Pavel Bárta
30. prosince 2016 • 14:42

Dvacítka na MS? Další prohra změnila náladu, hrozí stěhování do Toronta

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KANADY | Prohrou s Dánskem v prodloužení promarnila česká dvacítka těžce nabytou pozici a sebevědomí získané v úvodní bitvě proti Finsku. Ale se ziskem pěti bodů už proklouzla do čtvrtfinále, pomohla jí k tomu i noční výhra Švédska 3:1 nad obhájci zlata, kteří po čtyřech utkáních zůstávají stále na bodu mrazu. To soubor trenéra Jakuba Petra má pořád naději. Na Silvestra ho čeká ještě duel s Tre kronor, ale už nyní má jistotu, že do play off nepůjde z prvního místa a narazí tedy na jednoho z trojice Kanada, USA, Rusko.



„Bohužel jsme nezvládli dvě prodloužení, což je strašná škoda,“ připomněl brankář Daniel Vladař i předchozí českou prohru se Švýcary. Stříbrný medailista z mistrovství světa osmnáctiletých 2014 je na třetích dvacítkách, v utkání s Dánskem však na tomto turnaji chytal svůj vůbec první zápas. Jeho ročník 1997 se loučí s juniorskými reprezentacemi.

„Máme poslední šanci na společný úspěch. A myslím, že bychom si to i zasloužili. Jsem přesvědčený, že tu sílu máme. Sešla se tady dobrá parta kluků. Jen čekáme na tu naši pohodu, abychom si začali věřit, získali větší jistotu,“ dodal Vladař.

Čeští hokejisté nestačili na DánskoFoto Reuters

Úvodní vítězství české hokejové dvacítky nad Finskem zvedlo vlnu optimismu. Po něm však přišly na světovém šampionátu v Kanadě dvě porážky v prodloužení od Švýcarska a Dánska.

Nálada se rázem změnila. Bylo to, jako když na něčem dlouho pracně děláte a zmáčknete delete. Nebo soubor někam zmizí, v počítači najednou není. Svěřenci trenéra Jakuba Petra se takhle ve skupině A dostali do zapeklité situace.

„Za ten průběh utkání jsme si tři body rozhodně nezasloužili. Začali jsme podle plánu, ale od druhé třetiny byl soupeř místy i lepší,“ připustil kouč české reprezentace po porážce s Dánskem.

„Proti takovým týmům potřebujete na začátku rychle odskočit. Pak získáte klid. Kluci s ubývajícím časem začali dělat naivní věci a po vyrovnání už to bylo těžké. Na Dánech bylo vidět vyšší sebevědomí,“ dodal Petr.

Kanada bude hrát v Montrealu

„Možná jsme se nechali tou výhrou nad Finskem trochu ukolébat, což je obrovská škoda. Turnaj jsme přitom měli dobře rozjetý,“ smutnil po porážce s Dány kapitán a střelec druhého českého gólu Filip Hronek. „Kde jsme měli udělat body, tam jsme je ztratili, je to prostě špatné. Měli jsme se ponaučit z jejich utkání s Finskem,“ přidal se útočník David Kaše.

Čechům nyní náleží třetí příčka s pěti body. Po další tříbodové výhře Švédů je o vítězi skupiny rozhodnuto, Tre kronor mají devět bodů a nikdo už je nemůže dostihnout.

Kanada mezitím oznámila, že čtvrtfinálové utkání sehraje v Montrealu. Jako pořadatel turnaje má na takovou volbu právo. To znamená, že pokud česká dvacítka skončí ve skupině na druhém nebo třetím místě, bude muset podniknout na čtvrtfinále výsadek do Toronta.

A to je další komplikace. Před dvěma lety se takhle přesouvala z druhé pozice za třetími Slováky z Toronta do Montrealu. A nakonec čtvrtfinále nezvládla.

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. Švédsko 4 4 0 0 0 18:6 12
2. Dánsko 4 1 1 1 1 11:15 6
3. Česko 4 1 0 2 1 9:13 5
4. Švýcarsko 4 0 2 0 2 11:13 4
5. Finsko 4 1 0 0 3 6:8 3

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud