Martin Molčík
2. ledna 2024 • 19:45

Česko - Kanada 3:2. Senzační postup díky gólu 11 sekund před koncem

Vstoupit do diskuse
23
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE ŠVÉDSKA | Čtvrtfinálová senzace je na světě. Dvacítka v napínavém zápase přetlačila Kanadu 3:2 a postoupila do bojů o medaile. Výhru trefil jedenáct sekund před koncem dvougólový hrdina utkání Jakub Štancl, když si jeho střelu ztečoval do branky Oliver Bonk. „Je to úžasný pocit. Když jsme dali rozdílový gól, tak přišla neskutečná vlna emocí,“ neskrýval nadšení Tomáš Hamara.



Utkání se pomalu blížilo do prodloužení. Čeští junioři srdnatě bojovali a drželi šanci na senzaci. A ta přišla! Jedenáct sekund před koncem totiž Jakub Štancl pomocí teče dostal kotouč za kanadského brankáře Mathise Rousseaua „Už moc nevím, jak se to stalo. Dostal jsem puk od Ondřeje Bechera a v hlavě jsem měl, abych ho dostal na bránu, a naštěstí se to šťastně odrazilo,“ culil se spokojeně Štancl.

Svoje pocity po vstřelení životní branky ale téměř zapomněl. „Fakt nevím, co se mi honilo hlavou. Jenom jsem koukal jak blázen. Když jsem jel ke střídačce, tak jsem teda hodně křičel,“ snažil se vzpomenout český hrdina.

V tu ránu vybuchla na české střídačce obrovská euforie, která se dá slovy jen těžko pospat. Svěřenci Patrika Augusty totiž věděli, že postup do semifinále je neuvěřitelně blízko. A nakonec se ho i přes oddechový čas Kanaďanů podařilo dosáhnout.

Právě křídlo třetí formace Štancl odehrál životní zápas, protože kromě rozhodující trefy zaznamenal i tu úvodní. „Dostal jsem puk od Dominika Rymona do jízdy a věděl jsem, že tam gólman má trochu místo. Snažil jsem se vypálit a padlo to tam,“ popisoval spokojeně.

Druhým klíčovým mužem výběru Patrika Augusty byl jednoznačně Michael Hrabal. Český brankář předvedl od začátku stoprocentně koncentrovaný výkon a dodal spoluhráčům potřebnou jistotu.

„Je skvělé porazit Kanadu. Měli tady spoustu fanoušků a byl to skvělý zápas. Neřekl bych, že jsem hrdina. Kuba Štancl dal dva góly a celý tým odehrál skvělý zápas. Teď se musíme připravit na semifinále,“ spřádal plány na další duel Hrabal.

Spoluhráči se na něj mohli spolehnout zejména ve druhé třetině, kdy je Kanada dostala pod obrovský tlak. Díky bojovnosti a právě výbornému Hrabalovi se favoritovi ale nepodařilo odskočit do vedení. „Nejtěžší bylo, že nás přehrávali. Ke konci byla kondice už trochu horší. Je to páté utkání v sedmi dnech. Měli jsme i trochu štěstíčka. Dát gól jedenáct sekund před koncem, to se stane jednou za dva roky. Jsem za to rád,“ hodnotil český gólman.

Národní tým předvedl rovněž velkou obětavost, díky které zblokoval spoustu soupeřových střel. „Byla to jedna z věcí, kterou jsme ukazovali na mítinku. Rozhoduje tyhle velké zápasy. Systémově jsou v nich malé rozdíly a týmy se navzájem znají. Kdo je ale obětavější a ke komu se přikloní štěstí, tak je potom úspěšný,“ chválil hlavní trenér Patrik Augusta bojovnost svých svěřenců.

K senzačnímu postupu pomohla i výborná disciplína, junioři povolili Kanadě pouze jednu přesilovou hru. „Klíčem k úspěchu bylo, že jsme dokázali ubránit jejich početní výhodu ve třetí třetině,“ dodal kouč dvacítky.

Pokud si on i celý trenérský štáb malovali ideální scénář, vypadal asi tak, jako první třetina. Národnímu týmu chvilku trvalo, než se rozkoukal, ale pak to začalo. Odvážná hra bez zbytečných chyb a odhazovaných kotoučů vedla až k vedení 2:0. A mohlo být i vyšší.

„Byli jsme výborně připravení. Věděli jsme, že jim nechceme dát nic zadarmo, a snažili jsme se hrát nejlepší možný hokej, který umíme,“ okomentoval povedenou úvodní dvacetiminutovku Tomáš Cibulka, druhý z českých čtvrtfinálových střelců.

Do zbytku utkání ale na led vyjela úplně jiná Kanada. Často zavřela české mladíky do obranného pásma a jen málokdy je z něj pustila ven. „Ubrali jsme trochu nohu z plynu. Mysleli jsme si, že to půjde trochu jednodušeji, dáme další dvě branky a zápas uhrajeme. Jsou to ale Kanaďani a s nimi nikdy není jednoduchý vyhrát,“ uznal slabší pasáž střelec druhé branky.

Góly

Domácí: 23:43. Wood, 36:40. Furlong

Hosté: 07:51. Štancl, 18:01. Cibulka, 59:49. Štancl

Sestavy

Domácí: Rousseau (St-Hilaire) – Lamoureux (A), Mateychuk, Warren, Furlong, Bonk, Donovan, T. Nelson – Dumais, Celebrini, Minten (C) – Savoie (A), Poitras, Geekie – Danielson, Beck, Allard – Rehkopf, Yager, Cowan – Wood.

Hosté: Hrabal (Vondraš) – Alscher, Hamara (A), Čech, Cibulka, Galvas, Prčík, Kočí – Kulich (C), Šapovaliv (A), Bareš – Redlich, Melovský, Šalé – Štancl, Becher, Rymon – Židlický, Přibyl, Maštalířský – Hujer.

Rozhodčí

Bjork (SWE), Hebeisen (SUI) – Durmis (SVK), Nyqvist (SWE)

Stadion

Scandinavium, Göteborg

Návštěva

10 117 diváků

Vstoupit do diskuse
23

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud