Martin Molčík
3. listopadu 2023 • 17:45

Proč tu vlastně jsou... San Jose kouše historický nářez, Hertl nechápal

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už před sezonou bylo San Jose tipováno na poslední místo z celé NHL. Týmu se nevěřilo. Nikdo ale asi nečekal, jak špatní ve skutečnosti budou. V posledním utkání prohráli před svými fanoušky s Vancouverem ostudně 1:10. Větší nářez v historii klubu ještě nezažili. „Každý se musí podívat do zrcadla a rozhodnout se, proč tu vlastně je,“ zlobil se po zápase trenér David Quinn.



Bilance je tristní. Sharks v novém ročníku z deseti duelů ještě v žádném nezvítězili. Co z toho plyne? Nejhorší úvod od založení klubu. Na svém kontě mají jediný bod, který získali s Coloradem.

Při vstupu do NHL v sezoně 1991/92 sice měli z 16 zápasů hrůzostrašných 15 porážek, ale na první vítězství nemuseli čekat tak dlouho. Přišlo již ve třetím utkání proti Calgary. I druhý ročník se hrubě nevyvedl. Tehdejší tým pod vedením trenérů Deana Evasona a Mikea Sullivena si připsal jen 11 výher a 73 proher. První úspěch ale tehdy zaznamenal hned na úvod.

Pro aktuální výběr je to situace složitá. Klubu nepomáhá ani to, že je stále zraněná opora Logan Couture. Chybí i Alexander Barabanov a Matt Benning. Tedy jinak stabilní hráči sestavy. Zraky fanoušků se k nim ale nemůžou upínat jako ke spasitelům. Týmu chybí větší individuality a nenajdete v něm žádnou superstar.

„Když se podíváte na celkový nedostatek špičkových talentů a na potenciálně poraženeckou mentalitu, jste zvědaví, zda vůbec dosáhnou dvouciferného počtu vítězství,“ přemítal nad problémy klubu hokejový redaktor Eric Stephens z The Athletic.

Začíná se dokonce šuškat, že se jedná o nejhorší výběr v historii San Jose.

Aby smutných statistik nebylo málo, web The Athletic umístil na platformu X další nelichotivou zajímavost. Uvádí, že bratři Hughesové (Jack, Quinn a Luke) nasbírali v dosavadním průběhu více bodů než celá soupiska Sharks.

V ní najdeme Tomáše Hertla a Filipa Zadinu. I pro ně to musí být velmi složité období. Český centr přiznal, že v play off už zažil několik těžkých porážek. „Tahle je ale asi nejtrapnější,“ hlesl zklamaně.

Kritikou nešetřil ani Quinn. „Dnes jsme udělali velký krok zpět,“ hodnotil debakl. „Je trapné mít takový rekord, jaký máme, a určitě je trapné předvést takový výkon, který jsme předvedli dnes v noci. V příštích dnech se toho o jednotlivcích dozvíme strašně moc,“ dodal.

Jediný gól vstřelil tři a půl minuty před koncem Fabian Zetterlund a blamáž alespoň lehce zmírnil. „Když prohrajete 10:1, tak to není o trenérech. Oni nejsou na ledě. Aktuálně je příliš snadné proti nám hrát. Rozhodně to ale není jejich chyba,“ vysvětloval útočník Nico Sturm.

Hráči se každopádně budou muset velmi rychle oklepat. „Nikdy jsem se do takové situace nedostal. Myslím, že nikdo, abych k vám byl upřímný. Vím jen, že se zítra ukážu na tréninku a budu tvrdě pracovat,“ nevzdává se německý útočník.

A Hertl přidává: „Musíme trénovat a být připraveni, protože nás čeká ještě 72 zápasů. Potřebujeme hrát více jako tým.“

V nejbližších třech duelech se tým ze západního pobřeží utká na domácím ledě s Pittsburghem, Philadelphií a Edmontonem. Tedy s mančafty, které do soutěže také nevkročily zrovna nejlépe. Na rozdíl od Sharks už ale na svém kontě výhru mají.

Góly

Domácí: 56:12. Zetterlund

Hosté: 02:23. Boeser, 04:00. J. Miller, 08:00. Q. Hughes, 16:49. Boeser, 21:03. Michejev, 28:47. Kuzmenko, 32:35. Lafferty, 37:26. P. Suter, 43:10. Beauvillier, 51:58. Beauvillier

Sestavy

Domácí: Kähkönen (29. Blackwood) – Emberson, Ferraro (A), Burroughs, M. Vlasic, Rutta, Ochoťuk, MacDonald – Zetterlund, Hertl (A), Duclair – Kunin, Granlund, Eklund – Labanc, Sturm, Zadina – Carpenter, G. Smith.

Hosté: Demko (DeSmith) – Hronek, Q. Hughes (C), Friedman, Cole, Myers, Soucy – Kuzmenko, E. Pettersson (A), Michejev – Boeser, J. Miller (A), Di Giuseppe – Garland, P. Suter, Studnicka – Beauvillier, Lafferty, Höglander.

Rozhodčí

Pollock, Schrader – MacPherson, Kelly

Stadion

SAP Center, San Jose

Návštěva

10 719 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud