Květoslav Šimek
10. května 2013 • 11:11

Na ledě řádí další Daňo! A nebojí se ničeho, chválí jej táta Jozef

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po blamáži s Lotyšskem (3:5) to byla pro Slovensko jediná pozitivní zpráva. Teprve osmnáctiletý útočník Marko Daňo, syn bývalé třinecké opory Jozefa Daňa, si poprvé zahrál na mistrovství světa. Jako třetí nejmladší debutant v historii slovenské reprezentace. A hned si připsal bod za gólovou přihrávku.



„Okamžitě bych kanadský bod vyměnil za vítězství,“ říkal po zápase novinářům talentovaný útočník Slovanu Bratislava. Trenéra Vladimíra Vůjtka rozhodně nezklamal, dnes by si Marko Daňo měl proti Rakousku (15.15, online na www.isport.cz) zahrát znovu. A bude to pro něj hodně zajímavý zápas. Narodil se totiž v rakouském Eisenstadtu.

Rakousko má ovšem Daňo pouze v rodném listu. Jinak je kovaný Slovák, odchovanec trenčínského hokeje. Slovenskou extraligu si za Trenčín zahrál už v šestnácti letech!

V osmnácti hraje ruskou KHL za bratislavský Slovan (37 zápasů/ 3 góly+4 asistence). A podobně jako Tomáš Hertl si letos zahrál i na mistrovství světa do 20 let (6 zápasů/ 4+5).

„Hodně lidí mi říká, že hraje stejně jako já,“ usmívá se spokojeně Daňův táta Jozef. „Je do kombinace, přemýšlí při hře a vidí spoluhráče. Má přehled – ví, kdy přihrát a kam si naopak pro přihrávku nabruslit.“

Ralfs Freibergs (vpravo), Martins Cipulis a Arturs Kulda v přesile sráží Tomáše Záborského
Ralfs Freibergs (vpravo), Martins Cipulis a Arturs Kulda v přesile sráží Tomáše Záborského

Jozefa Daňa si čeští fanoušci stále dobře pamatují. Šest roků hrával v Třinci, patřil ke klíčovým postavám týmu. Ocelářům pomohl ke dvěma ligovým medailím - stříbru (1998) a bronzu (1999). Mezi fanoušky patřil k nejoblíbenějším hráčům, i dnes jsou v třineckých ochozech k vidění dresy se jmenovkou DAŇO.

Na Lotyše vlétl jako ďábel

Syn Marko hraje stejně „rtuťovitý“ hokej jako táta. Když jej trenér Vůjtek na začátku druhé třetiny s Lotyšskem za stavu 1:3 vypustil na led místo Barteka, vlétl Daňo do zápasu hodně ostře.

Nejmladší slovenští debutanti na MS

18 let a 99 dní MARIÁN HOSSA (Helsinky 1997)

18 let a 139 dní JIŘÍ BICEK (Helsinky 1997)

18 let a 160 dní MARKO DAŇO (Helsinky 2013)

Nejdřív srazil jednoho z Lotyšů, hned po návratu z trestné se pustil do kapitána Darzinše a pak rozjel gólovou akci pro Tomáše Surového na 2:3. Nestačilo to, ale Daňo rozhodně zaujal.

„Snažil jsem se soupeři znepříjemnit pobyt na ledě, trochu je podráždit, zabrnkat na nervy“ líčil Daňo. Úplně stejně jako táta.

Když Jozef Daňo hrával na sklonku profesionální kariéry v Rakousku, tak byl první mezi střelci (48 gólů v sezoně 2004/05) i mezi nejtrestanějšími hráči (193 trestných minut). Syn hraje stejně. Umí být nepříjemný před bránou i kolem mantinelů.

„Fyzicky je na tom velmi dobře a uspořádané to má i v hlavě, nemá z ničeho strach,“ přitakal Jozef Daňo.

„Já už mu nemám co radit. Když jsem jej třeba letos viděl hrát KHL za Slovan, byl jsem překvapený. Ve formaci se Šťastným a Ölveckým vypadali, jako by spolu hráli roky. Vyzařovala z nich obrovská jistota. Musím přiznat, že to bylo velmi příjemné podívání. Proto věřím, že se Markovi bude dařit i v reprezentaci.“

Po Mariánu Hossovi a Jiřím Bickovi je Marko Daňo třetím nejmladším slovenským debutantem na mistrovství světa. A všichni tři si premiéru odbyli v Helsinkách, Hossa a Bicek v roce 1997. Zajímavostí je i to, že Hossa si stejně jako Marko Daňo připsal při své premiéře bod za přihrávku. V zápase proti Rusům (2:2) přihrával na gól Jozefu Daňovi...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud