iSport.cz
31. prosince 2022 • 22:10

Česko - Německo 8:1. Další aplaus pro dvacítku, ve čtvrtfinále na Švýcary

Autor: iSport.cz, Pavel Ryšavý
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté do dvaceti let uzavřeli na MS v Kanadě základní skupinu A další vysokou výhrou, Německo zničili 8:1 a nakonec se jim podařilo získat první místo v tabulce, které znamená čtvrtfinále proti Švýcarsku. Rozhodla o tom kanadská výhra nad Švédskem.



Velká věc, Česko udělalo parádní tečku za základní skupinou na MS do 20 let. Ve čtyřech zápasech národní tým ztratil pouze dva body za porážku se Švédskem v prodloužení. Na Silvestra si udělal další pěkný mejdan, zničil Němce 8:1 a skončil první ve skupině.

V závěru zápasu proti Německu klidně mohly z české lavičky létat rachejtle. Jistě, kouč Radim Rulík by ztrátu pokory nedovolil. Místo toho hráčům do poslední chvíle maloval na trenérskou tabulku, co by si od nich představoval. Ale stejně, byla to velká jízda.

Národní tým sypal jeden gól za druhým. Velkou zásluhu na tom ovšem měla i gólmanská rošáda u soupeře. Nikita Quapp patří mezi nejlepší brankáře turnaje, ale v polovině zápasu odešel na střídačku, aby německá jednička pošetřila síly. Náhradník Simon Wolf je schopnostmi o dvě třídy níž, což bylo cítit. Přicházel za stavu 2:0 pro Česko.

Zápas začal rychlým německým kontrem, Bennet Rossmy vletěl před Tomáše Suchánka, dostal se ke střele. Jako kdyby chtěl ukázat, že jeho tým má taky pořádné drápy. Poznalo je Švédsko, které se dost zpotilo u výhry 1:0. Ano, pralo se s Quappem.

Tady to ale neplatilo. David Špaček načal skóre v 5. minutě a Česko outsidera válcovalo skvělý zápas. Dostalo se k 54 střelám, neobjevil se ani náznak, že by se mělo rýsovat překvapení. Mimo sestavu začal utkání Eduard Šalé, který se ale od třetí třetiny zapojil. Větší roli dostal poprvé na turnaji karlovarský útočník Robin Sapoušek, který odehrál osm zápasů v extralize, ale po turnaji ho čeká pokračování v kanadské juniorce.

Tentokrát se zápas netočil celý kolem Davida Jiříčka a skvěle střílejících beků jako proti Švédsku. Nejvýraznější roli převzala formace Chmelař-Brabenec-Szturc. Všichni si připsali po třech bodech, ale neznamená to, že oni by se měli stát hlavním českým válcem.

Rysem spíš je, že nevíte, od které formace hrozí největší nebezpečí, prosadit se může každá, do toho vidíte výborně bruslící a sebevědomé obránce. Tohle je ve stručnosti i nejvýraznější charakteristika českého týmu.

Díky triumfu Kanady nad Švédskem a vítězství ve skupině národní tým zůstává v Halifaxu, kam za ním pro čtvrtfinále přijede Švýcarsko.

Góly

Domácí: 04:58. Špaček, 17:04. Szturc, 29:38. Chmelař, 36:27. Ryšavý, 37:14. Hauser, 44:33. Chmelař, 45:02. Kos, 57:23. Ticháček

Hosté: 32:35. Oswald

Sestavy

Domácí: Suchánek (Král) – Ticháček, Jiříček (A), Svozil (C), Špaček, Hamara, Moravec, Čech – Kulich (A), Šapovaliv, Sapoušek – Szturc, Brabenec, Chmelař – Kos, Menšík, Ryšavý – Měchura, Marcel, Hauser – Šalé.

Hosté: Quapp (29. Wolf) – Klein, Elten, Bettahar, Sinn, Wäser, van der Linde (A), Bidoul – Lutz, Rossmy (C), Hördler – Oswald, Kechter, Krening – T. Heigl, N. Heigl (A), Bader – Cimmerman, Hauf.

Rozhodčí

Magnusson, Schlittenhardt – Konc, Oliver

Stadion

Návštěva

8454 diváků

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. Česko 4 3 0 1 0 24:6 10
2. Kanada 4 3 0 0 1 29:8 9
3. Švédsko 4 2 1 0 1 16:7 8
4. Německo 4 1 0 0 3 7:22 3
5. Rakousko 4 0 0 0 4 2:35 0

Vstoupit do diskuse
7

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud