Květoslav Šimek
9. května 2013 • 22:04

Darzinš se od Slováků v Třinci učil, teď je na MS popravil hattrickem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z bláznivých výsledků na mistrovství světa, kdy Rusko padlo s Francií (1:2), Češi ztratili bod s Dánskem (1:2 po nájezdech) a Slovensko nestačilo na Lotyšsko (3:5), se do individuálních statistik zapsal nejvýrazněji. Lotyšský útočník Lauris Darzinš, který se před pěti lety „učil“ velkému hokeji od slovenských spoluhráčů v Třinci, sestřelil Slovensko hattrickem! A výběru trenéra Vladimíra Vůjtka tím dost zkomplikoval cestu do čtvrtfinále.



Jeden gól dal Darzinš z trestného střílení, druhý si připsal po nešťastné teči obránce Andreje Sekery a třetí dorazil za dezorientovaného brankáře Jaroslava Januse.  Osmadvacetiletý útočník Kazaně byl suverénní hvězdou zápasu se Slovenskem.

Důrazně do brány chodili i LotyšiFoto Reuters
Paradoxní je, že právě vedle slovenských hokejistů rozjížděl Darzinš profesionální kariéru. Před pěti lety bojoval v sezoně 2007/08 o místo v extraligovém Třinci. V té době za Oceláře hrálo hned devět slovenských hráčů – Tomík, Sekeráš, Štefanka, Barinka, Malec, Zálešák, Tomas, Švarný a Pánik.

„Darzinš? Počkejte, my tam tehdy měli Lotyšů víc a trochu se mi pletou,“ reagoval v první chvíli třinecký útočník Jan Peterek. „Ale jo, jo, už si vzpomínám… Šikovný útočník, pravák, velmi slušný technik. Měl ale velkou smůlu, že se v přípravě zranil a těžko pak bojoval o místo. Ale hokej rozhodně hrát uměl.“

Shodou okolností tehdy v Třinci hrávali i Darzinšovi současní spoluhráči z národního týmu – obránce Janis Andersons a útočník Juris Stals. „Proto jsem si nevzpomněl hned,“ pousmál se Peterek.

Ralfs Freibergs (vpravo), Martins Cipulis a Arturs Kulda v přesile sráží Tomáše ZáborskéhoFoto EPA
V extralize odehrál Darzinš za Třinec pouze jediný zápas a neprosadil se. Až poté se přes běloruský Gomel dostal do ruské KHL. Tři sezony odehrál za Dinamo Riga, poslední dva roky je v Kazani.

Za Lotyšsko startuje na svém sedmém mistrovství světa a je kapitánem výběru. Ovšem tak vydařený zápas, jako proti Slovensku, odehrál v kariéře poprvé. K nelibosti českého trenéra Vladimíra Vůjtka.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud