Tomáš Vrábel
30. dubna 2015 • 12:27

Kovář je ve stínu hvězd. Bude však prodlouženou rukou Jágra

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jakub Voráček, Jaromír Jágr, Tomáš Hertl… To jsou vyčnívající hvězdy reprezentace, velký prostor na ledě však dostane i Jan Kovář, který se v posledních dvou sezonách umístil na druhé příčce produktivity KHL. Minimálně v pátek proti Švédsku  nastoupí na pozici centra druhého útoku vedla Jaromíra Jágra a dostane důvěru i v elitní přesilovkové formaci.



Na mistrovství světa Kovář nastoupil už loni a předloni, ale nikdy neměl místo v elitních útocích a z šestnácti zápasů má na kontě jen jednu asistenci. V tom pro něj bude šampionát v Praze jiný. „To se mi hlavou nehoní, každý chce hrát co nejvíc. Ale jsem za to strašně rád. Pořád je to ale nominace jen na ten první zápas, doufám, že to bude dobré a budu tak pokračovat,“ řekl iSport.cz.

Pryč jsou doby, kdy o něm Jágr , Straka a další říkali, že je líný. Kovářova kariéra raketově vzrostla, vybojoval titul s Plzní i v premiérové sezoně v KHL v dresu Magnitogorsku, a teď bude hrát s legendární 68 v jednom útoku národního týmu. Společně už nastoupili v páteční generálce proti Finsku. Na levém křídle s nimi trénuje Jakub Klepiš .

Jakub Klepiš

„Dohodli jsme se s Kovim, že Džegr se musí naladit na nás. (smích) Je to specifické s Jardou hrát a ne každému se to poštěstí, ale pro hráče jako já je to malý svátek. Samozřejmě, že se bavíme o tom, jak bychom si to představovali, abychom byli blízko u sebe a kdo si kam má najíždět. Na tréninku to ale zatím nevypadá špatně, uvidíme ale v zápase. Snad se to bude zlepšovat.“

„Je to trošku jiná pozice než ostatní centři, protože člověk se musí podřídit jemu, je to něco jiného, trochu jiný hokej, ale uvidíme, jak to půjde v zápasech,“ pravil Kovář o spolupráci s Jágrem. „Má trochu jiné požadavky než jiní hráči. Doufám, že to všichni uvidíte, co po nás chce,“ usmál se.

Pro Jágra byli centři vždy velmi důležití a trenér Růžička musel vybrat takového, aby si s ním rozuměl a dostal ho do herní pohody. V záloze měl i variantu s Jiřím Novotným či Jakubem Klepišem, ale podle tréninkových formací, které se neměnily, dostane důvěru minimálně proti Švédsku Kovář. „Zatím tento útok funguje, ale uvidíme co v zápasech,“ řekl Růžička.

„Hrát s Jardou je specifické, ale myslím, že by si mohli rozumět. Honza je hrozně šikovný hráč,“ řekl iSport.cz Tomáš Vlasák, který s Kovářem hrál v Plzni, kde spolu vyhráli titul.

Šikovný centr trénuje i v elitní přesilovkové formaci společně s Jágrem, Voráčkem, Eratem a Nakládalem. Jako pravák se však pohybuje na levém křídle, odkud může střílet z první. A to se mu během jednoho tréninku, při kterém Češi pilovali početní výhody, povedlo, když z levého kruhu pro vhazování vymetl horní růžek.

„V přesilovce se to většinou takhle staví, aby praváci a leváci hráli na svých stranách a mohli střílet bez přípravy,“ přiznal Kovář. Do dvou přesilovkových pětek se tak Kovář vešel, naopak třeba Vladimír Sobotka , centr první pětky, ne.

Nervozitou netrpí

Kovář je v kempu před domácím šampionátem téměř od samého začátku a už vyhlíží páteční start turnaje. „Všichni se těšíme, až to začne. Na nervozitu moc netrpím, možná se dostaví před zápasem, ale rychle opadne,“ popsal flegmatik a kliďas.

I on si však výjimečnosti domácího šampionát užívá. „V Praze je to svátek. Všude jsou billboardy, reklamy v televizi a vše míří na hokej. Všichni víme, že na to celá Česká republika těší. Tlak ale bude na každého takový, jak si to sám zařídí. Když si toho nebude všímat, tak nebude žádný, a když se v tom bude hrabat, tak to na něj třeba dolehne,“ přidal Kovář.

V tom Kovář nezklame a unést se atmosférou nenechá. Naopak může překvapit tím, když bude jedním z lídrů české ofenzivy.

Jak český tým trénoval
1. Němec - Hejda  Voráček – Sobotka - Erat
2. Nakládal – Kolář Klepiš – Kovář – Jágr
3. Čáslava – Krejčík Hertl – Novotný – Červenka
4. Kempný – Jordán Zaťovič – Koukal – Simon
5. Mozík Vondrka – Smoleňák – Radil
Přesilovkové formace
1. Voráček - Nakládal Jágr - Erat - Kovář
2. Krejčík - Němec Červenka - Hertl - Klepiš

Jaromír Jágr při reprezentačním tréninku
Jaromír Jágr při reprezentačním tréninku

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud