30. prosince 2019 • 22:41

Spengler Cup: Třinec - Ambri 3:2pr. Oceláři si zahrají finále proti Kanadě!

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skvělý úspěch! Úřadující mistr české extraligy z Třince si zahraje finále Spengler Cupu. V pondělním semifinále Oceláři porazili švýcarský tým Ambri-Piotta 3:2 v prodloužení, které po brejku rozhodl Matěj Stránský. Finále je na programu na Silvestra už v poledne, český tým v něm vyzve výběr Kanady, se kterým prohrál ve skupině 1:4.



Třinečtí se museli hned v úvodu po Polanského přestupku bránit ve čtyřech. Přečkali sice bez úhony Zwergerovu šanci, ale už při hře v plném počtu překonal Kváču rychlým zakončením zblízka Dal Pian. Vzápětí se Trisconiho pokus otřel o tyčku. Další možnost nevyužil Müller, na straně Ocelářů byl v šanci Hrňa, vychytal ho ale Manzato.

Na gólmanovi švýcarského celku ztroskotal ve druhé části také Matěj Stránský. Vzápětí mohl na druhé straně zvýšit Douay, ani Kváča se nenechal zahanbit. V poslední minutě druhé třetiny pak Michal Kovařčík důrazným průnikem vytvořil situaci dvou na jednoho, Martynek našel Ondřeje Kovařčíka a ten nezaváhal.

Třinečtí Oceláři v čele s brankářem Petrem Kváčou mohli slavit postup do finále Spengler Cupu
Třinečtí Oceláři v čele s brankářem Petrem Kváčou mohli slavit postup do finále Spengler Cupu

Ve 46. minutě Gernát místo avizované střely od modré čáry přihrál Draveckému, jenž bekhendovým zakončením dostal Třinec do vedení. Na začátku 52. minuty po Flynnově teči zmizel kotouč z dohledu všech. Zapadl totiž za kameru v brance, vůbec nebyl vidět a celou situaci pomohlo objasnit až video. Potvrzení gólu znamenalo vyrovnání na 2:2.

Utkání nakonec dospělo až do prodloužení se třemi bruslaři na obou stranách. V jeho druhé minutě dostal nahrávku Stránský a tváří v tvář si dokázal poradit s Manzatem.

Finále Spenglerova poháru hrála z českých zástupců naposledy Sparta, která v roce 2004 podlehla domácímu Davosu 0:2. Celkový triumf si jako poslední český tým odvezla v roce 1982 Jihlava.

Góly

Domácí: 04:37. Dal Pian, 51:06. Flynn

Hosté: 39:14. O. Kovařčík, 45:25. Dravecký, 61:46. M. Stránský

Sestavy

Domácí: Manzato (Waeber) – Plastino, Jelovac, Fora (C), Dotti, Ngoy, Pinana, Fohrler – Wolski, Flynn, D'Agostini (A) – Miranda, Zwerger, Müller (A) – Egli, Goi, Trisconi – Sabolič, Douay, Dal Pian – Incir.

Hosté: Kváča (Štěpánek) – M. Doudera, Gernát, D. Musil, Hrachovský, M. Adámek, Zahradníček, Haman – Dravecký (A), Marcinko (A), M. Stránský – Martynek, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Adamský (C), Polanský, Chmielewski – Hrňa, Mikulík, Novotný – Szturc.

Rozhodčí

Stadion

Vaillant Arena, Davos

Kanada je znovu ve finále

Hokejisté Kanady rozdrtili v semifinále Spenglerova poháru TPS Turku 6:0 a v úterý v poledne budou v Davosu bojovat o rekordní 16. triumf. Jejich soupeřem bude vítěz večerního duelu mezi Třincem a Ambri-Piottou.

Ve finále je Kanada popáté za sebou, po triumfech v letech 2015 až 2017 loni podlehla KalPě Kuopio 1:2 po samostatných nájezdech. S 15 vítězstvími z dosavadních 92 ročníků prestižního turnaje se Kanaďané dělí o pozici nejúspěšnějšího celku s pořádajícím Davosem.

Kanada se ujala vedení v páté minutě v přesilové hře díky Kevinu Clarkovi a ještě v úvodním dějství zvýšil Paul Postma. Ve 34. minutě proměnil další početní výhodu Chris DiDomenico a v závěrečné třetině se prosadili ještě Eric Faille, Kris Versteeg a znovu Clark, který už na turnaji nastřílel šest branek.

Spenglerův pohár v Davosu - semifinále:

Kanada - TPS Turku 6:0 (2:0, 1:0, 3:0)
Branky: 5. a 58. Clark, 16. Postma, 34. DiDomenico, 43. Faille, 45. Versteeg.

Vstoupit do diskuse
0