Jiří Punčochář
20. prosince 2011 • 09:44

Seděl pět let ve vězení, teď nastoupí za Znojmo: Ptají se mě na vraždu

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Několik desítek fanoušků na tribuně, televizní štáb až z Rakouska a zvědavé pohledy odevšad - tak probíhal první trénink kanadského útočníka Mika Dantona ve Znojmě. Bývalý hráč NHL, který si odseděl více než pět let za přípravu vraždy svého agenta v roce 2004, hned od začátku vyvolal velký zájem fanoušků. Sám ví, že otázek kolem sebe bude mít mnoho.



Na přilbě neměl připevněné svoje obvyklé plexisklo, po ledě se proháněl s odkrytým obličejem. I díky tomu bylo dobře vidět, jak si Mike Danton, první kanadský hokejista na soupisce Znojma pro mezinárodní EBEL ligu, svůj nástup do týmu užívá.

Pro muže, který vyšel předloni z vězení a znovu obul brusle, je příchod do Znojma během jeho návratu ke kariéře prvním větším vrcholem. Po univerzitní soutěži v zámoří a 3. švédské lize si zahraje soutěž, v níž se pohybují i jiní bývalí borci z NHL.

A navíc za tým, jehož dres oblékal i Patrik Eliáš, jeho někdejší spoluhráč z New Jersey. Před 11 lety tam Danton odehrál svou nováčkovskou sezonu.

„Vážně byl tady? To je tedy něco! Patrik je vynikající hráč, vůbec mně nepřekvapuje, že hraje pořád na nejvyšší úrovni za Devils. Tehdy mi i pomohl ke vstupu do NHL. Jsem obvykle veselý člověk, ale jako nováček jsem se raději držel zpátky, moc jsem nevyčníval. Bylo bezva mít vedle sebe někoho jako Eliáše, kdo je taky otevřený a pro každou legraci,“ usmíval se Danton včera večer po tréninku.

Po Dantonovi kvůli jeho minulosti plivou jako po kriminálníkoviFoto Foto pro Sport: Libor Duchoň

Bílý dres s orlem na prsou svítil v prostoru před šatnami, kde 31letý útočník trpělivě dával rozhovory.

Přijít do Znojma pro něj může být v lecčems složitější, než bylo kdysi otevřít brány NHL.

Tehdy byl mladý, nadšený a plný elánu. Nyní je zkušený, nadšený a překrytý stínem vlastní minulosti.

Soud ho shledal vinným z toho, že plánoval zabít svého tehdejšího agenta Davida Frosta, motiv je dodnes zahalen tajemstvím.

Danton je s tím, že ho škraloup provází, smířený. „Kdybych hrál hokej do šedesáti, na prvním setkání se každý stejně zeptá: ,Je pravda, že jsi chtěl před 35 lety někoho zabít?‘ Chápu to, je to tak vždy v novém prostředí. Každý jako kdyby čekal, co se stane, co udělám. ,Aha, to je ten hráč, co byl skoro šest let ve vězení,‘ říkají si,“ přiznává Danton, že takové reakce provázejí jeho kroky od doby, co si odpykal většinu trestu a byl propuštěn na podmínku.

„Trvá to tak dva týdny, než si obě strany zvyknou. Pak jsem normální hráč. Umím hrát technicky i tvrdě, podle toho, co tým potřebuje. Nemyslete si, na ledě se nechovám jako idiot,“ směje se.

Dlouhé vlasy z dob v NHL ostříhal, pod helmou je holohlavý. Do Znojma dorazil i s přítelkyní a několika obřími taškami plnými věcí. Jen výstroj neměl, tu fasoval novou. A další část ho čeká dnes. „Přijď na trénink dřív, už v devět, ať se všechno stihne,“ řekl mu na odchodu z tréninku Petr Kanko, znojemský útočník, který Dantonovi tlumočí trenérovy pokyny do angličtiny.

Kanaďan včera působil dojmem, že by nebyl problém přijít ani na šestou ráno. Na svoji šanci ve Znojmě se těší. „Fakt doufám, že mě tady budou mít lidi rádi,“ říká.

Poprvé nastoupí za Znojmo dnes v Klagenfurtu, doma ho čeká premiéra ve čtvrtek s Jesenicí.

Danton strávil kvůli přípravě vraždy svého agenta pět let ve vězení
Danton strávil kvůli přípravě vraždy svého agenta pět let ve vězení

Vstoupit do diskuse
4


Články odjinud


Články odjinud