Zdeněk Janda
17. května 2014 • 04:30

Špaček o návratu na led v Plzni: Mohl jsem zahodit kariéru!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z MINSKU | Loni uchvátil, když během finále extraligy naskočil do finále proti Zlínu. Bez pořádné přípravy slezl ze střídačky, nazul brusle a fantasticky pomohl Plzni slavit titul! S odstupem to ale někdejší obránce Jaroslav Špaček, dnes jeden z trenérů národního týmu, hodnotí jako obrovský risk. „Dvacet let svojí kariéry jsem mohl zahodit během chvilky jako papír od sekané do koše!“ říká olympijský šampion a trojnásobný mistr světa.



Byla to velká věc. Špaček na ledě! Fanoušci byli u vytržení, jak to plzeňský asistent zvládnul. Hrál bravurně. A skvěle zaskočil za zraněné beky. „Jsem jedině rád za to, že to dopadlo dobře. Ale kdyby ne, třeba bych si to vyčítal do konce života. Co se stalo v Plzni, to byla obrovský výjimka. Myslel jsem si, že budu hrát jenom jeden zápas… To nejde, že si člověk jenom zaváže brusle a naskočí. Když to hodnotím zpětně, beru to jako obrovskou chybu. Mohl jsem zahodit celou svou kariéru, kdyby to nevyšlo,“ má jasno jeden z asistentů kouče Vladimíra Růžičky.

Trenérské trio se během volného dne rozpovídalo.
Video se připravuje ...

O tom promluvil v exkluzivním trojrozhovoru pro deník Sport. A o návratu na led už vůbec neuvažuje. „Mě už to přestalo bavit hrát. Jinak bych to mohl ještě hrát, myslím, ale je to pryč,“ tvrdí rezolutně 40letý kouč. Během šampionátu na toto téma sice občas padne nějaký vtípek, třeba když obránce Ondřej Němec vyprávěl o tom, že Špaček byl na střídačce celý zpocený z toho, že ho bude muset nahradit… Klíčový český obránce totiž v zápase s Itálií nešetrně upadl a chvilku nebylo jasné, jestli bude v pořádku, nebo ne.

Nelákalo by tedy si 40letého zadáka ještě tady na šampionátu „střihnout“ nějaký zápas? „Ne. Vůbec ne! A tuhle otázku vůbec nedávej,“ pousmál se. Se svou rolí asistenta u národního týmu je spokojený. O návratu na ledě vůbec neuvažuje.

„Není to opravdu žádná sranda. Jsou hráči, kteří toho strašně moc dokázali, potom chtěli pomoct svému týmu, ale mohli si tím i hodně uškodit. Lidi pak řeknou: Proč tam leze…V dnešní době jsou kluci natrénovaní, je to rychlé, tvrdé. A jak z toho vyskočíte, není jednoduché se do toho zase dostat. To vidím na sobě. Udělám při tréninku pár rychlejších temp, dvakrát třikrát vystřelím goflákem a najednou cítím, že mě tahají stehýnky, záda… Ono je něco jiného si strčit puk v teplácích, než tam potom vlézt na led….“ souhlasí i hlavní kouč Vladimír Růžička.

Celý trenérský triumvirát (ještě s Ondřejem Weissmannem) dnes od 15.45 hodin českého času povede mužstvo v zápase s Dány.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud