29. ledna 2022 • 06:43

Pastrňák přihrával, Zadina ukončil gólový půst, Vaněček vynuloval Dallas

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový brankář Vítek Vaněček zneškodnil v NHL na ledě Dallasu všech 29 střel, dovedl Washington k výhře 5:0 a připsal si druhé čisté konto v sezoně. David Pastrňák přihrál na oba góly Bostonu, který zvítězil v Arizoně 2:1, a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Filip Zadina skóroval téměř po dvou měsících a brankou pomohl Detroitu k výhře 3:2 po nájezdech v Pittsburghu. Pavel Francouz přispěl 39 zákroky k vítězství Colorada 6:4 v Chicagu.



Vaněček měl nejvíce práce v úvodní třetině, v níž zastavil čtrnáct střel. Český gólman dokonce inkasoval po 42 sekundách hry, když se mezi jeho betony trefil Joe Pavelski, ale rozhodčí branku odvolali po trenérské výzvě kvůli ofsajdu. „Nezačali jsme, jak jsme chtěli. Měli jsme štěstí, že gól neplatil a cítil jsem, že nás to probralo,“ uvedl hostující útočník Connor Michael.

Washington vedl o tři góly už ve 14. minutě, postupně se prosadili Tom Wilson, John Carlson a Trevor van Riemsdyk. Vaněček zastavil za stavu 3:0 efektním zákrokem lapačkou gólovou střelu Tylera Seguina. Hosté následně trefami McMichaela a Nicklase Bäckströma vyhnali z branky Bradena Holtbyho, svého bývalého spoluhráče. Ve třetí třetině už branka nepadla, a tak si Vaněček po dvou týdnech, kdy vychytal New York Islanders, připsal další nulu.

„Věřím, že vždy nějaké góly dáme, a tak potřebujeme mít pod kontrolou obrannou hru. Dnes jsme hráli vzadu velmi dobře a Vítek nás podržel důležitými zákroky, když jsme to potřebovali,“ řekl kouč Washingtonu Peter Laviolette. Jeho svěřenci pokazili Dallasu slavnostní večer, na jehož začátku Stars vyvěsili ke stropu haly dres Sergeje Zubova.

Pastrňák v utkání vypálil pětkrát, ale do statistik se zapsal jako nahrávač. Po jeho akci se ve třinácté minutě poprvé měnilo skóre. Havířovský rodák mohl zblízka zakončovat, ale zvolil překvapivou přihrávku bekhendem mezi kruhy, odkud se prosadil Erik Haula. Ještě v úvodní třetině vyrovnal Nick Schmaltz. Boston rozhodl ve 34. minutě, když Charlie McAvoy využil přesilovou hru. Karel Vejmelka plnil roli náhradního gólmana Arizony.

Zadina se radoval ze svého gólu po osmnácti utkáních. Český útočník dorazil ve 37. minutě v početní převaze puk do branky a dostal Detroit do vedení 2:1. Oba góly Pittsburghu dal Jake Guentzel, který ve třetí třetině vyrovnal. Zápas dospěl až do nájezdů, ve kterých se prosadil pouze Lucas Raymond.

Francouz vychytal v předchozích dvou zápasech nulu a v Chicagu dlouho odolával. Všechny góly inkasoval až ve třetí třetině, v níž domácí snižovali na 2:3, 3:4 a 4:5. Čtyřmi pokusy prověřil českého gólmana Dominik Kubalík, který v utkání nebodoval. Francouz si připsal sedmou výhru v řadě a i díky jeho výkonům Colorado získalo 29 z 30 možných bodů v posledních patnácti zápasech.

„Několikrát jsme ho nechali na holičkách, ale on chytal opět skvěle,“ chválil Francouze Alex Newhook, autor jednoho z šesti gólů Colorada. Avalanche se vítězstvím bodově dotáhli na vedoucí Floridu.

New York Rangers před utkáním s Minnesotou slavnostně vyvěsil pod strop haly dres s číslem 30, které nosil Henrik Lundqvist. Švédský gólman strávil v mužstvu patnáct sezon (2005 a 2020) a je lídrem několika klubových statistik - v počtu vítězství (459), čistých kont (64), odchytaných utkání (887) a v průměru úspěšnosti zásahů u brankářů nad sto starty (91,8 procent).

Ve všech čtyřech kategoriích má v klubovém měřítku nejlepší čísla i v play off, ve kterém dovedl Rangers v roce 2014 až do finále Stanleyova poháru. „Když se ohlédnu za patnácti lety, které jsem tu strávil, neuspokojují mě nejvíc výhry, ale důvěra, jakou jsem v New Yorku Rangers cítil a kterou mi klub projevil. Vy (fanoušci) jste mě také celou kariéru podporovali. Užil jsem si to. Děkuju,“ řekl Lundqvist během ceremoniálu.

Rangers zápas dobře odstartovali, po úvodní třetině vedli 2:0. Minnesota ale zápas otočila třemi góly v rozmezí 33. až 42. minuty a zvítězila 3:2. Rangers sice v poslední sekundě vyrovnali, ale rozhodčí gól neuznali kvůli nedovolenému bránění brankáři.

Góly

Domácí: 08:47. Goodrow, 17:08. Kreider

Hosté: 32:18. K. Fiala, 33:47. Zuccarello, 41:49. F. Gaudreau

Sestavy

Domácí: Šesťorkin (A. Georgijev) – K'A. Miller, Trouba, R. Lindgren, B. Schneider, Z. Jones, Hájek – Kreider (A), Zibanejad, J. Gauthier – Panarin (A), R. Strome, Goodrow (A) – Lafreniere, Brodzinski, Dryden Hunt – McKegg, K. Rooney, Reaves.

Hosté: C. Talbot (Kähkönen) – Goligoski, Spurgeon (C), J. Brodin, Dumba (A), D. Kulikov, Jordie Benn – Kaprizov, Hartman, Zuccarello – Greenway, J. Eriksson Ek, M. Foligno (A) – Boldy, F. Gaudreau, K. Fiala – Dewar, V. Rask, Duhaime.

Rozhodčí

McIsaac, Morton – Shewchyk, Flemington.

Stadion

Madison Square Garden, New York

Návštěva

18 006 (vyprodáno) diváků

Góly

Domácí: 25:54. Guentzel, 40:27. Guentzel

Hosté: 18:19. Givani Smith, 36:31. Zadina, . L. Raymond

Sestavy

Domácí: Jarry (DeSmith) – Letang (A), Dumoulin, Marino, M. Pettersson, Ruhwedel, Matheson – Rust, Crosby (C), Guentzel – Kasperi Kapanen, Malkin (A), D. Heinen – B. McGinn, J. Carter, Rodrigues – D. Simon, Boyle, Aston-Reese.

Hosté: Pickard (Nedeljkovic) – Seider, Oesterle, Hronek, M. Staal (A), G. Lindström, Leddy – L. Raymond, Dylan Larkin (C), Naměstnikov – Bertuzzi, P. Suter, Fabbri – Zadina, M. Rasmussen, Erne – Gagner, Veleno, Givani Smith.

Rozhodčí

Hebert, Nicholson – Murchison, Daisy

Stadion

PPG Paints Arena, Pittsburgh

Návštěva

18 369 diváků

Góly

Domácí: 41:38. Hagel, 42:18. P. Kane, 54:00. P. Kane, 58:31. E. Gustafsson

Hosté: 21:15. Landeskog, 36:04. Compher, 41:16. Landeskog, 42:54. Newhook, 57:58. Kadri, 59:48. Makar

Sestavy

Domácí: M.-A. Fleury (Delia) – S. Jones, McCabe, C. Murphy (A), de Haan, E. Gustafsson, C. Jones – P. Kane (A), D. Strome, Hagel – Kurashev, Dach, DeBrincat – Brett Connolly (C), Lafferty, D. Kubalík – Entwistle, R. Carpenter, Borgström.

Hosté: Francouz (Kuemper) – Makar, D. Toews, Girard, J. Johnson, E. Johnson, MacDermid – Ničuškin, Rantanen (A), Landeskog (C) – Burakovsky, Kadri, Newhook – L. O'Connor, Compher, Jost – Aube-Kubel, M. Malcev, Sikura.

Rozhodčí

Luxmore, Brenk

Stadion

United Center, Chicago

Góly

Domácí:

Hosté: 01:29. T. Wilson, 07:54. Carlson, 13:08. T. van Riemsdyk, 32:03. McMichael, 36:50. Bäckström

Sestavy

Domácí: Holtby (41. Oettinger) – R. Suter, M. Heiskanen (A), Lindell (A), Hakanpää, Sekera, J. Klingberg (A) – J. Robertson, Hintz, Pavelski (A) – Jamie Benn (C), Seguin (A), Gurjanov – Kiviranta, Peterson, A. Radulov – Kero, Faksa, Glendening.

Hosté: Vaněček (Samsonov) – Fehérváry, Carlson (A), D. Orlov, J. Schultz, Irwin, T. van Riemsdyk – Ovečkin (C), Kuzněcov, T. Wilson (A) – Sheary, Bäckström (A), Sprong – McMichael, Eller, Snively – Hagelin, N. Dowd, Hathaway.

Rozhodčí

Schrader, Pochmanara – J. Johnson, Kovachik

Stadion

American Airlines Center, Dallas

Návštěva

18532 diváků

Góly

Domácí: 18:04. N. Schmaltz

Hosté: 12:30. Haula, 33:41. McAvoy

Sestavy

Domácí: Wedgewood (K. Vejmelka) – Capobianco, Strälman, J. Moser, Gostisbehere, Ljubuškin, Chychrun (A) – Kessel, Johan Larsson, Crouse – N. Schmaltz, T. Boyd, Keller (C) – Ch. Fischer, Riley Nash, Ladd (A) – L. Eriksson, Galchenyuk, L. O'Brien – Roussel.

Hosté: Ullmark (T. Rask) – McAvoy, Vaakanainen, Carlo (A), M. Reilly, Clifton, Forbort – Craig Smith, Bergeron (C), B. Marchand (A) – Pastrňák, Haula, T. Hall – O. Steen, Coyle, DeBrusk – Lazar, T. Nosek, Blidh.

Rozhodčí

Hanson (USA), Lambert (CAN) – Murray (CAN), Rody (CAN)

Stadion

Gila River Arena, Glendale

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud