1. května 2013 • 15:50

Francouz rušil zájezd k moři. V myšlenkách už jsem byl na Ibize, přiznal

Autor: Martin J. Křížek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už dvakrát měl téměř sbaleno a těšil se na prosluněnou Ibizu. 22letý brankářský objev sezony Pavel Francouz má za sebou povedený, ale náročný ročník. Reprezentace mu teď k tomu dvarkát odložila písečné radovánky. "Je těžké znovu nahodit motory a zase trénovat naplno. Ale pochopitelně se nezlobím," usmíval se při středečním odletu na mistrovství světa.



V Litvínově letos zářil. S podceňovaným týmem vypadl až v sedmém zápase čtvrtfinále s pozdějším mistrem. A už tehdy měl choutky na pořádný relax. Hned pár dní po litvínovském konci sezony upozorňoval na svém twitteru na skutečnost, že letní sezona na Ibize už začíná.

Jenže přišel první šok. "Přijeď," volali mu z reprezentace. Mladý gólman si v přípravě před šampionátem odbyl dva premiérové starty v národním týmu, inkasoval jedinkrát. "Mě se to snad zdá," rozplýval se nad pokračováním pohádkové sezony.

Přesto tušil, že to byla jeho dvě definitivně poslední představení v sezoně. Na Českých hrách v Brně už dostali přednost zkušenější Salák s Kovářem. V zámoří si tou chvílí balil kufry Pavelec. Francouzovy myšlenky na písečné pláže opět ožily.

"Pro jistotu jsem ještě počkal, až trenér oznámí konečnou nominaci pro šampionát. Pak už jsem ale hned volal do cestovky, ať nás hned někam pošlou. Chtěl jsem jet co nejdřív," líčil Francouz.

"Jenže pak se u Kuby Kováře potvrdila ta hnisavá angína a já jim volal za půl hodiny zpátky, ať mi ten zájezd zruší."

Na letišti se tak nakonec octnul. Jenže bez přítelkyně a opět s hokejovou výstrojí. Ve středu odletěl s reprezentací na své první mistrovství světa. "Přítelkyně byla trochu zklamaná, že opět odjedu. Ale pochopila to. Ví, že si to pak vynahradíme a podporuje mě," líčil ve vestibulu Letiště Václava Havla. "Navíc se sestrou vymyslely, že by se za mnou přiletěli podívat. Tak místo tepla uvidí aspoň Švédsko," smál se.

Takhle propadl Pavlu Francouzovi rozhodující gól na 3:4 v sedmém čtvrtfinále s PlzníFoto Michal Beránek (Sport)
Chmurnou náladou totiž rozhodně neoplývá: "Ani v tom nejúžasnějším snu bych si nedokázal představit, že teď budu tady. Vůbec mě nenapadlo, že bych z toho neměl mít radost."

Plně je smířen i s rolí třetího brankáře, pro nějž je start na šampionátu více než nepravděpodobný. "I tak jsou to zkušenosti k nezaplacení. Je to maximum, čeho můžu v hokeji dosáhnout, je to pro mě obrovská odměna," řekl.

Přiznává, že v duchu už ale vážně byl na oblíbené Ibize. "Člověku se mění myšlenky ze vteřiny na vteřinu. Když jsem odjížděl z Brna, tak už jsem byl smířen s tím, že to všechno skončilo a že to ze mě spadlo. Potom znova nakopnout motory a zase trénovat naplno nebylo úplně snadný. Teď už jsem ale zpátky v rytmu a hrozně se těším."

První reprezentační nulu vychytal Francouz proti Lotyšsku v Jindřichově Hradci při výhře 1:0
První reprezentační nulu vychytal Francouz proti Lotyšsku v Jindřichově Hradci při výhře 1:0

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud