10. ledna 2009 • 08:04

Kotalík rozhodl nájezdy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Extraligový šerif má v play off víc práce. Jak se rodí tresty? Ujčík už ví, co bude po sezoně
Požár: Říkali mi, že Krejčího jako stopera neprodáme. Pomůže mu, když...
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Český útočník Aleš Kotalík byl v pátečním utkání NHL jediným úspěšným aktérem penaltového rozstřelu mezi Buffalem a New Yorkem Rangers a zařídil výhru Sabres 2:1.



Jindřichohradecký rodák se prosadil v prvním kole nájezdů střelou zápěstím nad lapačku brankáře Valiquettea. Jezdci prohráli v této sezoně z deseti penaltových rozstřelů teprve podruhé.

"Nemůžeme čekat, že vyhrajeme každý rozstřel. Dosud jsme měli výbornou bilanci a stále věříme, že můžeme vyhrát většinu z nich," uvedl po zápase Markus Näslund, který stejně jako jeho spoluhráči Žerděv a Drury ztroskotal na brankáři Ryanu Millerovi.

Gólman Buffala podpořil svůj tým i 43 úspěšnými zákroky v základní hrací době a prodloužení, což mu vyneslo titul první hvězda zápasu. "Ryan je jeden z nejlepších brankářů v lize. Od začátku utkání chytal velmi dobře. Takových výkonů už předvedl mnoho," pochválil svého dřívějšího spoluhráče útočník Rangers Chris Drury.
Od 44. minuty se obrana Jezdců musela obejít bez českého hokejisty Michala Rozsívala, který po zákroku Paula Gaustada narazil obličejem na okraj mantinelu u otevřených dvířek na střídačce Buffala. "Mluvil jsem s ním a vypadal v pořádku. Byl plně při vědomí," řekl trenér Tom Renney na adresu Rozsívala, který měl ještě před sebou další lékařskou prohlídkou.

Útočník Václav Prospal přispěl gólem k vítězství Tampy Bay 4:3 na ledě Anaheimu. Třiatřicetiletý Čech, jemuž první polovina ročníku nevyšla podle představ, se s příchodem nového roku dostává do herní pohody. Bodoval v každém z pěti posledních utkání a celkově v nich zaznamenal dva góly a pět asistencí.
Hostující Tampa Bay si s přispěním Prospalovy branky dvakrát vypracovala ve druhé třetině dvougólový náskok, ale přišla o něj v rozmezí dvanácti sekund v předposlední minutě druhé části.

"Stále to bylo 3:3 venku proti velmi dobrému týmu. Myslím si, že jsme toužili po vítězství více než oni. A když si odmyslím těch dvacet sekund druhé třetiny, tak jsme odehráli solidní utkání," komentoval Prospal vítězství, na kterém se 29 úspěšnými zásahy podílel Karri Rämö, jenž chytal v letošním ročníku poprvé. "Podal solidní výkon. Předvedl několik klíčových zákroků, když bylo potřeba," uvedl Prospal na adresu dvaadvacetiletého gólmana.

O vítězství Tampy Bay pak v závěrečné části rozhodl druhým gólem v utkání Ryan Malone. Naopak poprvé se nevešla do sestavy Lightning jednička loňského draftu Steven Stamkos, který za posledních 16 zápasů zaznamenal jen gól a dvě asistence.

Hokejisté Columbusu se ve Washingtonu museli obejít bez svých dvou nejproduktivnějších hráčů Ricka Nashe a Kristiana Huseliuse, navíc hrozilo, že do utkání vstoupí kvůli svalovým problémům i bez brankářského objevu Stevea Masona. Dvacetiletý nováček nakonec překonal bolest a proti jednomu z nejlépe útočících týmů se vytáhl. Zlikvidoval všech 45 střel Capitals, připsal si šestou nulu a výrazně se zasloužil o vítězství 3:0. Domácím nepomohl ani návrat Tomáše Fleischmanna do sestavy po zápalu plic.

"Myslím, že každý ví o situaci, v níž se nacházíme. Nemáme ani jednu řadu stejnou jako před týdnem," komentoval trenér Columbusu Ken Hitchcock četná zranění v týmu. "Myslím, že spousta mladých hráčů byla plna respektu i nervózní z toho, co zápas přinese. Postupem času jsme získávali sebevědomí díky tomu, že jsme přežili první třetinu," dodal Hitchcock.

Jeho svěřenci vyhráli úvodní část 1:0 a u gólu si připsal asistenci Jakub Voráček. Jeho střelu sice brankář Jose Theodore zlikvidoval, ale na následnou dorážku Umbergera už byl krátký.

Asistenci u vítězné branky si připsal i český obránce Roman Polák ze St. Louis. V utkání proti Vancouveru založil ostravský rodák v 68. minutě v přesilové hře při vyloučení Matse Sundina akci, na jejímž konci Brad Boyes zlomil nerozhodný stav 4:4. Pojistkový gól přidal o 21 sekund později Brandon Crombeen a hosté pokazili Sundinovi domácí premiéru.

"V mé hře je ještě spousta výkyvů. Nevím, jak dlouho mi bude trvat, než se to srovná. Byl to teprve můj druhý zápas a byl podobný tomu prvnímu," připustil švédský útočník.

Třicátou výhru ve čtyřicátém utkání zaznamenali hokejisté San Jose a po vítězství 4:1 na ledě Edmontonu se vrátili do čela soutěže. O úspěch Sharks se přičinil dvěma góly Patrick Marleau. U první branky mu asistoval obránce Rob Blake, jenž si připsal v NHL jubilejní pětistou asistenci. Oilers se museli obejít v šestém utkání bez svého nejproduktivnějšího hráče Aleše Hemského, který se zotavuje z otřesu mozku.

Výsledky:

Washington - Columbus 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Branky: 10. Umberger (Voráček), 39. Tjutin, 55. Boll.
Střely na branku: 45:23. Diváci: 18.277.

Buffalo - NY Rangers 2:1 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0)
Branky: 37. D. Roy, rozhodující nájezd Kotalík - 20. Mara.
Střely na branku: 33:44. Diváci: 18.385.

Edmonton - San Jose 1:4 (1:3, 0:1, 0:0)
Branky: 12. Grebeškov - 20. a 38. Marleau, 8. Setoguchi, 15. Staubitz.
Střely na branku: 26:31. Diváci: 16.839.

Vancouver - St. Louis 4:6 (2:1, 0:2, 2:3)
Branky: 10. Hansen, 20. Mitchell, 42. Burrows, 56. D. Sedin - 17. Backes, 38. Berglund, 39. Steen, 55. Oshie, 58. Boyes (Polák), 59. Crombeen.
Střely na branku: 22:36. Diváci: 18.630.

Anaheim - Tampa Bay 3:4 (0:1, 3:2, 0:1)
Branky: 29. Ebbett, 39. Montador, 39. Pronger - 38. a 51. Malone, 4. St. Louis, 22. Prospal.
Střely na branku: 32:19. Diváci: 17.174.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud