Pavel Bárta
6. ledna 2021 • 12:44

Po Karjale se Rusové smáli, na MS přišel krach. Profesor to doma schytal

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na listopadový Karjala Cup vyslali Rusové kompletní dvacítku. Po jejím překvapivě jasném vítězství se smáli, jak „Profesor“ Igor Larionov a jeho molodci přechytračili Evropu. Přišlo mistrovství světa a nemají nic. Mladá sborná zůstala podruhé za posledních jedenáct let bez medaile. „Místo bonbónů zůstal hezký obal,“ shrnul vystoupení Sovětskij sport.



Rusové bojovali o bronz na šampionátu do 20 let podeváté a vůbec poprvé prohráli. Bez medaile skončili naposledy před třemi lety, jinak je dlouhá éra Larionovova předchůdce Valerije Bragina posypána drahým kamením. Před rokem v Ostravě brali stříbro, za posledních 18 let však vyhráli turnaj jen jednou. Letos dopadli jak Marfuša v pohádce o Mrazíkovi.

„Bez diváků to bylo divné. Možná nám chyběla jejich podpora, ale pořád jsme cítili jejich přízeň na dálku prostřednictvím sociálních sítí,“ připomněl Rodion Amirov. Ruští fanoušci mávali rudými prapory a skandovali „Šajbu!“ vždycky a všude. Ovšem fakt, že Amirov se krčil se 6 body (2+4) jako jediný ruský zástupce na konci dvacítky nejproduktivnějších hráčů turnaje, svědčí, že mladé sborné chybělo mnohem víc.

Jaroslav Askarov je považován za nejlepšího gólmana tohoto ročníku. Rusové s ním prohráli ve skupině s českým výběrem. V semifinále s Kanadou dostal tři góly v první třetině a několikrát přišel o hokejku. „Nelíbila se mi, tak jsem ji odhodil,“ vtipkoval. „Ne, bylo to tím, že jak jsem se při závarech snažil dostat puk dál, Kanaďané mi hůl párkrát zablokovali. Kdybych s nimi dál takhle zápolil, ztratil bych čas. Takže jsem hokejku pustil a pokračoval bez ní. Ani jeden gól jsem nedostal mezi betony. Problém nebyl v tom, že jsem neměl hokejku,“ hájil se Askarov. 

Larionov hájil a chválil své hráče

Od Kanady inkasoval čtyřikrát, Larionov ho však nevystřídal. „Nikdy jsem o něm nepochyboval. Znám jeho pracovní morálku, roste z něj superhvězda,“ uvedl. Rusové prohráli 0:5. Stejně tak se trenér zastal Vasilije Podkolzina, který v závěru zápasu o třetí místo po kolizi se spoluhráčem Machamadullinem zasáhl holí do obličeje Matiase Mäntykiviho a na čtyři minuty oslabil Rusy, kteří se snažili o vyrovnání. „Má vůdčí kvality, správné zaujetí a jeho přínos byl fantastický. Dává do toho vždycky sto padesát procent,“ pravil Larionov. 

Po porážce se nevykrucoval a hráče podpořil. Koučův nadhled a rozvaha se někomu velmi líbily, jiné naopak hodně dráždily. Dokonce se objevily názory, že by měl u dvacítky skončit. „Zdá se, že trojnásobný vítěz Stanley Cupu zůstal od přelomu století psychicky i fyzicky stále v Detroitu. Profesor na střídačce dokonce napodobuje Scottyho Bowmana. Kanadská legenda na nikoho nekřičela. Larionov taky mlčel, i když Podkolzin šampionát nezvládl a v závěru utkání o bronz dostal čtyřminutový trest,“ napsal Sovětskij sport.

„Opravdu se mi líbilo, že se po čtvrtém místě neomlouval a nikomu nenadával, ačkoli to po něm žádali. Nechápu, proč by měl končit,“ napsal Alexej Ševčenko pro Sport-Express. „Prohráli, to se stává. Tohle není válka ani vynález vakcíny. Nálady lidí se mění podle výsledku. Larionov na nikoho nepoukazoval, nikoho nekritizoval, i když mnozí žádali oběti. Podkopal by tím důvěru hokejistů. Ruský tým pod ním změnil styl. Neměl tak talentovaných hráčů jako před ním Bragin a Varnakov. Ale zatímco Bragin individuality potlačoval, Larionov jim pomáhá. Ale tady nejde o trenéra Larionova, pro úspěch na mistrovství světa musíme hodně změnit v celém našem hokeji. V tom, že se za porážku neomluvil a nenadával, je jeho síla. Musí pokračovat.“

Larionov má smlouvu ještě na příští sezonu. „Zůstalo sedm hráčů, kteří se můžou další rok vrátit, což je dobře. Kolem nich to můžeme postavit.“ dodal ruský kouč. 

Umístění Rusů na MS U20:
2021 4.
2020 2.
2019 3.
2018 5.
2017 3.
2016 2.
2015 2.
2014 3.
2013 3.
2012 2.
2011 1.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud