30. dubna 2011 • 22:32

Havlát dokonal obrat, Češi zdolali Lotyše 4:2

Autor: spo, ČTK
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté museli už v úvodním zápase mistrovství světa proti Lotyšsku ukázat svoji bojovnou tvář a nakonec mohli slavit vítězství 4:2. Soupeř se dvakrát dostal do vedení, Češi ale díky Rolinkovi a Eliášovi vždycky dokázali vyrovnat. Ve třetí části pak přinesla rozhodnutí skvělá spolupráce Eliáše s Havlátem. V 59. minutě definitivně potvrdil úspěšný vstup do šampionátu Roman Červenka. Stínem zápasu pak bylo ošklivé zranění Radka Martínka, pro kterého mistrovství zřejmě skončilo.



Další utkání čeká svěřence trenéra Aloise Hadamczika v pondělí odpoledne, kdy se utkají s Dánskem.

Hokejisté měli v Orange aréně prakticky domácí prostředí, Češi měli v devítitisícovém hledišti drtivou převahu. Rozjásat je mohl již ve třetí minutě Jágr, Masalskise však v první šanci zápasu nepřekonal. Poté co oba celky promarnily zkrácené přesilové hry, udeřili Lotyši. Pavelce překonal po rychlém protiútoku Darzinš.

Vyrovnat mohli Jágr nebo Eliáš, aktivní byl ale i soupeř. Českého gólmana řádně prověřil Cipulis. V 15. minutě přišla další špatná zpráva pro český tým. Po souboji s Kuldou se zranil Radek Martínek, který musel opustit ledovou plochu na nosítkách a podle prvních zpráv pro něj turnaj skončil. Český tým tak musel zápas dohrát jen s pěti obránci.

V 18. minutě měli fanoušci první důvod k radosti. Voráčkovu samostatnou akci zakončil dorážkou kapitán Rolinek. Puku však do branky pomohla teč Cibulskise. Hned na začátku druhé části ale houževnatý soupeř obhájce zlatých medailí opět zmrazil. Pavelce překonal po rychlém protiútoku Bukarts.

Radek Martínek musel opustit led na nosítkách
Radek Martínek musel opustit led na nosítkách

Češi mohli vyrovnat v 97 sekund dlouhé přesilové hře pět na tři, Červenka ale v dobré šanci zlomil hůl, neprosadil se ani Jágr. V početní výhodě byli blízko další branky i Lotyši. Vasiljevse ale vychytal Pavelec, poté se česká trojice ubránila i 35 sekund dlouhé převaze dvou mužů v poli. A následně Hadamczikův tým vyrovnal. Eliáš vybruslil zpoza branky a z úhlu překonal Masalskise podruhé.

Velkou šanci dostat svůj tým potřetí do vedení měl po dalším nebezpečném protiútoku Mikelis Redlihs, ale Pavelec byl připraven. Po 75 sekundách třetí třetiny si Češi poprvé v zápase vypracovali vedení, když přihrávku Eliáše zakončil přesnou střelou Havlát.

Podívejte se na parádní Havlátův gól:

Uklidnit favorita mohl aktivně hrající Eliáš, ale Masalskise nepřekonal. Lotyšský gólman poté udržel své mužstvo v kontaktu se soupeřem i při 53 sekund dlouhé přesilovce pět na tři.

Ve 49. minutě byl blízko vyrovnání Cipulis, Pavelce ale zachránila tyč. Na druhé straně se po rychlém protiútoku neprosadil Michálek a závěr zápasu tak nabídl nečekané drama. V 59. minutě ale rozhodl o české výhře definitivně Červenka, když využil chybu Krisjanise Redlihse.

Česká republika - Lotyšsko 4:2 (1:1, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky:
18. Rolinek (Voráček, Škoula), 33. Eliáš (Havlát, M. Michálek), 42. Havlát (Eliáš), 59. Červenka - 10. Darzinš (M. Redlihs, Sotnieks), 22. Bukarts (Berzinš, Meija). Rozhodčí: Lärking, Persson (oba Švéd.) - Carnathan (USA), Hollenstein (Rak.). Vyloučení: 7:10. Bez využití. Diváci: 9219.
Česká republika: Pavelec - K. Rachůnek, Škoula, Židlický, Čáslava, Martínek, Krajíček - Jágr, Červenka, Průcha - Havlát, Eliáš, M. Michálek - Voráček, Marek, Rolinek - Michael Frolík, Novotný, Hubáček. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Lotyšsko: Masalskis - Rekis, Pujacs, K. Redlihs, Kulda, Cibulskis, Sotnieks, J. Redlihs - Cipulis, Vasiljevs, Niživijs - M. Redlihs, Dzerinš, Darzinš - Meija, Bukarts, Berzinš - Pečura, Kennins, Saulietis - Ankipans. Trenér: Olegs Znaroks.

Vstoupit do diskuse
7

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud