František Suchan
18. prosince 2009 • 09:44

Rangers jdou ke dnu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Start do ročníku je důležitý. Body, které nahrajete na začátku ligy, se vám neztratí a budou se hodit v našlapaném závěru základní části. To jsou staré známé sportovní pravdy... Pak to ale jde vzít i z druhé stránky. Skvělý nástup se dá během dalších měsíců krásně prošustrovat. Třeba tak, jak to v NHL předvádějí Rangers, aktuálně až 12. tým Východní konference.



Vzpomínáte na říjen? Rangers se jevili málem jako parta, která si právě předplatila Stanley Cup. Všechno klapalo bez chybiček. Perfektní výsledky, hodně gólů, neprůstřelný Lundqvist. Do Madison Square Garden se nastěhovala pohoda a nadšení. Nově získaný kanonýr Gáborík si hned podmanil Manhattan svými střeleckými kousky, jeho zdatný sekundant Prospal zářil štěstím, dělostřelec Kotalík div že netrhal síťky v brankách a zelenáči v obraně Del Zotto a Gilroy okouzlovali fanoušky svou zdravou drzostí.

Osm zápasů, sedm výher, první místo v lize. To byla vizitka týmu, který od jara vede známý tvrďák John Tortorella. Teď se to všechno zdá tak dávno.
V modrobílých dresech s úhlopříčně vyskládanými písmeny názvu klubu se po ledě vláčí zkroušená parta. Bez nápadu, bez vnitřní síly, bez kouzla, které dělá z obyčejných mužstev ta vítězná. Listopad zakončili Rangers hrozivým dvouzápasem s Pittsburghem, kde za dva večery dostali 13 gólů. Předtím ještě „búra“ od Tampy Bay.

A dál? V prosinci tihle nešťastníci zatím vyhráli jen jediné utkání, utloukli upocené dva body výsledkem 1:0 s Bostonem. Jinak to jsou samé nezdary. Naposledy ve středu padli 1:2 v městském derby s Islanders. I Toronto, které začalo ligu příšerně, už má stejně bodů (31).

Sledujte ta prohlášení z posledních dní: „Prostě jsme vždycky ti horší. To vás úplně znechutí,“ přiznal gólman Lundqvist. „Musíme najít cestu, jak všechno otočit v náš prospěch,“ připojil centr Brandon Dubinsky. „Něco se musí stát,“ prohlásil kouč Tortorella.

Taky v tom cítíte tu obrovskou bezradnost? Rangers nekosí ničivá zranění. Oni se prostě zasekli. Nejsou schopní dát víc než dva góly v zápase. Za posledních 10 utkání se jen jedinkrát prosadili v zápase třikrát. A to bylo při debaklu 3:8 od Penguins, takže k ničemu.

Je tu jediná výjimka. Gáborík, aktuálně nejlepší střelec ligy, si dál jede tu svou. Trefil se už třiadvacetkrát, přetahuje se i o pozici nejproduktivnějšího hráče soutěže. Jemu nemůže nikdo nic vyčítat. Jenže co ostatní? Vždyť druhý mezi klubovými střelci je Ryan Callahan se sedmi (!) zásahy. To je sakra propastný rozdíl.

A co česká trojka v sestavě? Kopíruje trápení ostatních. Václav Prospal momentálně jenom vzpomíná na náramnou formu, ze začátku ročníku. Vypadl z elitní Gáboríkovy formace, chodí s ním jen na přesilovky. Hraje levé křídlo třetího útoku, už skoro měsíc nedal gól a v prosinci na jeho konto přibyla jen jediná asistence.

Aleš Kotalík zase sbírá ze všeho nejvíc minusové body, bilanci má už -15 a je s ní pátý nejhorší v lize. Zápas v plusu dokončil naposledy 14. října. Zatím poslední branku, svou šestou v sezoně, zaznamenal 5. listopadu.

Michal Rozsíval sice nastupuje v první obranné dvojici a s bilancí -2 patří ještě k tomu lepšímu v týmu. Ale stejně si na sebe nevyslechne nic dobrého. Larry Brooks, renomovaný redaktor listu NY Post, třeba naposledy napsal, že měl generální manažer Glen Sather 20 milionů, které českému bekovi dal za čtyři roky, radši svěřit Berine Madoff ovi. Tedy bankéři, který zpronevěřil 65 miliard dolarů (asi 1,2 bilionu korun) a dostal 150 let vězení.

Oni vlastně celí Rangers tak trochu připomínají Madoffovo „letadlo,“ tedy finanční trik. Zpočátku to taky vypadalo pohádkově. A pak přišlo kruté vystřízlivění...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud