7. ledna 2015 • 08:16

Slovenský hrdina Réway hrával za Česko. Proč změnil dres?

Autor: vrb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká juniorská reprezentace na MS vypadla ve čtvrtfinále, přesto jeden český rodák na krk pověsil medaili. Slovenský kapitán Martin Réway se totiž narodil v Praze, od třinácti let ale reprezentuje Slovensko, kam se přesunul kvůli změně zaměstnání otce. Zajímavostí je, že předtím hrál za Českou republiku v hokejbalové reprezentaci do 14 let. Teď dosáhl velkého úspěchu už ale se slovenským národním týmem, který dovedl k bronzu.



V posledním utkání se Švédy se hráč extraligové Sparty blýskl při vítězství 4:2 třemi asistencemi. Jednou lepší než druhou.

4. minuta – křížnou přihrávkou přes šířku pásma našel Rosandiče, který povedenou kličkou překonal švédského brankáře – 2:0.

Réway na MS

Góly: 4
Asistence: 5
Trestné minuty: 2 
+/-: -1

43. minuta – při přesilové hře dlouho držel puk u pravého mantinelu a jel s ním do rohu. Pak ale nečekaně bekhendem přihrál mezi kruhy, kde bez přípravy a přesně vypálil Skalický. Slovensko se dostalo do vedení 3:2.

60. minuta – běžela poslední minuta utkání a Slováci hájili jednobrankový náskok, Švédové se však při power play tlačili za vyrovnáním. Najednou si odražení puk ze vzduchu sklepl Réway, o mantinel si obhodil obránce a přesným obloučkem do jízdy našel Koyše, před kterým zívala odkrytá branka.

VIDEO: Réwayovy asistence (2:50, 7:30 a 9:30)

„Je to obrovská výhra pro celé Slovensko,“ pravil Réway s bronzovou medailí na hrudi. „Nejde jen o to, že jsme zvítězili tento rok, ale můžeme začít myslet na úspěchy, jako byl tento a ne se rozloučit s turnajem se samými porážkami,“ dodal jeden z elitních útočníků Sparty, kam se vrátil z juniorských zámořských soutěží.

Réway byl v roce 2013 draftován Montrealem ze 116. pozice, na uplynulém šampionátu juniorů i v extraligové Spartě však své velké kvality neustále prokazuje. Přitom je ale mohl prokazovat v české reprezentaci.

Réway vs. Godla v hokejbale

Koncem ledna roku 1995 se totiž slovenským rodičům narodil v Praze, ve třinácti letech se ale přesunul právě na Slovensko, kde začal hrát za reprezentaci. Před odchodem ale v roce 2008 reprezentoval Českou republiku v hokejbale v kategorii do 14 let. Sám však opakuje, že přesunu nelituje. Zajímavostí je, že v jednom přípravném hokejbalovém utkání dokonce porazil Slovensko 5:3 a proti němu stál v brance Denis Godla, se kterým se potkal v týmu na uplynulém hokejovém šampionátu v Kanadě.

Teď však opět září v Česku a věří, že mu angažmá ve Spartě pomůže k velkému snu – NHL.

Slovák Réway po semifinále: Pro mě není překvapení, že jsme až tady
Video se připravuje ...

Šťastný Réway: Musím smeknout před celým mužstvem
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud