojicí hráčů Pittsburghu, která vstřelila hattrick ve stejném utkání. Poslední duo, kterému se to podařilo, mělo i české zastoupení. V prosinci 2008 se při demolici NY Islanders (9:2) třikrát prosadili Petr Sýkora a Pascal Dupuis.

Simon v 5. minutě asistoval u druhého Rodriguesova gólu a Zohorna při svém debutu v sezoně přihrál v 17. minutě zpoza branky Kasperu Björkqvistovi. Čtyřiadvacetiletý Fin tak ozdobil svůj první start v NHL brankou.

S početnými absencemi se v posledních zápasech složitě pere Tampa Bay. Hokejisté Lightning podlehli NY Rangers 0:4 a prohráli potřetí za sebou. U porážky úřadujících vítězů Stanley Cupu byli i obránci Jan Rutta s Andrejem Šustrem a útočník Ondřej Palát. Hattrickem se blýskl newyorský Mika Zibanejad. Filip Chytil a Libor Hájek vyšli v dresu Rangers bodově naprázdno.

Potřetí za sebou vyhráli hokejisté New Jersey, kteří zdolali Washington 4:3 v prodloužení. Pavel Zacha v dresu Devils ani Michal Kempný na straně poražených nebodovali. Ve druhém zápase v novém roce vyšel bodově naprázdno také Dominik Kubalík a Chicago podlehlo 1:5 Calgary.

Góly

Domácí: 07:44. Zibanejad, 12:37. Zibanejad, 14:53. R. Strome, 36:53. Zibanejad

Hosté:

Sestavy

Domácí: Šesťorkin (A. Georgijev) – K'A. Miller, Trouba, Hájek, A. Fox, Z. Jones, Lundkvist – Kreider, Zibanejad, Kakko – Lafreniere, R. Strome, Goodrow – Dryden Hunt, Chytil, J. Gauthier – Gettinger, McKegg, Reaves.

Hosté: Vasilevskij (B. Elliott) – Černák, McDonagh, Rutta, Hedman, Sergačjov, Šustr – Killorn, Cirelli, B. Point – Palát, Colton, Stamkos – Bellemare, Maroon, Perry – Katchouk, M. Joseph, Riley Nash.

Rozhodčí

StLaurent, Morton – Shewchyk, Flemington

Stadion

Madison Square Garden, New York

Góly

Domácí: 11:28. Bertuzzi

Hosté: 14:47. Bergeron, 27:37. Haula, 45:59. McAvoy, 47:55. Frederic, 50:40. T. Nosek

Sestavy

Domácí: Nedeljkovic (Greiss) – Seider, DeKeyser (A), Hronek, M. Staal (A), G. Lindström, Oesterle – L. Raymond, Dylan Larkin (C), Bertuzzi – P. Suter, Naměstnikov, Fabbri – Zadina, Erne, M. Rasmussen – Gagner, Rowney, Veleno.

Hosté: Swayman (Ullmark) – McAvoy, Grzelcyk, Carlo (A), M. Reilly, Clifton, Forbort – Craig Smith, Bergeron (C), B. Marchand (A) – Pastrňák, Haula, T. Hall – N. Foligno, Coyle, DeBrusk – O. Steen, T. Nosek, Frederic.

Rozhodčí

St. Pierre, Nicholson – Pancich, Brisebois

Stadion

Little Caesars Arena, Detroit

Návštěva

17 973 diváků

Góly

Domácí: 01:03. Rodrigues, 03:12. Guentzel, 04:11. Rodrigues, 06:09. Rust, 16:29. Björkqvist, 19:33. Rust, 57:59. Rodrigues, 59:50. Rust

Hosté: 15:33. Barabanov, 34:27. B. Burns, 40:20. Nieto, 43:01. J. Middleton, 44:09. Couture

Sestavy

Domácí: DeSmith (Domingue) – Letang (A), Dumoulin (A), Marino, M. Pettersson, Ruhwedel, Matheson – Rust, Crosby (C), Guentzel – D. Simon, Rodrigues, D. Heinen – B. McGinn, D. O'Connor, Aston-Reese – Lafferty, R. Zohorna, Björkqvist.

Hosté: J. Reimer (21. Sawchenko) – B. Burns (A), R. Šimek, E. Karlsson (A), J. Middleton, Meloche, M.-É. Vlasic – T. Meier, Couture (C), Barabanov – Gregor, Hertl, Dahlén – Nieto, Bonino, Cogliano – Viel, Pederson, Gadjovich.

Rozhodčí

Skilliter, Dunning – Mills, Kelly

Stadion

PPG Paints Arena, Pittsburgh

Návštěva

18 066 diváků

Góly

Domácí: 31:47. D. Toews, 43:19. Landeskog, 58:49. L. O'Connor, 59:28. Rantanen

Hosté: 01:55. S. Carrick, 23:22. Fowler

Sestavy

Domácí: Kuemper (Francouz) – Makar, D. Toews, Byram, Girard, J. Johnson, E. Johnson, MacDermid – Rantanen (A), MacKinnon (A), Landeskog (C) – Burakovsky, Kadri, Compher – L. O'Connor, Newhook, Jost – Aube-Kubel, Helm.

Hosté: J. Gibson (Stolarz) – Drysdale, H. Lindholm, Jacob Larsson, Manson, Shattenkirk, Benoit, Fowler – T. Terry, Getzlaf (C), Comtois – Rakell, Steel, Milano – Silfverberg (A), Lundeström, D. Grant – B. Robinson, S. Carrick, Deslauriers.

Rozhodčí

O'Donnell, Rehman – Murray, Fournier

Stadion

Ball Arena, Denver

Návštěva

17 305 diváků

Góly

Domácí: 19:13. Carlson, 53:22. N. Dowd, 56:13. Sheary

Hosté: 07:15. Šarangovič, 08:29. Severson, 20:22. N. Hischier, 62:56. N. Hischier

Sestavy

Domácí: Samsonov (Copley) – Carlson (A), D. Orlov, J. Schultz, T. van Riemsdyk, Nick Jensen, Kempný – T. Wilson, Kuzněcov, Ovečkin (C) – Sprong, Eller (A), Sheary – Hathaway, N. Dowd, Hagelin – McMichael, Sgarbossa, Leason.

Hosté: Blackwood (A. Schmid) – D. Hamilton, Graves, P. K. Subban, Ty Smith, Severson (A), Siegenthaler – J. Boqvist, N. Hischier (C), Zacha – Bratt, J. Hughes, Šarangovič – Kuokkanen, Mercer, A. Johnsson – Bastian, M. McLeod, Studenič.

Rozhodčí

Meier, Sutherland – Marquis, Gawryletz

Stadion

Capital One Arena, Washington

Návštěva

18 573 diváků

Góly

Domácí: 13:05. Amadio, 16:59. Dadonov, 53:37. Janmark, 59:51. Janmark

Hosté: 22:19. Harkins, 22:39. K. Reichel, 42:28. P. Stastny, 44:16. Copp, 62:39. Connor

Sestavy

Domácí: Brossoit (Lo. Thompson) – B. Hutton, Pietrangelo (A), Theodore, Whitecloud, McNabb (A), Coghlan – Dadonov, Stephenson, Patrick – Marchessault, W. Karlsson, R. Smith (A) – Janmark, N. Roy, Kolesar – W. Carrier, B. Howden, Amadio.

Hosté: Hellebuyck (Comrie) – Morrissey (A), N. Schmidt, Dillon, Pionk, Stanley, DeMelo – P. Stastny, Scheifele (A), Ehlers – Connor, Dubois, Harkins – Copp, Lowry (A), K. Reichel – Toninato, D. Gustafsson, Vesalainen.

Rozhodčí

Hanson, Blandina – Tobias, Hunt

Stadion

T-Mobile Arena, Las Vegas

Návštěva

17 888 diváků

Góly

Domácí: 09:41. DeBrincat

Hosté: 13:13. M. Tkachuk, 29:08. E. Lindholm, 37:46. T. Lewis, 58:05. Kylington, 58:34. J. Gaudreau

Sestavy

Domácí: Söderblom (M.-A. Fleury) – S. Jones, de Haan, C. Murphy, C. Jones, E. Gustafsson, McCabe – P. Kane (A), Borgström, DeBrincat (A) – D. Strome, J. Toews (C), Hagel – Kurashev, Dach, D. Kubalík – Jo. Slavin, Gabriel, Khaira.

Hosté: Markström (Vladař) – R. Andersson, Hanifin, Ch. Tanev, Kylington, Gudbranson, Zadorov – M. Tkachuk (A), E. Lindholm, J. Gaudreau – T. Pitlick, Backlund (A), Coleman – Mangiapane, D. Dubé, Lucic – T. Lewis, Monahan (A), B. Richardson.

Rozhodčí

Pollock, Rooney – O'Quinn, Murchison

Stadion

United Center, Chicago

Návštěva

17 454 diváků

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud