24. dubna 2023 • 09:25

Tkachuk drásá Boston. Parádní gól i prasárna, vystartoval po něm i brankář

Autor: Matěj Setíkovský
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tahle série má grády a najdete v ní dvojičky nepřátel. Florida se snaží vítěze základní části NHL všemožně trápit, zatím se jí to příliš nedaří. Boston vede po nočním triumfu na ledě soupeře 6:2 už 3:1 na zápasy a je blízko postupu. Český tvrďák Radko Gudas se snažil ve druhém mači otrávit Brada Marchanda, Panthers se s velkou pečlivostí (a v některých zápasech úspěšně) věnují kanonýrovi Davidu Pastrňákovi. Naposledy se do toho pořádně opřel i Matthew Tkachuk, který se prezentoval hitem na českou hvězdu, krásným gólem, ale také hnusným krosčekem po odpískání.



Brankáře Bostonu se Tkachukovi krásným gólem na 1:2 v závěru druhé třetiny ještě rozhodit nepovedlo. Útočník Floridy pohotově vytáhl volný puk z prostoru za brankou a holí mezi nohama krásně zakončil za Ullmarka. Jejich souboj tím ale neskončil.

Další branku už Tkachuk nepřidal a o to více začal hrát důrazně, tvrdě a provokativně. Ostatně to je jeho hra, kterou má v genech po otci Keithovi. Ten stejně jako oba synové (Brady Tkachuk hraje za Ottawu) mezi lety 1991-2010 v NHL vynikal tvrdou hrou na hraně pravidel, kterou také doprovázel velkým množstvím kanadských bodů.

Syn Matthew se v sérii s Bruins prezentuje úplně stejně. Už na konci první třetiny čtvrtého mače, dlouho po odpískání, nechutně krosčekoval Garneta Hathawaye. Velmi pečlivě mu zamířil pod žebra... Mimochodem, Hathaway byl velkou obětí floridské krvežíznivosti. Možná ještě horším „zákrokem“ mu slabiny „prohlédl“ druhý střelec domácích Sam Bennett, když využil situace a ležícího útočníka Bruins sekl mezi nohy.

Tkachuk se mezitím prezentoval i pozitivně - dal zmíněný krásný gól a na začátku třetí třetiny si u mantinelu našel právě Davida Pastrňáka. „Pastovi“, stejně jako v zápase č. 2, nechutnalo a vyšel bodově naprázdno.

Zpátky ke Tkachukovi, který provokoval tak dlouho, až po něm vystartoval i švédský brankář Ullmark. Při vzájemné potyčce tři minuty před koncem duelu (za stavu 2:5) se do sebe před brankou Bostonu pustily obě formace na ledě.

Gólman Ullmark tomu dlouho přihlížel. Když však chtěl odtáhnout Barkova, který přijel navíc, Tkachuk se vyhrabal ze země a pustil se do něj. Ullmark ztratil nervy, zahodil lapačku a vyrážečku a byl připravený se s čertíkem Panthers porvat. To ovšem nedopustili rozhodčí, kteří dvojičku roztrhli a oba ocenili osobním desetiminutovým trestem.

Favorit Vezinovy trofeje pro nejlepšího brankáře, který svými výkony letos leckoho překvapil, tak tentokrát dostal své spoluhráče i trenéra. „Miluji to. V sérii je naplno,“ ocenil zapojení gólmana do rozmíšky kouč Bruins Jim Montgomery. Pro parťáky z obrany a útoku byla zábava za vedení 5:2 Ullmarkův zápal sledovat.

„Myslím, že udržíme jeho (Ullmarkovy) ruce nedotčené a nedovolíme, aby někomu rozbil obličej,“ smál se bek Brandon Carlo. „Má dlouhé ruce a rozsah paží. Ale možná o něco méně zkušeností než Tkachuk, ale jejich souboje se jednou třeba dočkáme,“ rozebral hypotetickou bitku mezi gólmanem Bruins a útočníkem Panthers Brad Marchand, který také umí podobné podpásovky jako Tkachuk a Bennett.

Náhradní brankář Jeremy Swayman byl při Ullmarkově odchodu do šaten vysmátý od ucha k uchu. Ani on tohle od severského parťáka nečekal. Trest za Ullmarka odpykal Pastrňák a dvojka Bruins musela na chvíli do práce, ale hosté už si výsledek pohlídali.

Tkachuk ze své hry určitě neustoupí. Pokud by Boston v příštím zápase doma nepotvrdil postup, souboje s ním budou hráče Bruins ještě bolet. Možné také je, že už v příštím zápase se „potká“ s mstitelem, Ullmark tohle rád přenechá.

Koneckonců už v duelu číslo čtyři mu dal ochutnat jeho hru řízný bek Charlie McAvoy. Nepříjemný umí být i Marchand a hodně tvrdý třeba Trent Frederic...

Vstoupit do diskuse
8
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud