Jakub Plaskura
16. března 2023 • 11:38

Randál v St. Louis. Vrána ohromil v přesilovkách, brankář vyvolal bitku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

St. Louis v noci padlo na domácím ledě s Minnesotou 5:8 a emoce plály. V brankáři Jordanu Binningtonovi doslova bouchly saze a po jednom z inkasovaných gólů musel předčasně do sprch kvůli šarvátce, kterou vyvolal. Pro Bluesmany všechno špatně. Jestli ale někdo mohl být po nočním zápase NHL spokojen, asi to byl hlavně Jakub Vrána, jehož dva góly mohou znamenat zásadní rozlet. Anebo taky ne…



Pět zápasů a čtyři trefy do černého. Takovou bilanci si v současnosti hýčká Jakub Vrána na své nové adrese v St. Louis. Vzhledem ke skutečnosti, že se hojně spekuluje o tom, že angažmá ve státě Missouri může být jeho poslední opravdová šance, jak se udržet v NHL, pražský rodák příležitost chytil za správný konec.

Směrem dozadu sice pořád žádnou parádu nepředvádí, ale od toho on na ledě nikdy nebyl, i když mu tento nedostatek u některých koučů může lámat vaz, v St. Louis je zatím šéf střídačky na jeho straně.

„Vrána toho během roku nenahrál moc, potřebuje trochu víc času, ale je jasné, že nám může nabídnout rychlost, kreativitu, šikovnost v zakončení. Rozhodně je tam hodně potenciálu,“ mínil kouč Craig Berube ještě před duelem s Minnesotou.

Vránova salva proti Wild se vešla do první třetiny. Vše zmíněné jeho novým koučem potvrdil v přesilových hrách. Hlavně Vránův první gól, kdy převzal puk ve středním pásmu a marně jej chytali hostující „ornitologové“ i s brankářem Fleurym se stal jedním z hitů nočních highlightů.

O pár minut později se český křídelník prosadil rovněž v početní výhodě. Proskotačil k němu kotouč po vyhraném buly a Fleury mohl znovu lovit puk ze sítě. Vránovi stačily na využití přesilovky v tomto případě tři sekundy.

Kdekdo by mohl pronést, že Vrána je v suchu, mít na kontě 4 góly v 5 zápasech značí, že je zpátky. Jenže pozor! Vzpomenete si na Vránův začátek v Detroitu? Ve 4 utkáních se honosil bilancí 5+1, ale jednalo se jen o nečekaný začátek konce u Red Wings.

Po dvou zářezech s českým nádechem bylo Bluesmanům hej. Vedli 3:1 a zdálo se, že Enterprise Center zažije další z příjemných večerů. Jenže druhou třetinu Minnesota vyhrála 5:1 a zavelela k velkému obratu. Ten neustál gólman Binnington a nabídl divákům pohled spíše z minulého století či začátku nového milénia, kdy brankáři dávali volný průchod emocím více, než by bývalo zdrávo.

Domácímu strážci tří tyčí se nezamlouvalo, že po gólové trefě o něj zavadil Ryan Hartman, když projížděl kolem branky za oslavou ke spoluhráčům. Jistě rozhodla i frustrace z vývoje druhé periody a Binnington si dojel s Hartmanem vše vyřešit. Hezky postaru ručně. Neváhal ani Binningtonův protějšek Marc-Andre Fleury, který přejel téměř celou délku kluziště, aby se do výměny názorů zapojil. Jako ukázkoví krotitelé divé zvěře se ukázali čároví rozhodčí, kteří k sobě oba kohouty nepustili.

„Cítil jsem, že je to můj chlap a chtěl jsem klukům pomoct a postarat se o něj,“ pronesl v nadsázce po utkání Fleury, který byl v dobrém rozmaru. Za přejetí červené čáry inkasoval pouze menší dvouminutový trest a jeho Wild vyhráli 8:5.

To Binnington dopadl hůře. Musel se po incidentu, který vyvolal, pakovat do sprch. „Je škoda, že to nedopadlo a rozhodčí nás k sobě nepustili, byla to naše chvíle, i když k Fleurymu chovám respekt, protože je to legendární gólman. Když se rozhodne takhle jít do akce, vypovídá to o něm, že žije s týmem,“ vysekl soupeři poklonu Binnington.

V dalším zápase se St. Louis utká s Washingtonem, kde toho Jakub Vrána odehrál suverénně nejvíc v NHL. Potká se tedy i se starými známými v čele s Jevgenijem Kuzněcovem.

St. Louis Blues Vše o klubu ZDE

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud