12. ledna 2013 • 05:00

Poprask na Slovensku! Extraligu okusil hráč, který plánoval vraždu

Autor: mjk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po návratu z vězení je Banská Bystica jeho další destinací na cestě za normálním životem. Bývalý hráč NHL Mike Danton, který si odseděl za plánování vraždy více než pět let, se v pátek večer poprvé objevil v dresu slovenskému týmu v zápase se Žilinou.



Kam přijde, tam se strhne velké haló. Hokejistu, který byl odsouzen na sedm a půl roku, totiž nevidíte na ledě každý den.

"I kdybych hrál do šedesáti, na prvním setkání se každý stejně zeptá: ,Je pravda, že jsi chtěl před 35 lety někoho zabít?‘ Chápu to, je to tak vždy v novém prostředí. Každý jako kdyby čekal, co se stane, co udělám. ,Aha, to je ten hráč, co byl skoro šest let ve vězení,‘ říkají si," přiznal Kanaďan před rokem, když přicházel do Znojma.

Ani tam, ani nikde jinde zatím dlouho nevydržel. Rakouskou EBEL ligu, kde hájil právě dres znojemských Orlů, opustil minulý rok v květnu s tím, že se vydá do Velké Británie. Chtěl, aby jeho malý syn vyrůstal v anglicky mluvícím prostředí, a tak byl ochoten oželet i prestiž a kvalitu tamější soutěže.

Do Anglie se však nakonec vůbec nepodíval. Kvůli jeho problémové minulosti mu žádost o pobyt zatrhly britské úřady. Tak se vrátil do nižších švédských soutěží, kterými už se po podmínečném propuštění také protloukal.

Teď chce opět mířit výš. V Bánské Bystrici se po konci výluky uvolnilo místo v sestavě například po Michalu Handzušovi, Danton si však pamatuje za zámořských klání především jiného slovenského hráče - svého nynějšího trenéra Vladimíra Országha.

Mike Danton učil při působení ve Znojmě své spoluhráče bitky
Mike Danton učil při působení ve Znojmě své spoluhráče bitky

"Já hrál za St. Louis a Vlado za Nashville. Města jsou blízko sebe a týmy tak byly úhlavní rivalové. Líbilo se mi na něm, že ač byl nevysoký a vychován evropským hokejem, nebál se tvrdých střetů ani slovních výhružek. Do konfliktu jsme se ale nikdy spolu nedostali," sdělil pro slovenský Denník Šport.

"Má výbornou střelu a je pravda, že příliš neotálí s odhazováním rukavic," opáčil zase Országh.

Jak bude s výkonem svého svěřence spokojen, to se teprve uvidí. V prvním zápase dostal Danton od Országha důvěru na křídle ve druhém útoku a trápil soupeře svým důrazem. Nebyla to ale šťastná premiéra, Banská Bystrica prohrála v Žilině 1:6.

Vstoupit do diskuse
0